Sommige auto’s zijn als goede wijn. Direct na de productie niet te pruimen, maar na enkele jaren (of soms zelfs enkele decennia) mooi op smaak. Soms moet je ze, zoals koffiedrinken, leren waarderen. En zo nu en dan blijven auto’s zo lang zo lelijk dat ze cool worden. Dit zijn vijf voorbeelden van auto’s die bij de onthulling niet in de smaak vielen, maar waar we nu best in rond durven te rijden.

Ford Fox Body Mustang

De derde generatie Ford Mustang sloeg eigenlijk (net als de tweede generatie) de plank mis. De ‘Fox Body’ miste stijl en onderscheidde zich niet van andere auto’s. Qua styling was hij niet veel beter dan een Ford Escort. Tegenwoordig zien we de auto niet meer als de mislukte opvolger van een icoon, maar een op zichzelf staand model dat wel iets grappigs heeft. En er ligt gewoon een 5,0-liter V8 in, als je de goede uitvoering kiest. De tweede én vierde generatie zullen nooit harten veroveren.

BMW 1-serie

De eerste generatie was een raar hangbuikzwijntje dat zeker niet bij iedereen de juiste snaar raakte. Maar net als koffie moet je de BMW 1-serie gewoon leren waarderen. Zeker met het M-pakket of als 1M Coupé is de kleine BMW prima te doen.

Porsche 996

Dit is de eerste Porsche met waterkoeling en zonder ronde koplampen. Destijds was het een rigoureuze ingreep voor het conservatieve merk. Misschien dat ze daarom zo bang zijn voor veranderingen. De Porsche met de spiegelei-koplampen is wellicht de minst gewaardeerde 911 tot nu toe. De ontwerpers zijn niet voor niets teruggegaan naar ronde koplampen. Maar nu iedereen van de schok is bijgekomen, kun je best voor de dag komen met een 996. Zeker als het een GT3 RS is.

Lada Niva

Tegenwoordig kun je bij elke gelegenheid voorrijden in een Lada Niva en iedereen vindt het cool. Dat was vroeger wel anders. Misschien wel de coolste auto op deze lijst.

Alle oude Saabs

Het waren rare ronde dingen en toen waren het rare vierkante dingen. Saabs waren altijd vreemde eenden in de bijt. Maar het Zweedse blik is goed gerijpt en we durven de oude Saabs zowaar begeerlijke klassiekers te noemen. Kijk ons eens gewaagd zijn met onze uitspraken.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie