Nederlanders, we zijn niet boos. We zijn teleurgesteld. Nee, weet je wat, we zijn wel boos. Én teleurgesteld. Want de helft van de Nederlanders blijkt volkomen onfatsoenlijk te zijn. Uit onderzoek van Allsecur komt naar voren dat 50 procent van de Nederlanders geen briefje bij schade achterlaat. Een frustratie die je wellicht kent, maar waar je statistisch gezien ook onderdeel van bent.

Opvallend is dat 65-plussers eerlijker zijn dan mensen tussen de 18 en 34 jaar. 59 procent van de pensioengerechtigden meldt een kras eerlijk, tegenover 42 procent van de millennials. Bij een deuk is het 82 procent tegenover 73 procent. Volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94) is het doorrijden na het rijden van schade overigens gewoon strafbaar.

Nederlanders worden in het algemeen wel eerlijker naarmate de schade groter is. Als het enkel de lak betreft, schrijft de helft geen briefje bij schade. Bij het rijden van een deuk laat 78 procent van de Nederlanders toch maar een briefje achter. Nog altijd te weinig, maar goed. Gelukkig heb je nog een kleine kans bij het Waarborgfonds.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen vooral emotioneel reageren en mannen eerder denken aan praktische zaken als het stijgen van de premie. Uit het onderzoek rolt ook de conclusie dat 5 procent van de mannen vaak doet alsof er niets gebeurd is, tegenover 1 procent bij de vrouwen. Hieronder vind je de top vijf van schades.

Meest voorkomende schades in Nederland

01. Tegen stilstaand object gereden (boom of paaltje) – 40 procent
02. Kop-staartbotsing – 20 procent
03. Lakschade tijdens inparkeren – 13 procent
04. Deur openslaan tegen andere auto – 11 procent
05. Deuk tijdens inparkeren – 10 procent

Reacties

  • Charles heeft op 14 juni 2021 geschreven:

    En terecht. Heb een keer een briefje achtergelaten en heb er gigantisch veel spijt van. Het is het excuus voor verzekeraars om volledig hun handen ervan af te trekken. Als je zegt dat er niemand is geweest heb je een veel grotere kans op schadeherstel. De zogenaamd goede daad van eerlijkheid word keihard afgestraft.

    Een briefje achterlaten is een fout die ik NOOIT meer maak.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear