Oh, shooting brake, wat ben je toch een fijne carrosserievorm. Je ongrijpbaarheid maakt je des te begeerlijker. We zien zoveel tekeningen van shooting brakes, maar deze pen-oefeningen worden zelden in productie genomen. De officiële betekenis van een shooting brake is een voertuig om je jachtuitrusting in mee te nemen. Van oudsher zijn het verlengde coupés met drie deuren. Autofabrikanten gebruiken de term shooting brake tegenwoordig graag om hun estates hipper of sportiever te laten klinken. Die tellen we mooi niet mee in het lijstje de 8 beste (echte) shooting brakes ooit.

Ferrari GTC4 Lusso

Een van de bekendste shooting brakes (of moeten we zeggen: de enige in productie) van nu is de Ferrari GTC4 Lusso. De opvolger van de Ferrari FF, maar dan met iets meer pk’s. Je kunt ook nog eens kiezen voor een V8-variant in plaats van de V12. Om de illusie van zuinigheid hoog te houden..? Nou, laten we zeggen dat het 77 mille scheelt in de nieuwprijs…

1972 Volvo 1800Es

De ‘Schneewittchensarg’ staat bekend om zijn uiterlijk, maar ook om zijn achterklep die volledig uit glas vervaardigd is.

1968 Reliant Scimitar

Deze Reliant hoort natuurlijk ook in het rijtje van de 8 beste shooting brakes ooit. Deze Brit werd van 1968 tot 1990 gemaakt.

1993 BMW Z3M Coupé

Deze Bimmer is een heel kleine shooting brake, maar wel één van de leukste om in te rijden. Helaas schieten de prijzen de lucht in.

1992 Aston Martin Virage Shooting Brake

In 1992 werden er in Engeland vier van deze mooie Aston Martins gemaakt. Toen met een prijskaartje van ongeveer 160.000 pond. Nu betaal je er ongeveer 290.000 Britse ponden voor. Pak ‘m beet 330.000 euro. Leuke investering voor deze vier mensen.

Corvette C7 Callaway Aerowagon

Callaway bouwt een shooting brake van de Corvette C7. Of eigenlijk moet je het zelf doen. Ze geven je alleen het dakje.

1972 Ferrari 365 GTB 4 Shooting Brake

Een one-off lijkt op een rijdende doodskist voor zonneliefhebbers. En hoewel hij ‘maar’ 360 pk uit zijn 4,4-liter V12 perst, is dit ding oh zo cool.

2016 Toyota GT86 Shooting Brake

Het Australische designteam van Toyota heeft de standaard-GT86 in 2016 nog iets leuker en praktischer gemaakt. Helaas is er maar eentje van en die blijft in het bezit van Toyota.

Reacties

  • trixie heeft op 13 juni 2017 geschreven:

    Als eigenaar van een Lotus Elite zat ik al in spanning: Wat zullen de Top Gear mensen zeggen van deze briljante, zwaar ondergewaardeerde shooting break? het antwoord is duidelijk: we waarderen hem zeer onder.
    volgende keer beter, Top Gear.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear