Actiegroep Extinction Rebellion heeft bekendgemaakt dat er een grootschalige demonstratie aan komt. Het idee van de demonstranten is om vanaf zaterdag 9 september de A12 in Den Haag te blokkeren. Tot wanneer? ‘Net zolang tot de regering aan haar eis voldoet: een directe stop op alle fossiele subsidies’, schrijft de actiegroep. Volgens ER steunt de overheid ‘de grote vervuilers ieder jaar met tientallen miljarden euro’s aan fossiele subsidies’.

Als we de woorden van Extinction Rebellion mogen geloven, zijn de actievoerders niet van plan om snel op te geven. De klimaatbeweging verwacht dat er meer dan 10.000 mensen zich als levende blokkade zullen inzetten ‘waarvan vele bereid zijn te blijven zitten zolang dat nodig is’. Mocht de politie deze actievoerders van de A12 wil verwijderen, ‘dan komen zij de volgende dag terug en iedere dag erna, steeds om 12:00 uur’, belooft Extinction Rebellion. Want er moet wel even uitgeslapen worden, natuurlijk.

Waar blokkeert Extinction Rebellion de A12?

De actiegroep is van plan om de snelweg tussen Den Haag en Zevenaar te blokkeren. Ze zitten dan tussen het gebouw van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Voor bekenden uit de buurt: zeg maar ter hoogte van Snackbar De Vrijheid, van het beroemde broodje kipschnitzel. Op 27 mei werd er ook al een blokkade neergezet door de actiegroep op dezelfde locatie.

In aanloop naar de blokkade van de A12 hield Extinction Rebellion een mars. Sinds 3 september verzamelen dagelijks actievoerders om een etappe te lopen en hun stem te laten horen. Daarnaast komt er een demonstratie genaamd ‘A12-support’. Op 9 en 10 september is er een demonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov in Den Haag, aan de andere kant van het Binnenhof.

Advertentie

Reacties

 • RH heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Het is een beetje vroeg in het jaar maar denk dat een sneeuwschuiver ook zijn werk kan doen.

  Reageer
 • Jaap heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Politie moet gewoon harder optreden, gebruik de wapens maar. En traangas bestaat toch ook nog. Laat dit tuig wat nuttigs gaan doen… Enne, … komen ze allemaal op de fiets? Want trein, auto, dat is toch wel heel vervuilend………………………

  • CO2isplantfood heeft op 9 september 2023 geschreven:

   Vinden deze subjecten CO2 een probleem? Laren ze dan stoppen met ademen, stoten ze zelf ook geen CO2 meer uit, dan zijn pas ze goed bezig.

   Reageer
  • Petrolhead heeft op 9 september 2023 geschreven:

   Uitslapen??

   Deze werkloze parasieten van de maatschappij zijn echt los van de werkelijkheid hoe men op een vriendelijke manier actie voert.

   Met burgertje pesten, raken ze steeds meer geisoleerd en raken ze alle draagvlak voor de discussie kwijt. Voor mij zijn het milieu terrosisten.

   Reageer
  • RH heeft op 8 september 2023 geschreven:

   Zeker harder optreden, heb toch ook wapens met rubber kogels.

   Reageer
  Reageer
 • Hans heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Gewoon er overheen en dus door rijden, lost het probleem zichzelf op!

  • RH heeft op 8 september 2023 geschreven:

   Helemaal mee eens, voetgangers mogen niet op de snelweg, dus gewoon met 70km p/hr over die mafkezen rijden.

   Reageer
  Reageer
 • Adje heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Gewoon omsingelen en niet eruit laten. Eten, drinken raakt op, naar wc etc. Gewoon een weekje volle zon en ze zijn snel klaar met zichzelf. Liefs zie ik ze zichzelf aan het asfalt plakken en dan gewoon laten zitten voor een paar dagen.

  Reageer
 • Bah heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Die werkschuwe terroristen kunnen niet hard genoeg aangepakt worden.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie