Aan iedereen die gebruik maakt van de A2

Rij jij elke dag op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht? Lees dit zeker even

Op weg naar ons kantoor in Amsterdam komt het regelmatig voor dat we ongeveer 87 keer van rijstrook moeten wisselen. Daarom namens de TopGear-redactie hierbij een dringende oproep aan iedereen die gebruik maakt van de A2: je bent niet in Amerika.

We snappen de verwarring, dus even een paar hints: rij je op een brede vijfbaans snelweg en kom je geen V8 SUV’s tegen die overhellen naar links, geen lege kogelhulzen op de rijbaan, geen berm vol bekers frisdrank waar je een kalf in kunt verdrinken en niet elke honderd meter een fastfood-restaurant? Dan is de kans groot dat je je op de Nederlandse A2 bevindt. Kijk dan eens in je rechterbuitenspiegel, zet je richtingaanwijzer aan en ga naar rechts. Doe dit het liefst nog drie keer.

In Nederland hebben we geen keep your lane. Als je te lui bent om een rijstrook op te schuiven of te onoplettend om in de gaten te hebben dat je onnodig links rijdt, ben je dan wel geschikt om een potentieel moordwapen van 1.500 kilo staal te besturen? Doe eens iets geks en ga naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest: de rechter rijstrook. Zodra je een auto tegenkomt op dezelfde rijstrook die langzamer rijdt, mag je weer naar links. Haal dan wel in met een snelheidsverschil groter dan 0,5 km/u; die trajectcontrole bijt niet. Zo voorkom je een onpenetreerbare automuur van vijf breed met een snelheidsbereik van 99 tot 101 km/u.

En tot slot nog een toevoeging specifiek voor de bestuurder van de blauwe Volvo V40 die vanochtend met zijn met ijs bedekte ruiten met 95 km/u op de linker rijstrook aan het telefoneren was: ga naar rechts, neem de afslag, doe de motorkap open, draai de oliedop los, gooi zand in je motor, knip je rijbewijs door en eet je telefoon op. Alvast bedankt. Oh, en zet meteen je grootlicht uit.

Update! Jullie oplossingen tegen linksplakkers op de A2

Reacties
 1. Chris zegt op 21 januari 2018 om 23:17:

  Levensgevaarlijk die trajectcontrole op de A2, auto’s rijden daardoor vrijwel boven op jouw bumper, wil je van rijstrook wisselen dan heb je grote kans dat er iemand naast je zit, kortom grote kans op ongelukken.

 2. Audi_Man zegt op 14 januari 2018 om 12:56:

  volvo rijders zijn de slechtste chauffeurs op de weg, meteen het rijbewijs inleveren die stakkers

 3. John Dijkstra zegt op 13 januari 2018 om 11:43:

  Ha, ha wat een bezopen artikel. Nergens ter wereld rijden ze zo massaal aan de rechterkant van een multibaans snelweg geplakt als in Nederland. En die kaaskoppen denken natuurlijk dat ze de wijsheid in pacht hebben. “een muur van auto’s die allemaal rond de 100km/u rijden”. Eh, ja dat is de bedoeling. Er is ook nog zoiets als een wet op de maximum snelheid. Ik denk dat de schrijver van dit artikel zijn EGO eens een keer achter het stuur vandaan moet gaan halen. Je bent echt niet belangrijker dan al die andere mensen die daar rijden. Ga overigens niet met deze egoistische zenuwenrijstijl in Los Angeles rijden want de CHP plukt je zo van de weg wegens gevaarlijk rijgedrag, met je hopeloze heen en weer geslinger. En terecht.

 4. Jesse zegt op 10 januari 2018 om 22:17:

  gewoon keep your lane invoeren werkt veel beter voor dit nerveuze systeem is het te druk geworden

 5. Henk Vos zegt op 16 januari 2017 om 14:28:

  Op een vijfbaans trajectcontrole weg prefereren veel mensen nu eenmaal Keep Your Lane, omdat het nu eenmaal veel logischer, veiliger en relaxter is. Noem het burgerlijke ongehoorzaamheid, verzet tegen een domme regel (rechts houden) in deze situatie.
  De overheid maakt er niet voor niets geen punt van, door dit niet te bekeuren.

  Deal With It.

 6. Richard Bakker zegt op 10 januari 2017 om 08:22:

  Leuk ! Ook een leuk ritje met de trein dan kun je rustig blijven zitten.
  Zondag avond stapte ik voor een ritje van 5 minuten in de trein en bleef even staan,de conductrice vroeg meteen ” zal ik ff een plaatsje voor U scoren?”.

 7. Ronald zegt op 9 januari 2017 om 06:17:

  Terechte tip van de redactie. Ik rij iedere dag op de A2 en haal meer auto’s rechts in dan links. Mijn inschatting is dat drie van de vier auto’s onnodig links rijden. Genoemde redenen om dit te doen zijn onzin. Het zou geweldig zijn als de politie massaal gaat bekeuren.

 8. Eric zegt op 8 januari 2017 om 22:36:

  Volgens mij kon je zelf ook een baantje naar rechts..

 9. Jeffrey zegt op 8 januari 2017 om 19:38:

  Sinds wanneer gaan jullie van Topgear ineens een zuinige rijstijl promoten??? Zit ik per ongeluk op de site van Groen Links ofzo?

 10. Joris zegt op 8 januari 2017 om 19:09:

  Het moet toch mogelijk zijn om de camera’s van de trajectcontrole te gebruiken om linksrijders aan te pakken? 10 sec voor en 10 sec na je geen auto op de baan rechts van je, bekeuring.

 11. Jack zegt op 8 januari 2017 om 01:16:

  Ik begrijp en zelfs deel de irritatie, maar waarom moet het op zo’n neerkijkende manier, vol met zogenaamde Amerikaanse streotypen…
  Niet grappig en niet netjes…

  • Judith zegt op 8 januari 2017 om 11:44:

   Heerlijk juist!! Ik geniet van deze humor 🙂

 12. JanW zegt op 8 januari 2017 om 01:08:

  Na anderhalf miljoen zakelijke kilometers op 3 werelddelen hanteer ik in NL op veelbaanswegen graag een rijstijl met als principes: 1) kies voor veiligheid 2)maak je niet druk en 3) rijd zuinig: A.kies de tweede rijbaan van rechts, de meest rechtse is voor vrachtverkeer. B. Kies een plek midden in een groot interval tussen voorganger en achterop komend verkeer. C.Zet de cruise control zodanig dat je je interval behoudt, iets onder (3 kmph) de toegestane snelheid. Het effect van deze stijl is dat je rustig kunt rijden met redelijk constante snelheid (zuinig) zonder veel te hoeven remmen voor de auto vóór je. Auto’s achter je kunnen inhalen naar hartelust. De banen links zijn voor de haastigen onder ons en hebben een onrustig (sportief?) rijgedrag en grotere risco’s.

 13. Jan zegt op 7 januari 2017 om 21:55:

  Je mag op de a2 ongeveer 110km per uur op de teller. In werkelijkheid rijdt je dan 105, er gaan nog een paar km correctie van af en voor 101km per uur krijg je geen prent. Geef de mensen die dus gewoon een legale snelheid willen rijden de ruimte

  • Ronald zegt op 31 december 2017 om 16:11:

   Dus je denkt dat de meetcorrectie van 3% altijd een cadeautje is? Is bedoeld als compensatie voor fouten in de meting. Als je 105 echte km’s/h rijdt, wordt er in het slechtste geval 108 km/h gemeten. Verder zijn tegenwoordig veel snelheidsmeters aardig nauwkeurig, een meterafwijking van 2-3% is niet ongewoon. 110 km/h op de meter rijden is dus tamelijk riskant…

   • Audi_Man zegt op 14 januari 2018 om 12:57:

    pas maar op ja, man rot dan lekker gewoon naar de rechterbaan schijtbak

    • chris zegt op 21 januari 2018 om 23:21:

     Dank u, voor het bevestigen van de vooroordelen jegens audi-rijders. vroeger reed een aso BMW, nu Audi

 14. Bart zegt op 7 januari 2017 om 18:34:

  ja joh.. ga allemaal even lekker serieus reageren..

  move gewoon naar rechts, en laat mij lekker boetes rijden.. mijn pakkie an..

 15. A. Hoonhout zegt op 7 januari 2017 om 18:01:

  Je bent niet in Ameria & in Nederland hebben geen keep your lane .
  Dit Zijn twee domme uitdrukkingen!

  Het snel verkeer in Amerka is veel rustiger dan in holland.

 16. Annie zegt op 7 januari 2017 om 17:22:

  Voor ieder een die dit leest .
  Niet deze tips vergeten, ook met normaal weer gelden die om ongelukken te voor komen
  Denk ook aan de schade aan de bedrijven die door de file’s , dat de bestellingen niet op tijd komen hebben . niet goed voor de economie .

 17. Kees Jansma zegt op 7 januari 2017 om 16:42:

  Interessant is dat de auteur de regel dat je rechts moet houden blijkbaar belangrijker acht dan de regel dat je niet te hard mag rijden. Als iedereen tussen de 99 en 101km rijd is er legaal gezien geen mogelijkheid om in te halen en is de klacht dus behoorlijke onzin. Als je te hard wilt rijden moet je ook niet zeiken op anderen die zich vergrijpen aan een andere regel.

  Als iemand die vier jaar in de VS heeft gewoond kan ik ook melden dat keep your lane op een vier of meer baans weg veruit te prefereren valt boven eindeloos van baan verwisselen.

  Nogal een onzin post dus.

  • Chris zegt op 21 januari 2018 om 23:24:

   Keep your lane werkt niet, want de langzaamste auto bepaalt dan de snelheid indien het druk is.

 18. Mike zegt op 7 januari 2017 om 14:39:

  Wat een comisch bericht ! Degene die dit stuk geschreven heeft klaagt over het vasthouden van de telefoon en het niet rechts rijden en wat zie je vervolgens bij het artikel ? Een foto die genomen is vanaf de bestuurderspositie en dat de auto niet op de meest rechter baan rijd terwijl er wel plek is 😀

  Echt weer typisch Nederlands! Klagen over anderen om het vervolgens zelf wel te doen, want anderen moeten zich aan ons aanpassen in plaats van andersom.

  Een artikel als dit gaat helaas niets veranderen, ze zeggen in ons buurland niet voor niets dat de letters NL op ons kenteken “nur links” betekent.

  Ik zou zeggen, richt een politieteam op die alleen maar op linksrijders en bellers controleert, misschien dat het dan eindelijk een keer normaal word op de Nederlandse snelweg

 19. Maurice zegt op 7 januari 2017 om 14:19:

  En doe dit ook op de verbrede A6!!!

 20. Jan Oranje zegt op 7 januari 2017 om 13:36:

  Een kreet in de RUIMTE.

 21. Jan Hein Es zegt op 7 januari 2017 om 12:30:

  …en óók voor Belgen lijkt dit een onmogelijke opgave te zijn.
  Geldt overigens ook voor het stuk Den Bosch-Utrecht hoor….

 22. Devid zegt op 7 januari 2017 om 12:15:

  Ik kwam dit artikel tegen op Facebook en vond hier moet ik op reageren. Ik weet of de schrijver zelf elke dag gebruik maakt van de A2 of dat hij/zij nu een keertje daar heeft gereden. Ikzelf rij daar twee keer per dag , ‘s morgen heen en ‘s avonds terug, ik ben uit noodzaak en behoud van mijzelf een bijna linksplakker. Maar dit is door de jaren zo gekomen omdat als je je netjes aan de regels houd van rechts rijden kom je op de A2 zeer bedrogen uit . Wat is het geval de rechts rijders niet allemaal natuurlijk , hebben in het algemeen veel meer andere dingen te doen omdat het is maar 100km per uur en anders krijg je straf. 100km per uur is zo’n slakke gang dus dan ga je andere dingen doen. Bellen of met je mobiel allerlei dingen doen en als er dan in je omgeving iets verandert b.v iemand haalt je in of verandert van rijstrook dan schrik je eigen rot want je bent zo druk bezig met iets anders dan autorijden dan trap je meteen op de rem. Het gevolg is dat andere weggebruikers daarop moeten reageren. Dat heb ik in het begin mee gemaakt zo’n 2á 3 keer per week . Daarom ben ik een gedwongen links rijder geworden. Ik schuif in de regel altijd wel een baantje op maar ga niet meer rechts rijden. Daarom rij ik ook wat harder, meestal haal ik de meeste auto’s wel in en krijg ook wel boetes van rond de €30 maar die neem ik op de koop toe.

  • Marten zegt op 7 januari 2017 om 15:01:

   Zo mag ik het graag horen. Ik rijd ook altijd links en ga pas even naar rechts als er iemand achter mij aankomt. Als je maar goed je achteruitkijkspiegel in de gaten houdt, Is keep your lane toch het veiligst en rustigst.

 23. Dick ven Dijck zegt op 7 januari 2017 om 12:09:

  ik rij in in de linker baan als ik in de linker baan wil rijden en ja, max 100 km per uur….!
  jij blijft netjes achter mij rijden. rechts inhalen is verboden…..dus netjes achter mij blijven!

  • Maurice zegt op 7 januari 2017 om 14:21:

   Onnodig links rijden is ook verboden verrekte idioot! En heb je met je rijlessen niet geleerd dat je in dit land zoveel mogelijk rechts moet aanhouden!! Jou zouden ze echt van de weg moeten halen. Dit hele artikel is ontstaan door aso’s zoals jij!

   • Chris zegt op 21 januari 2018 om 23:28:

    Klopt, als je toch persé langzaam wilt rijden dan moet je links houden, bovendien betalen degenen die links rijden en wel sneller rijden boetes waarvan vele mensen in Nederland profiteren, eigenlijk zijn het donateurs

    • Chris zegt op 24 januari 2018 om 11:11:

     Oeps, Ik bedoelde hierboven dat langzame rijders rechts moeten houden en niet asociaal links blijven rijden zoals zielige figuren die zeggen dat zij genoeg belasting betalen en dus sneller automobilisten mogen pesten.

  • Jan Oranje zegt op 7 januari 2017 om 13:38:

   Over egotripper te praten.

 24. Sjors zegt op 7 januari 2017 om 11:59:

  Dus jullie zijn die irritante auto’s die dan ineens in de dode hoek rechts zitten…. Wat een onzin. Ik betaal genoeg belasting voor die linkerrijstrook dus mag ik er ook op rijden. Doe niet zo spastisch en haal gewoon rechts in, als iedereen een beetje oplet kan dat best.

  • Maurice zegt op 7 januari 2017 om 14:25:

   Doe niet zo moeilijk en schuif gewoon een baan op. Ik wil geen boete van 230 euro omdat ik rechts inhaal omdat jij je rijlessen niet toepast: zoveel mogelijk rechts rijden!

 25. Sjaak zegt op 7 januari 2017 om 11:49:

  Bij de KLPD zoeken ze nog mensen alsof jij zo’n goede bestuurder bent met je telefoon in je hand

 26. Harald zegt op 7 januari 2017 om 11:23:

  Helaas geldt dit niet alleen voor de A2. Die mensen rijden ook op de A59, A50 en A12. Ik zie ze dagelijks……..
  Helaas vinden vrachtwagen bestuurders het ook nog steeds normaal dat, wanneer ze zelf 1 km/uur harder rijden dan hun voorganger zij zelf alle overige verkeer 40-50km/uur langzamer mogen laten rijden………..

  • Hj van Eerten zegt op 8 januari 2017 om 01:08:

   Die vrachtwagen bestuurders die ken ik ook. Ik maakte dat het afgelopen jaar dagelijks mee op de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken. Zo irritant. Een enkeling kon er niet meer tegen en haalde ze rechts in over de vluchtstrook.

  • Maurice zegt op 7 januari 2017 om 14:27:

   Yup, en dan ook nog in de spits.. die chauffeurs rijden ook met oogkleppen op.

 27. Dennis zegt op 7 januari 2017 om 10:40:

  Leuk artikel,

  Jammer dat de bestuurder waar uit de foto is genomen ook niet helemaal rechts rijdt. Had toch wel een beter signaal afgegeven ?????

  • Ronald zegt op 7 januari 2017 om 11:25:

   Klagen over een bellende bestuurder en zelf een foto nemen (tenzij het stuur rechts zit en dit de bijrijder was), iets met een oliedop en zand helpt dan las ik

 28. Miranda Roijakkers zegt op 7 januari 2017 om 09:25:

  Geweldig artikel om te lezen! Mijn dag begon al heerlijk met die sneeuw en hier word ik helemaal blij van, de manier van schrijven is erg opbeurend. Geen kanttekening maar wel een opmerking over compassie, de mensen die dit betreft doen dit niet met opzet, zij zijn vast ergens bang voor. Laten we ze helpen door een handreiking te bieden en hen in ieder geval in de waarde te laten ?Een hele mooie dag en bedankt voor het delen! Groetjes Miranda

 29. Toyocees zegt op 7 januari 2017 om 08:59:

  Idd, allemaal naar RECHTS! ( Wordt je óók niet meer rechts ingehaald!) Safer , maar ach……Het gaat toch goed zo…..Toch?… Hopelijk lezen veel mensen jullie stukje! Dus: Naar RECHTS! Cees.

 30. Hein zegt op 7 januari 2017 om 08:40:

  En dan ga ik netjes naar de rechter rijbaan, met 106 km/h op de tom tom en CC, kom je daar rechts altijd rijders tegen , die net wat langzamer gaan. En rij me dan regelmatig klem. En wanneer ik al sneller ga als de max toegestane snelheid, zou in principe niemand last van moeten kunnen hebben. Wanneer ik meestal op rijbaan 3 blijf rijden. Ik zou wel eens in een computer animatie willen zien, hoe het verkeer er uit ziet. Wanneer iedereen gelijk weer naar de rechter rijbaan zou gaan. Volgens mij is de rechter rijbaan dan overbelast met een onrustig verkeersbeeld. Door zo vaak te wisselen van rijbaan.

  • Ank zegt op 7 januari 2017 om 11:21:

   Er bestaat nog altijd zoiets van de best berijbaarde rechtse baan.

 31. Marijke zegt op 7 januari 2017 om 08:18:

  Onnodig steeds volledig naar rechts gaan is veel ergerlijker en gevaarlijker. Als je per se iedereen wilt inhalen blijf dan op baan 5 veel te hard rijden. Dan hoef je niet steeds voor iedereen langs heen en weer te schieten.

 32. Lefthans zegt op 7 januari 2017 om 07:54:

  Baan 1 is de meest linkse baan, baan 5 is de baan die je gebruikt als je doorrijd.
  Dit voor hen die het ff niet begrijpen…….tjonge jonge wat een azijn-gezever hier.

 33. Ewout Honig zegt op 7 januari 2017 om 02:25:

  Eigenlijk best zielig. Heeft die knul zó zijn best gedaan op zijn stukje, dacht hij net zulke guitige kwinkslagen te hebben bedacht over Amerika enzo…. Blijkt dat we hem vooral uitlachen. Hij doet me wel denken aan die kleuters bij BNR, die ook altijd zo “alpha male” gaan op autootjes. Lijkt me lastig hoor, als je je eigenwaarde voornamelijk koppelt aan het autootje waar je in rijdt. Sterkte.

 34. Ewout Honig zegt op 7 januari 2017 om 02:16:

  Vanwege wat? Die zilverruggorilla-mannetjes met hun leaseautootje die zonodig 130 willen rijden? Lazer lekker op. Wat is dit trouwens voor een zielige site? Proberen de snijdende commentaren van Clarkson c.s. in het Nederlands na te doen? Newsflash: je faalt. Lomp schoppen tegen anderen, je kleinzielige frustraties ventileren op een website over autootjes is zielig, niet stoer. Oh, and sorry ’bout your micropenis, bro.

  • Tom zegt op 8 januari 2017 om 15:38:

   Je bent ten alle tijden verplicht voor een vlotte doorstroom van het verkeer te zorgen. Of je nou een kleine of grote lul hebt doet daar niets aan af.

   • Chris zegt op 21 januari 2018 om 23:31:

    Nou, als je zo langzaam rijdt dan wed ik dat veel mannen aan hun lul gaan zitten en die wordt dan nog groter dus!

  • Coen zegt op 7 januari 2017 om 10:45:

   Mss wel handig om eens je eigens tukje te lezen en dan in de spiegel te kijken… zou zomaar kunnen dat je eigen commentaar ook op jezelf slaat ;-).

 35. Piet zegt op 7 januari 2017 om 02:13:

  Rechterrijstrook is 1 woord. ?

 36. Bob zegt op 7 januari 2017 om 00:34:

  Maak die autobaan gewoon lekker 130 wat een gelul dit, prigressie

 37. Rien zegt op 7 januari 2017 om 00:19:

  Ik rij ook regelmatig op de A2 5 baans, rij ik netjes op de rechterbaan 100 echte km moet ik iemand inhalen die op de vierde baan rijd met 95 km. Moet ik van baan 1 naar baan 5 en na het inhalen weer van baan 5 naar baan 1 hoe gevaarlijk kan dat zijn.

  • Ank zegt op 7 januari 2017 om 11:25:

   Juist maar dat snappen de 3e en 4e rijbaanrijders niet. Ipv trajectcontrole onnodig links rijdencontrole. Leverde heel wat meer op. Beste kabinet wordt het niet eens tijd om klpd uit te breiden. Verdienen hun salaris dik terug, plus een flinke extra bonus voor de staatskas voor de staatskas.
   Oh en ik blijf gewoon rechts als andere op 3, 4, 5, rijdt. Safe en sneller

  • Coen zegt op 7 januari 2017 om 10:47:

   Precies. Dus als die mensen rechts rijden kan jij gemakkelijk inhalen door één baantje op te schuiven.

  • Chris zegt op 7 januari 2017 om 00:57:

   Dacht ik ook, scheuren doe je links maar telkens van rechts weer naar links geeft ook een onrustig verkeersbeeld. En…… we betalen allemaal wegenbelasting we zijn in nederland.

 38. Leendert zegt op 6 januari 2017 om 23:34:

  Oh, en graag een algeheel inhaalverbod voor vracht en bestelwagens op wegen met 2 (of minder) rijstroken…

 39. Carlos zegt op 6 januari 2017 om 23:32:

  Niet heel grappig ofzo. Dat was de bedoeling toch?

 40. Fred zegt op 6 januari 2017 om 23:31:

  Ik blijf lekker rijden op mijn baan.

  • Coen zegt op 7 januari 2017 om 10:47:

   Tuurlijk. Want jij bent God.

 41. Leendert zegt op 6 januari 2017 om 23:31:

  Helemaal waar, vanochtend nog om een uur of 11 op weg naar Limburg, een of andere kakmadam met haar kind-prinsesje voorin op de passagiersstoel in een Mitsubishi SUV op de vierde baan, rijdt 90-95km/u, druk in ‘gesprek’ met haar prinsesje. Ik haal haar keurig links in en wil terug gaan naar één van de rechterbanen, geeft zij een dot gas en boort bijna in m’n zijkant. Is zij nog boos op mij ook omdat zij een uitwijk-manoeuvre moet maken. Ik citeer uit het artikel, ‘ga naar rechts, neem de afslag, doe de motorkap open, draai de oliedop los, gooi zand in je motor, knip je rijbewijs door en heb een vrolijk leven maar kom niet meer als chauffeur (M/V) op de weg. Nog een opmerking aan de fotograaf van begeleidende afbeelding; foto’s maken terwijl je een voertuig bestuurd is nou ook niet echt een veilige bezigheid, op welke baan je ook rijdt…

 42. Ante zegt op 6 januari 2017 om 23:31:

  Ik rij ook elke dag die route en vraag mij exact hetzelfde af. Gelukkig valt het jullie ook op. Ben ik toch niet gek. Voor iedereen die dit leest, please maak voor iedereen meer ruimte en rij rechts waar het kan.

 43. Dennis zegt op 6 januari 2017 om 23:21:

  Grappig dat het op de foto eruit ziet dat de bestuurder in kwestie ook een baantje naar rechts kan. Maar wel een HEEL belangrijk punt

 44. Will zegt op 6 januari 2017 om 23:09:

  Dit was een Mazda, geen Volvo….

 45. Dolf zegt op 6 januari 2017 om 22:53:

  De ergernis die uit dit stukje spreekt wordt m.i. gevoed door het idee dat veel automobilisten denken dat ze zich niet aan de wet hoeven te houden. Ik verbaas mij er regelmatig over hoeveel landgenoten zich boven de wet verheven voelen en maar op dat gaspedaal hangen. Walchelijk en onverantwoord.
  Daar staat tegenover dat de wegbeheerders heel inconsequent bezeg zijn met de regulering van de maximum snelheden op obs wegennetwerk. Ongeloofwaardige snelheidsbeperkingen roepen op tot ongehoorzaamheid. Als we met z’n allen beter ons best doen om de regels na te leven hoeven we niet te zeiken over wie er links of rechts rijdt.
  Gelukkig nieuwjaar?

 46. Erwin Krol zegt op 6 januari 2017 om 22:50:

  Hallo…. niet alleen op de A2

 47. John zegt op 6 januari 2017 om 22:45:

  Helemaal mee eens, je plek op de weg is rechts.

 48. Sonja zegt op 6 januari 2017 om 22:19:

  Helemaal mee eens
  Rechts vrij ga opzij
  Niet alleen op de A2 maar overal Oprotten

 49. Rob zegt op 6 januari 2017 om 22:16:

  IK blijf in mijn baan.
  IK ga niet naar rechts.
  IK rijd met mist/groot/verstraler licht.
  IK rij ‘stressloos’ op de A2.
  IK IK IK IK IK IK.
  IK zijn gewoon egoïsten. Denk toch eens aan de rest. Hou dus rechts, met gewoon licht graag en niet 5km/u onder de limiet.
  Dank van uw medemens

 50. Elke dag A2 zegt op 6 januari 2017 om 21:44:

  De wetgever heeft deze situatie veroorzaakt en wees blij, waar kon ik anders in 2016 ongestraft 215839 keer Rechts inhalen? Heerlijk, bedankt!
  En oja, 100001x zaten de linkshangers tegen hun voorruit te lullen of gewoon met een hand aan hun oor.
  Gelukkig wordt het in 2017 nog veel beter ! Top…Gear down….

 51. Rob zegt op 6 januari 2017 om 21:29:

  Die blauwe auto niet toevallig een Mazda? En heeft degene die de foto gemaakt heeft ook niet met een telefoon in z’n hand. Verder wel eens met het verdere commentaar hoor. ?

 52. Daan zegt op 6 januari 2017 om 20:57:

  Ik heb een ander voorstel; is de weg +3 baans dan mag je links en rechts inhalen. Dat krampachtige gedoe op die weg.

  De hele A2 is namelijk gevaarlijk door het maximum van 100km + traject controle.

  Iedereen kruipt naar elkaar toe en doet dan maar niet inhalen om geen prent te krijgen. Elke botsing is dan ook vaak een ketting botsing.

  Ik haat die weg, maar het zou een stuk draagbaarder zijn als we daar wel Amerikaans zouden doen. Mij oproep is gewoon doen!!!

  Dus niet de pussy uithangen maar gewoon rechts voorbij gaan. Het word vanzelf gedoogbeleid. Het is veiliger dan 5 banen opschuiven en weer terug. En beter dan anderen proberen haat “in te stralen” zodat ze op magische wijze naar rechts gaan. Steek die energie in het trachten in laten dalen van je ballen en doe gewoon rustig rechts voorbij schuiven.

  Iedereen bij ontvangen “rechts inhaal prent” naar de rechter en vertellen dat je eigen veiligheid voorop stelt en je ingesloten werd door overige verkeer.

  • Ewout Honig zegt op 7 januari 2017 om 02:19:

   “Iedereen kruipt naar elkaar toe en doet dan maar niet inhalen om geen prent te krijgen. ”

   Leer eens autorijden.

  • Walter zegt op 6 januari 2017 om 21:10:

   Helemaal mee eens. Juist het steeds van de rechterbaan via de linkerbaan inhalen omdat iemand in het midden met 95km/u blijft rijden geeft een onrustig verkeersbeeld en kans op ongevallen. Door (zoals in Amerika) zoveel mogelijk op dezelfde baan te blijven rijden is het verkeersbeeld veel rustiger. Kies een baan waarin ze jouw snelheid rijden en blijf daar zoveel mogelijk in rijden. Zeker op de A2 en andere 3/4/5 baans wegen zou dit toegestaan moeten worden.

 53. Patric zegt op 6 januari 2017 om 20:51:

  hahahahah goed verhaal

 54. Jouke zegt op 6 januari 2017 om 20:30:

  Probleem is en blijft Politie doet niks alleen in auto liggen en dan slapen totdat ze genoeg geknipt hebben, lafbekken, in USA houden je ze aan en kun je betalen weet je ook zeker dat je fout bent, links en rechts inhalen mag alleen niet te hard

 55. Tromp zegt op 6 januari 2017 om 19:51:

  Ik zet hem gewoon tegenwoordig gewoon vast op cruise 100km op de rechterbaan. Van niemand last, baan is toch leeg. Dat ik dan 150 auto’s rechts inhaal, jammer. Voor alle 95km rijders die rechterbaan angst hebben, ga met de trein. Als je niet snapt dat je files en ongelukken veroorzaakt met het geplak op de middenbaan, dan moet je echt van de weg af.

 56. M. Grootendorst zegt op 6 januari 2017 om 19:44:

  Geldt alleen niet alleen voor de A2, ook op andere wegen in Nederland gebeurd dit!

 57. Jaja zegt op 6 januari 2017 om 19:31:

  Jij bent zeker ook zo iemand die mij, rijdend op de tweede baan, heel agressief inhaalt, om vervolgens twee centimeter voor me druk knipperend naar de geheel rechtse baan te hoeken. En jezelf vervolgens klem rijdt door die vrachtwagen voor je, waarna ik je dan heel hard uitlach…

  • Coen zegt op 7 januari 2017 om 10:51:

   Je hebt gelijk, die manier van inhalen is ook niet goed. Maar besef je je dan wel dat jij de oorzaak bent van dar rare rijgedrag van die ander?

  • Marijke zegt op 7 januari 2017 om 08:10:

   Fijn iemand te treffen met verkeersinzicht. Dat lucht op.

  • Wappie zegt op 7 januari 2017 om 04:07:

   Weer zo’n ego tipper. .

  • Fred zegt op 6 januari 2017 om 22:17:

   Oh. Weer zo’n ergerlijke eigenwijs die vindt dat de 2e baan ver genoeg naar rechts is. Rijd gewoon de meest rechtse baan als dat kan.

  • Jacob zegt op 6 januari 2017 om 22:14:

   Ga dan ook gewoon naar rechts en blijf niet op die 2e baan hangen

  • Tromp zegt op 6 januari 2017 om 19:52:

   Jij moet dus direct van de weg gehaald worden met dit gedrag.

 58. Guy zegt op 6 januari 2017 om 19:23:

  Zolang er nog minimaal 1 rijstrook links over is maakt het mij niet zoveel uit. Zelf houd ik er een anticiperend rijgedrag op over. Ik rij zo veel mogelijk rechts maar als ik een baan naar links schuif dan zorg ik er wel voor dat ik niet continu heen en weer hoef en mijzelf niet klem rijdt. Wat ik vaak zie is mensen die continu heen en weer slingeren en dan bij het naar rechts rijden nog wel even de auto er rechts achter afsnijden. Je kunt vanwege al die controles en idiote boetes ook niet een km harder rijden om de inhaalactie snel af te ronden. Er is dan vaak maar een paar Km/u verschil waardoor het allemaal te lang duurt.

  • Marijke zegt op 7 januari 2017 om 08:12:

   Goed zo Guy, de rest leert nog wel een keer rijden.

  • Fred zegt op 6 januari 2017 om 22:19:

   Dus je maakt bewust een overtreding door op die baan te.blijven rijden. Goed hoor

  • Tromp zegt op 6 januari 2017 om 20:15:

   Beetje lullig voor diegene achter je die er op anticipeert dat je gewoon naar rechts gaat als je ingehaald hebt. Dus toch maar gewoon de regels naleven, ondanks dat het jou niet uitmaakt. Word je ook niet meer afgesneden.

 59. Mark zegt op 6 januari 2017 om 19:23:

  Maar wel een mooie Mazda.

 60. keoki zegt op 6 januari 2017 om 19:19:

  In Nederland hebben we geen Keep Your Lane, in de VS ook niet. Keep your lane bestaat niet. Elke Amerikaanse staat heeft regelgeving dat verkeer rechts moet houden (keep right unless overtaking), dat er vrijwel niet op gecontroleerd wordt en als dat wel gebeurt dan alleen voor de meest linkerrijstrook verandert dat niet.

  • Fred zegt op 6 januari 2017 om 22:21:

   Dat heb je heemaal mis. Afhankelijk van de locatie staat er langs de weg. Keep your lane of Keep right.
   En je mag links en rechts inhalen.

   • keoki zegt op 6 januari 2017 om 22:31:

    Je mag wel links en rechts inhalen (niet in elke staat trouwens, sommige staten mag je niet rechts inhalen als er 2 rijstroken per richting zijn), maar je moet wel officieel rechts houden. Hier, linkje naar wetgeving per staat: https://www.mit.edu/~jfc/right.html
    Keep your lane bestaat niet als systeem, de enige locatie waar het als tekst staat is bij voorsorteervakken zodat mensen niet voordringen (en die teksten staan er omdat Amerikanen blijkbaar dom zijn, ze hebben ook behoefte aan borden die aangeven waar de stopstreep is omdat de streep alleen blijkbaar niet duidelijk genoeg is), niet midden op de snelweg waar het hier over gaat. Gewoon rechts houden, ook in de VS. Keep your lane is iets dat verzonnen is in Europa omdat verkeer in de VS gewoon overal rijdt zoals op de A2 hier in NL. Ze hebben schijt aan de rechts-houden-regels. Het feit dat men hier in NL op de A2 schijt heeft aan de houd-rechts-regels betekent niet dat er hier op de A2 ook keep your lane is.

 61. Henk zegt op 6 januari 2017 om 19:16:

  He jochie als ik zo naar jou raampie kijk heb je zelf ook niet veel aan ruitje krabben gedaan. En vooral erger je niet aan je mede weggebruikers want niemand maar dan ook niemand rijdt volmaakt.
  Jochie maak gebruik van het openbaar vervoer en de benenwagen dan kom je misschien niet zo opgefokt op de plaats van bestemming.

 62. Pat zegt op 6 januari 2017 om 18:56:

  Je kunt je overal aan ergeren natuurlijk.

  Het valt mij op dat vooral die mensen die graag laten zien dat ze rechts rijden vaak ook de hele tijd heen en weer hoeken, en daarbij ook op 5 meter voor je invoegen.

  Levensgevaarlijk natuurlijk, bij 100km/h moet je toch 50m aanhouden. ( Dat is minder dan 2 seconden bij 100km/h ).

  Rechts inhalen kan ook een oplossing zijn natuurlijk.

 63. Wouter zegt op 6 januari 2017 om 18:52:

  Het probleem is hier natuurlijk dat mensen niet meer harder dan 100 durven rijden na al die boetes. En helemaal links 95 rijden als je 130 mag is vreemd ja, maar mensen die constant 20 km harder rijden dan toegestaan ook.

 64. fred zegt op 6 januari 2017 om 18:32:

  helemaal mee eens, hou je aan de regels en rij rechts. we wonen niet in Engeland, Iets anders, sorteer ook niet 3 kruispunten naar links voordat je linksaf moet.

 65. Marcus zegt op 6 januari 2017 om 18:25:

  Wat kan jou het schelen op welke rijstrook iemand rijdt? Ben je agent in opleiding ofzo? Moet iedereen voor jou opzij? Wil je graag te hard rijden waar dat niet mag? Wat is je probleem?

  • Ewout Honig zegt op 7 januari 2017 om 02:21:

   Zijn probleem is een micropenis en een vrouw waar hij steeds niet op mag. Dat, én het feit dat zijn buurman/collega/zwager een duurdere auto heeft dan hij mag rijden van zijn baas.

  • Agent. zegt op 6 januari 2017 om 20:21:

   Probleem is dat je files en ongelukken veroorzaakt als je niet rechts rijd. Dus ga maar gewoon opzij.

 66. Marco de Groot zegt op 6 januari 2017 om 18:10:

  Allereerst, er bestaan geen 5 baans wegen in Nederland. De A2 is een 2 baansweg met 10 rijstroken, ofwel een dubbel 5.
  Maar goed om het file probleem een beetje op te lossen, dit voorstel (niet des topgears):
  Omdat veel ongelukken, vertragingen ontstaan door idioot rijgedrag (Audi, bmw, en nu ook Volvo) moet in de randstad verplicht in 3uur ochtend en 3uur avondspits 100kmh gereden worden. Daarbuiten de max snelheid. Dus er zijn maar 2 snelheden. Maakt het ook veel duidelijker

  • Fred zegt op 6 januari 2017 om 23:03:

   Audi bmw volvo? Vooroordelen of jaloers?

 67. E zegt op 6 januari 2017 om 17:48:

  Laat de politie en klpd gelijk die eikels goed bekeuren die persé op hun mobiel moeten kijken en de breedstralers aan hebben flink aanpakken !! ZE zijn zwaar irritant en verblindend en het mag niet ook niet in de mist ! Maar de onnodige linksrijders zijn meestal de duiste wagens en soms de Volvo rijders,dat soort dingen zijn zeker optie ??

 68. Wout zegt op 6 januari 2017 om 17:45:

  Stel je niet zo aan man!

 69. Tom zegt op 6 januari 2017 om 17:41:

  Onzin!

 70. Raymond zegt op 6 januari 2017 om 17:29:

  Top dat dit probleem eens wordt toegelicht. Nu ligt de rechterrijstrook leeg. Hoezo asfalt erbij.
  Geldt ook bij spitsstroken, die mag je ook gebruiken.
  Probleem komt nogal veel voor bij leaserijders met een neiging om te moeten compenseren.

 71. Jan zegt op 6 januari 2017 om 17:28:

  Zolang een sneller voertuig mij links kan inhalen, voel ik mij niet genoodzaakt om meer naar rechts te gaan. Helaas denkt de regelgeving daar anders over en zijn we genoodzaakt om onnodig van baan te wisselen wat leidt tot een zinloos zenuwachtig wegbeeld. Het zou zoveel mooier en rustiger op de weg kunnen zijn zonder van die maniaken en regelgeving.

  • Marijke zegt op 7 januari 2017 om 08:16:

   Kijk Jan, de links-rechts zwabberaars hebben het nog niet begrepen. Naar het hele wegbeeld kijken ipv alleen naar jezelf levert jouw rijgedrag op. Veel beter. Zouden meer mensen moeten doen.

  • Fred zegt op 6 januari 2017 om 23:09:

   Wat klets jij een onzin. RIJD GEWOON RECHTS. Van baan wisselen om in te halen is geen enkel probleem en veel minder gevaarlijk dan die mensen die bewust op hun niet rechtse baan blijven hangen

  • Agent. zegt op 6 januari 2017 om 20:26:

   Jij moet echt niet meer de weg op met dit gedrag. Onnodig van baan wisselen? Hoe verzin je het?

  • Henkie3 zegt op 6 januari 2017 om 17:56:

   Kijk en jij bent dus precies de meest storende automobilist die er rond rijdt. De regel is toch vrij simpel? Als je naar rechts kan, moet je daar rijden. Punt

  • ppcorne zegt op 6 januari 2017 om 17:47:

   Hahaha! Wat een onzin!
   Gewoon naar rechts, zodra mogelijk. Onrust komt er pas, wanneer iedereen zijn eigen regelgeving toepast.

 72. J.H.F.Kluvers zegt op 6 januari 2017 om 17:23:

  Ik weet niet in welke staten van Amerika u bent geweest maar in de stomme opmerkingen van U kan ik mij niet vinden. Als u OOIT daar bent geweest dan heeft u vast de borden gezien die langs de snel wegen staan dat als je gesnapt word met het gooien van wat dan ook uit je auto er een boete op staat van $500.00.Reden te meer om het dus niet te doen lijkt mij.!! En de meeste fast food restaurants staan vaak bij op en af ritten voor het gemak van de automobilisten die vaak zeer LANGE afstanden moeten rijden om van de eene stad naar de andere te rijden. Wat de lege hulzen betreft ik heb 25 jaar in California gewoont en nog NOOIT ook maar een lege huls op de snelweg gevonden,ook al niet omdat nutteloos stoppen op een freeway je ook een bekeuring kan kosten. Maar als je het hebt over super asociaal rij gedrag dan weet je zeker dat je in Nederland bent.

  • Ewout Honig zegt op 7 januari 2017 om 02:22:

   Aan de omschrijving van deze amateurcolumnist kun je toch aflezen dat hij de V.S. alleen kent van televisie?

 73. Simon zegt op 6 januari 2017 om 17:16:

  ABSOLUUT mee eens!

 74. Johan zegt op 6 januari 2017 om 17:14:

  En als het groot licht uitgezet wordt vergeet dan de mistachterlichten niet. Begrijp nog steeds niet dat mensen met meer dan 100km/u over de snelweg razen met het mistachterlicht aan. Deze snelheid is onverantwoord omdat het zicht minder dan 50meter is of de snelheid is wel verantwoord want het zicht is duidelijk beter is dan de 50 m en het mistachterlicht brand illegal.

 75. Remco zegt op 6 januari 2017 om 17:03:

  Hahaha, dus je kan zelf niet rijden (verkeer = anticipatie) en dan kom je met zo’n stukje schoolkrant kopy #fokkingsneu

 76. Roel zegt op 6 januari 2017 om 16:11:

  Kom je iemand tegen op de A2, dan lijkt het mij inderdaad wel zo verstandig om van rijstrook te wisselen, mag zowel naar links als op de vluchtstrook !

 77. Ronaldo zegt op 6 januari 2017 om 16:10:

  Aan de dropveter die dit artikel schreef:
  Als eerste, leg je camera opzij! Levensgevaarlijk om onderweg met dat ding te prutsen, nee! ook geen foto’s. Ten tweede, ga een baan naar rechts! dat wil je toch zo graag. Doe dat zelf dan ook. Tot slot, doe jezelf en de rest van autorijdend Nederland een plezier en zoek een baan bij je in de buurt. Ga lekker op de fiets en blijf vooral weg van de spits. Jouw soort kunnen we prima missen op de A2.

 78. Bakker zegt op 6 januari 2017 om 16:01:

  1 – hoe nam je de foto ?????
  2 – als iem. 95 reed, is dat irritant, maar dan hoef je hem niet in te halen… Hij rijd geen 30km/u. Ben je laat: eigen schuld, had je maar eerder moeten vertrekken.

 79. Dennis zegt op 6 januari 2017 om 15:23:

  Als de maximale snelheid 100 is, of 120 / 130 houden jullie je er dan ook aan? Prima. Laat maar zien. Want dan heb je namelijk geen snelheid genoeg om mij in te halen. Dus hoef je je niet te ergeren aan de automobilisten die zich gewoon aan de snelheid houden en dus rustig op hun baan kunnen anticiperen op het verkeer voor hen.

  • jh zegt op 6 januari 2017 om 16:09:

   u respecteert 1 verkeersregel (maximum snelheid) en negeert de andere (rechts rijden). Als iedereen zo z’n eigen selectie uit de RVV gaat maken wordt ‘t een redelijke puinhoop, nietwaar?

 80. Anton zegt op 6 januari 2017 om 15:20:

  op zich is de limiet ook 100 km per uur, dus waar maak je je druk om?

 81. Max zegt op 6 januari 2017 om 15:13:

  Lekker belangrijk! Dus je windt je op omdat je 4,638 km/u sneller kunt rijden en dat ook daadwerkelijk wilt doen? Succes met je hartaanval onnuttige wereldverbeteraar!

 82. bobdebouwer zegt op 6 januari 2017 om 15:04:

  en dan rij je rechts……komt er een pool….of welke buitenlands kenteken je ook hebt met 140 voorbij rijden….heel braaf nederland krijgt linea recta een bon thuis die niet mals is maar alle buitenlandse kentekens (op enkele na) kunnen maar aanscheuren

 83. ruud zegt op 6 januari 2017 om 14:28:

  En dit geld ook voor de rest van de A2.
  Je hoeft echt niet al bij maarssen voor te sorteren voor Eindhoven!!!!!!!!!!!!
  Ook na knooppunt oude rijn heeft de A2 3 of zelfs 4 rijbanen !!!!!!!!

 84. Ray zegt op 6 januari 2017 om 14:25:

  Wie dit heeft geschreven komt A. Niet veel in amerika of B. Alleen in de grotere steden/toeristen streken want der zijn ook staten waar je wel verplicht rechts moet houden.. verder niks in te brengen over de A2 vermijden leek mij altijd de beste optie..

 85. Orangetti zegt op 6 januari 2017 om 14:18:

  Ik vind het zalig !!
  De middenbaan (Baan3) nemen, Cruise Control op 105 ( anders ben je de lul).
  En karren maar.
  Van niemand last . Prima zo.

 86. Vince zegt op 6 januari 2017 om 14:09:

  Ik stel een wetsvoorstel voor waar in staat dat je op de A2 rechts mag inhalen. Dat zenuwachtig van rijbaan wisselen steeds, en die irritante eigen rechters die je zo enorm graag de regel van de wet willen voorschrijven. Ik hou van ontspannen rijden en relaxed op 1 rijbaan, op de cruise, van noord naar zuid en weer terug rollen. Ik hoor je denken, en inderdaad, ik ben er zo eentje.. Een V8 SUV rijder.. Succes met de stress over de kleine dingen in het leven. Komt je er niet uit met jezelf? Gooi een hand zand in je tank knip lekker je rijbewijs door..

  • Ronald zegt op 6 januari 2017 om 16:31:

   Ik he geen V8, maar doe het net zo. Ze zouden eens in de usa moeten sturen. Nergens zo relaxed als daar. Maar ja daar mag je niet harder. Ik zeg cruise controle, keep your lane en ga op tijd weg. Geen stress.

  • P. zegt op 6 januari 2017 om 15:56:

   Hihi, ik háát middelsterijstrookrijders op de A2, maar jouw reactie is wel cool!

 87. E. Krauss zegt op 6 januari 2017 om 13:15:

  Bij snelwegen met 2 banen ben je al het haasje.
  Links filerijden en rechts helemaal leeg.
  En officieel mag je rechts niet inhalen… dus.

  Groeten,
  Een 100% motorrijder.

 88. P Verkruisen zegt op 6 januari 2017 om 12:54:

  Dit is niet alleen het geval op de A2 hoor…. Op elke snelweg in Nederland met 3 of meer rijbanen is dit namelijk het geval!
  Vreselijk irritant

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken