Aan iedereen die gebruik maakt van de A2

Rij jij elke dag op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht? Lees dit zeker even

Op weg naar ons kantoor in Amsterdam komt het regelmatig voor dat we ongeveer 87 keer van rijstrook moeten wisselen. Daarom namens de TopGear-redactie hierbij een dringende oproep aan iedereen die gebruik maakt van de A2: je bent niet in Amerika.

We snappen de verwarring, dus even een paar hints: rij je op een brede vijfbaans snelweg en kom je geen V8 SUV’s tegen die overhellen naar links, geen lege kogelhulzen op de rijbaan, geen berm vol bekers frisdrank waar je een kalf in kunt verdrinken en niet elke honderd meter een fastfood-restaurant? Dan is de kans groot dat je je op de Nederlandse A2 bevindt. Kijk dan eens in je rechterbuitenspiegel, zet je richtingaanwijzer aan en ga naar rechts. Doe dit het liefst nog drie keer.

In Nederland hebben we geen keep your lane. Als je te lui bent om een rijstrook op te schuiven of te onoplettend om in de gaten te hebben dat je onnodig links rijdt, ben je dan wel geschikt om een potentieel moordwapen van 1.500 kilo staal te besturen? Doe eens iets geks en ga naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest: de rechter rijstrook. Zodra je een auto tegenkomt op dezelfde rijstrook die langzamer rijdt, mag je weer naar links. Haal dan wel in met een snelheidsverschil groter dan 0,5 km/u; die trajectcontrole bijt niet. Zo voorkom je een onpenetreerbare automuur van vijf breed met een snelheidsbereik van 99 tot 101 km/u.

En tot slot nog een toevoeging specifiek voor de bestuurder van de blauwe Volvo V40 die vanochtend met zijn met ijs bedekte ruiten met 95 km/u op de linker rijstrook aan het telefoneren was: ga naar rechts, neem de afslag, doe de motorkap open, draai de oliedop los, gooi zand in je motor, knip je rijbewijs door en eet je telefoon op. Alvast bedankt. Oh, en zet meteen je grootlicht uit.

Update! Jullie oplossingen tegen linksplakkers op de A2

Nieuwste van TopGear

Autonieuws