Als kind snapte je de geldproblemen van overheden niet zo goed: als ze geld tekort komen, dan printen ze toch wat bij? Nu je wat ouder bent, snap je dat dit geen goed idee is. In Duitsland gebruikten ze in de jaren twintig hun biljetten als muurbehang omdat dit goedkoper was dan verf. Iets met inflatie. De Nederlandse overheid overweegt nu om de huidige accijnskorting op brandstof door te zetten, maar de vraag is dan: waar komt het geld vandaan?

Sinds april 2022 is er accijnskorting in Nederland om de alsmaar toenemende kosten voor de bevolking te drukken. Afgelopen juli werd de accijnskorting op brandstof al gehalveerd. De korting ging van 17,3 cent bij benzine naar 8,65 cent. Voor diesel ging de korting naar 5,55 cent, dit was voorheen 11,1 cent. Omdat de brandstofprijzen nu al heel hoog zijn, overweegt de overheid om de huidige accijnskorting vast te houden in 2024.

De overheid overlegt over accijnskorting 2024

RTL Nieuws schrijft: ‘Afgelopen week gingen er stemmen op om de voorgenomen accijnsverhoging op benzine en diesel van januari volgend jaar terug te draaien. Daar hangt echter een prijskaartje aan van honderden miljoenen euro’s en dat geld is er niet.’ De gemiste inkomsten van accijnzen moeten gecompenseerd worden – en zo kan de korting een sigaar uit eigen doos worden.

‘Partijen die dat [accijnskorting vasthouden] willen moeten dan wel aangeven hoe dat moet worden betaald. Er zijn twee smaken: bezuinigen of de belasting verhogen’, gaat RTL Nieuws verder. Als je minder betaalt aan de pomp, maar vervolgens meer belasting moet betalen over andere zaken, dan ziet je huishoudboekje er onder de streep hetzelfde uit.

Benzine kan 21 cent duurder worden per liter

Niet alleen zou de accijns dan weer omhoog gaan, er wordt ook nog BTW gerekend over de accijnzen. Met deze dubbele belasting kan de benzine in 2024 maar liefst 21 cent duurder worden. Benzine zou dan in België en Duitsland ruim 30 cent per liter goedkoper zijn.

Een verhoging op de accijnzen van tabak en alcohol moet het gat in de begroting alvast een beetje dichten: naar schatting gaat deze verhoging jaarlijks 100 miljoen euro opleveren. Op Prinsjesdag op 19 september maakt de overheid de definitieve plannen bekend.

Advertentie

Reacties

 • Biggy50 heeft op 15 september 2023 geschreven:

  Tja,bezuinig in totaal op alle hoge prijzen en houdt het leven voor iedereen dragelijk met name voor de werkenden en iedereen die met pensioen is ook voor de mensen die er echt niks aan kunnen doen dat ze niet kunnen werken en daardoor van een uitkering moeten rondkomen.
  Ieder jaar wordt alles steeds duurder hoe dan ook links of rechts om,ga je er nooit op vooruit.
  Als de lonen hoger worden worden natuurlijk ook alle prijzen hoger,ik vind gewoon dat de prijzen gewoon eens moeten stagneren. Het enige als je erop vooruit gaat dat is met het loon als dat meer wordt,en je er daadwerkelijk ook wat aan hebt er wat meer van over te kunnen houden. Als er geen effectenbeurzen bestonden dan was er ook nooit op de wereld een economische crisis ergens, en waren er ook nooit handels oorlogen om prijzen, waardoor sommige prijzen dus veel te hoog zijn voor bepaalde producten terwijl het best veel goedkoper kan.

  Reageer
 • David van de. Brand heeft op 3 september 2023 geschreven:

  Even om een idee te krijgen hoeveel accijns erop zit en dan nog een keer btw… (en straks ook nog rekening rijden..) belasting over belasting over belasting..:

  De accijnsverlaging op benzine, diesel en lpg wordt per 1 juli 2023 afgebouwd.

  De accijns op ongelode lichte olie wordt per 1 juli € 789,10 per 1000 liter (was vanaf 1 april 2022 € 650,71).
  De accijns op gasolie wordt per 1 juli € 516,25 per 1000 liter (was vanaf 1 april 2022 € 417,46).
  De accijns op LPG wordt per 1 juli € 344,74 per 1000 kilogram (was vanaf 1 april 2022 € 284,29).

  • Hou op met dat gejank heeft op 3 september 2023 geschreven:

   Ga lekker ergens anders wonen als het je niet bevalt. Beter dan in NL krijg je het niet.

   • Youto heeft op 5 september 2023 geschreven:

    Zo’n reactie geeft mij het gevoel dat jij een goed betaalde baan hebt of andere ruime financiële middelen, maar voor Jan modaal kan en zal zo’n verhoging hard aankomen. Vooral omdat alles duurder is geworden.

    • @youto heeft op 5 september 2023 geschreven:

     Ga maar naar het buitenland en kijk daar hoe het er voor staat. Of denk je dat daar geen prijsverhogingen zijn geweest?

     Inflatie in 2022:
     Nederland 9.5%
     Belgie 10.4%
     Oostenrijk 11.2%
     Duitsland 8.1%
     Denemarken 8.7%
     Frankrijk 5.9%
     Groot Brittanie 9.2%
     Polen 16.8%
     Finland 9.1%
     Zweden 12.3%

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Treurig heeft op 2 september 2023 geschreven:

  Pijnlijk om te zien dat TG op het niveau van GeenStijl terecht gekomen is. Het afvalputje van de samenleving. En dat nog laten staan ook….

  • Jo de la Hiti heeft op 2 september 2023 geschreven:

   Beste Treurig,

   Gelet op jouw reactie kan ik niet anders dan concluderen dat het jou goed of zelfs beter gaat sinds toetreding van ons kneuterlandje tot de EU.
   (Ambtenaar, semi-overheidsdienaar, subsidiegraaier?)

   Onvoorstelbaar dat jij niet wenst in te zien dat de meeste – niet in overheidsdienst werkende! – landgenoten er al ca. 20 jaar flink op achteruit zijn gegaan! (Vanwaar die exponentiële stijging van inkomens onder de armoedegrens?)

   Kortom, bij deze kwalificeer ik je als een elitaire, egoïstische buklaaf van de zichzelf verrijkende EU-ambtenarendictatuur!

   • Gerald heeft op 3 september 2023 geschreven:

    Thierry zal trots op je zijn. Je hebt bijna alle cliches uitgebraakt. Je bent alleen George Soros vergeten.

    De werkelijkheid is dat de welvaart sinds toetreding tot de EU gigantisch gestegen is. Weet je eigenlijk wel waar je over praat als je raaskalt over de “EU”? Nederland was in 1951, toen het land nog half in puin lag na WO2, een van de oprichters van Europese Gemeenschap. Dit werd in 1993 de EU.

    Volgens alle internationale onderzoeken is sinds 1993 in Nederland de welvaart toegenomen, armoede afgenomen, criminaliteit afgenomen en misschien nog het belangrijkste zijn de mensen gelukkiger. We behoren zelfs tot de meest gelukkige landen ter wereld. Dus stop met je leugens.

    • Henk Smit heeft op 3 september 2023 geschreven:

     Zo is dat Gerard. Ik heb 48 jaar gewerkt ben nu met pensioen en ben al meer dan 40 jaar vrijwilliger. De meeste klagers houden alleen hun handje op en doen niets bij een vereniging. Maar dat zij vinden dat ze het niet goed genoeg hebben ligt aan alles behalve hen zelf. Den Haag, EU, buitenlanders, bedrijven, milieu, de boeren, globalisering, weet ik veel wat ze elke keer weer verzinnen. Maar een keertje in de spiegel kijken is teveel gevraagd.

     Laat ze maar naar een ander land gaan dan merken ze heel snel dat ze het nergens zo goed krijgen als in ons mooie Nederland. En nu ga ik weer genieten van deze mooie zondag.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  • Henk heeft op 2 september 2023 geschreven:

   Al die anti mensen hebben ook dezelfde taal stijl. Of beter gezegd: hetzelfde gebrekkige Nederlands. Beetje opvallend.

   Reageer
  Reageer
 • Boos iemand heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Laten ze die asielzoekers hier eerst maar eens het land uit doen, Dan ben ik evan overtuigd dat alles veel beter gaat,want die kosten alleen maar geld ,en brengen niks op alleen maar boze mensen.En hiervoor moeten wij zwaar boeten. Neem alleen maar eens de zorg ,die lui betalen niks!!En achter eke asielzoeker die hier mag blijven Komen er ook sowieso nog eens 4 a 5 personen achteraan i.v.m gezinshereniging .Het is toch ook te gek voor woorden .Mensen denk toch eens na

  • Boos iemand 2 heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Mee eens met boos iemand! Hier nog een boos iemand! Mensen helpen is tot daar aan toe, maar daardoor je eigen mensen naar de klote helpen slaat nergens op!

   • @boze neppers heeft op 1 september 2023 geschreven:

    Er komen verkiezingen aan dus er is een legertje buitenlandse trollen actief om via social media ons land te beinvloeden. Topgear, wanneer grijpen jullie in om deze rommel te verwijderen?

    • Nlder die wel voor zijn rechten op komt heeft op 2 september 2023 geschreven:

     Alsof die verkiezingen wat uitmaken.
     Het WHO bepaald wie er komt te zitten.
     We zitten al jaren met een demissionair kabinet, een zogenaamd afgetreden kabinet, een zelf verkozen kabinet.
     1 grote grap als je werkelijk geloofd dat ze er voor het volk zitten.

     En ja ik ben het 100% mee eens dat ze al die malloten het land moeten uittrappen maar dan ben je er nog lang niet.

     – weg uit de EU. We zijn 1 van kleinste landen en betalen het meest.
     – geen cent meer naar nep oorlogen zoals Oekraïne etc.
     – geen cent meer naar kamerleden die opstappen en wachtgeld krijgen.
     – geen cent meer naar buitenland.
     – geen cent naar koningshuis.
     – geen cent voor zogenaamde klimaat crisis die ze zelf veroorzaken door middel van haarp.

     Belasting is de grootste vorm van slavernij !.
     En het slaven nummer ontvang je zodra je geboren word.

     100.000.000 regeltjes hoe je mag lopen. Rijden, kijken, ademen, dit mag niet dat mag niet.
     Onderdrukkking eerste klas.

     • @jos heeft op 3 september 2023 geschreven:

      Mensen die denken dat er zoiets is als een “great reset” moeten zich laten nakijken. Zijn dezelfde wappies als die randdebielen die denken dat je van een vaccinatie magnetisch wordt.

     • Jos heeft op 3 september 2023 geschreven:

      Stapel je alle veranderingen, lees verslechteringen op , dan zie je de great reset .
      En de berichten dat het naar de klote haat zijn niet ban trollen, maar van de wakkere doorsnee burger, ik denk dat de positieve berichten eerder trollen zijn. Propaganda van de overheid.

     • Ga toch weg heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Niemand gelooft dat deze standaard anti overheid teksten door echte Nederlanders geschreven worden. Deze komen rechtstreeks uit het trollen handboek.

     • Jaap heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Helemaal correct, dit land zuigt ons helemaal leeg.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Jankees heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Alles voor de asielzuigers die miljarden per jaar kosten en waar geen einde aan komt, daar wordt geen wordt over gerept en jan met de korte achternaam mag maar betalen. Als je niet zonder auto ken werken worden alle kosten doorberekend naar de klanten, dus alles wordt nóg duurder.

  • Willem heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Hoe hoger de accijns des te meer wordt er over de grens gewinkeld. Dus het idee dat het 100 miljoen kost is onjuist. Velen zullen nj in NL blijven tanken en winkelen wat ook extra BTW oplevert. Straks wordt het al interessant om vanuit Utrecht over de grens te gaan winkelen. Wat levert het dan nog op?

   Reageer
  • @jankees heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Ga toch weg, Chinese trol.

   • Jaap heeft op 2 september 2023 geschreven:

    Man lul niet met je trolverhaal, mensen worden het zat ik ook !!
    En je voornaam gebruiken durf je ook niet zeker…

    • @Jaap heeft op 2 september 2023 geschreven:

     Niemand gelooft dat jij Jaap heet. Als je zo tegen NL en EU bent heet je eerder Piotr, Igor of Vladimir.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Frysk heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Bedrijven zijn de echte melkkoe. Met het idee dat multinationals woekerwinsten maken wordt het ook het MKB uitgekleed met steeds hogere belastingen. Kijk naar het aantal zakelijke lease auto’s die ook nog eens verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de gereden kilometers (en daarmee getankte brandstof). Rijdt een auto hard, tankt een auto bij een snelwegstation …. waarschijnlijk een lease-auto want de bestuurder merkt helemaal niets van de hogere brandstofprijs. Het bedrijf wel die daarmee hogere kosten heeft die weer doorbelast worden. De overheid is daarmee de grootste aanjager van inflatie. D66 heeft deze overheid gegijzeld met haar belasting verslindende ideologieën. De trend is belastingverhoging versus de tering naar de nering te zetten. Er zitten inmiddels meer mensen op de bagagedrager van de fiets dan dat er trappen. Oftewel; iemand die niet werkt heef rechten, iemand die werkt heeft plichten. Het moet niet gekker worden.

  Reageer
 • Gerard heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Het ligt natuurlijk heel erg aan je situatie, hoe groot de sigaar is die je uit je eigen doos aan de overheid heeft, en wat voor sigaar je er voor terug krijgt.

  Voor iemand die veel kilometers maakt, is het waarschijnlijk nog steeds voordelig. Voor iemand die geen kilometers maakt, of alleen elektrisch, is het vooral nadelig.

  Reageer
 • Fons heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Mocht het kabinet de korting op de overtollige belasting volhouden , zal dit hooguit duren tot na de verkiezingen. Dit tenzij de partijen PvdA- gl – d66 en de meelopers als pvdd totaal van het scherm verdwijnen. Immers dan stopt het oeverloze geleuter omtrent CO2 – asiel – en ontwikkelingsgelden uit de boeken. Heel misschien ook wel het geldverslindende dende EU zootje.

  • @fons heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Ga toch weg, Chinese trol.

   • Henk heeft op 1 september 2023 geschreven:

    Wat fonds schrijft klopt precies links uit de politiek en Brussel aan de kant houden we miljarden over
    Geen dure verhuis circus naar Straatsburg
    Wie heeft er nog ballen in Brussel om dit tegen te houden omdat Macron dat wil

    • @Henk heeft op 1 september 2023 geschreven:

     Wie hou je voor de gek met je Yandex translate anti-Europa verhaal?

     Mensen die echt bestaan trappen niet in de Chinese en Russische propaganda leugens.

     • @Topgear heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Wanneer grijpen jullie in tegen dit soort leugens? Jullie hebben een verantwoordelijkheid als medium.

     • NlD die wel voor zijn rechten op komt heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Nee die trappen in de westerse leugens door de onderdrukking van de overheid.
      En ontkennen glas hard alles wat er in de wereld gebeurd.

      Uit je verhaal kan ik dus ook concluderen dat je er 1 bent die alle plannen van de WHO ontkent.
      Die zij openlijk openbaar zetten op hun eigen site.

      Het is spijtig om te zien dat koppigheid nog steeds gepaard gaat met ontwetendheid, domheid en ontkenning.

     Reageer
    Reageer
   • Freddy heeft op 1 september 2023 geschreven:

    Je bent zelf een Chinese trol

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Trollbuster heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Zeg stelletje Chinese trollen… “Kees”, “Peter”, “Jan p”, “Grensbewoner”, “Henkie” en “Suzy”

  https://techpulse.be/nieuws/445456/meta-spamcampagne-china/

  Ga aub ergens anders lopen spammen. Wij zitten niet op Chinese beïnvloeding te wachten.

  • Peter heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Het is nogal treurig dat Topgear niet ingrijpt op dit soort acties en daarmee feitelijk bijdraagt aan het kweken van maatschappelijke instabiliteit wat precies de wens is van landen als China en Rusland.

   Reageer
  Reageer
 • Reserve-Belg heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Ik heb het voordeel dat ik vlak bij de grens woon. Gisteren nog maar is van tanken in België benzine €1,709.

  Reageer
 • Mondreon heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Waarom kan het in België nu allemaal wel en in Nederland niet? Het is allemaal al zo belachelijk duur geworden. Hebben ze daar dan een heel ander beleid?

  Reageer
 • Kees heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Deze regering is van begin af aan de hardwerkende Nederlander overal voor op te laten draaien. Als je werkt wordt je gestraft.
  De mensen met een modaal inkomen zijn gewoon de lul, krijgen geen toeslagen, maar wel betalen. Zou je zonder werk beter af zijn, daar lijkt het wel op.
  Bedankt waardeloze regering!

  • Paul heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Ik zit maar net iets boven minimumloon en val toch echt een stuk terug zonder werk (incl toeslagen). Het is een mooi statement om te zeggen dat je beter niet kunt werken, maar de praktijk is natuurlijk anders.

   Reageer
  Reageer
 • GerJo heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Door de zeer hoge brandstofprijzen verdient de staat veel geld. Zelf zoveel dat de staats schuld mede daardoor 19 miljard lager is geworden. Ze lopen niets mis alleen hebbende wat minder, zoals alle burgers minder hebben.

  • Peter heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Inderdaad de regering naast ons van alle kantelbaar als wij het huishoudboekje niet sluitend krijgen kunnen wij dan ook bij de regering aankloppen.
   De regering zijn gewoon zakkevullers

   • Erik heeft op 1 september 2023 geschreven:

    We zijn 23jaar terug gezet in tijd, toen nog dit guldens was.
    Voor dat de euro er was koste de benzine 2.20 gulden en toen weer door de eigenaar van de pomp gezegd dat de benzine. Fl 2,50 zou gaan kosten
    Nu betalen we dit in euro , dus Fl 5,00 de liter

    • Henk heeft op 1 september 2023 geschreven:

     Toen de euro in is gevoerd
     Koste de benzine hier aan de onbemande pomp €0,98

     • Knopenteller heeft op 1 september 2023 geschreven:

      ja helden, dat was 23 jaar geleden…met jaarlijks paar % inflatie was het in guldens nu ook 5

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • RB heeft op 1 september 2023 geschreven:

  30 cent verschil met België is nu al! Ook handig wat andere zaken combineren en je hebt toch een fijn dagje

  Reageer
 • Grensbewoner heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Dieven zijn het!!!
  Maar gelukkig heb ik makkelijk klagen, vanochtend in België 1,773 betaald voor Euro95.

  • Paul heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Vorige week was het nog 1,724. Ook daar wordt het bijna onbetaalbaar.

   Reageer
  Reageer
 • Maarten heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Het is niet ingewikkeld maar wordt voortdurend genegeerd door alle overheden: bezuinig op de kosten van je eigen organisatie. Minder ambtenaren, minder luxe. Niet meer alleen ‘regisseren’ en beleid maken, maar zelf weer (echt) aan het werk. Nu gaat het altijd ten koste van de burger, dat is niet nodig (en ook niet zo bedacht in het verleden).

  • Jan p heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Geen wachtgeld meer maar net als alle gewone Nederlanders W.W.en wel getopt zoals elke gewone werknemer en bij zelf opstappen bijstand ook zoals iedereen

   Reageer
  Reageer
 • Henkie heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Oplichters zijn het allemaal daar in de regering.wij hebben nog steeds het kwartje van kok nog te goed maar dat word daar zeker vergeten.en maar de mensen blijven uitmelken daar zijn ze goed in.maar alle auto bezitters zouden eens een week allemaal hun auto moeten laten staan dan ligt heel Nederland op zijn gat kijken wat ze dan doen

  • Paul heeft op 1 september 2023 geschreven:

   Niet alleen dat kwartje, maar ook de jaarlijkse inflatiecorrectie die ze er bovenop hebben gedaan. Dus die 0,25 gulden is nu misschien al 0,50 euro.

   Als ze ooit dat kwartje eraf halen, dan zullen ze de 0,25 gulden (zeg 0,12 euro) doen ipv de werkelijke prijs.

   • Henk heeft op 1 september 2023 geschreven:

    Je zal eens zien als iedereen elektrisch rijd hoe duur de stroom wordt
    Dan krijgen ze geen benzine en diesel accijns meer binnen.
    En dat geld moet toch binnen komen
    Wegenbelasting op elektrische auto
    Stroom duurder maken een heffing in voeren
    Ik denk dat het in denhaag al wel bekend is hoe ze dat aanpakken

    • @zhou heeft op 2 september 2023 geschreven:

     Henk, of beter je Chinese naam, geen ander lastig vallen met je leugens. Wij willen je Chinese propaganda niet.

     • Rinus heeft op 2 september 2023 geschreven:

      Aldus een links stuk ongerief . Ook onderdeel van het probleem !!

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Suzy heeft op 31 augustus 2023 geschreven:

  Wanneer zijn ze een keer tevreden ,in andere landen gebeurt dat ook niet, daar word nog aan de hardwerkende mens gedacht, volgens mij zijn ze pas tevreden als we niks meer hebben en onder de grond liggen, Nederland red het zo niet ,we gaan er onder door,

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie