We kennen iemand, laten we hem Frans noemen, die telkens stad en land afrijdt voor een proefrit. Maar hij maakt expres geen afspraak met de verkopende partij. Hij zegt dat dat verstandiger is, omdat garages anders een auto prepareren en hem beter voordoen dan dat deze is. En zo kennen we wel meer mensen die zweren bij de zoete inval: gewoon bij de dealer binnenlopen een een proefrit vragen. Maar is dat wel zo handig?

Er valt wat voor te zeggen, maar er zijn ook nadelen aan deze wantrouwige methode. Daarom lopen we even de voor- en nadelen af van deze methode om een auto te bezichtigen. Uiteraard kun je natuurlijk op de website zien wat de openingstijden zijn. Het is echter vaak zeker geen garantie dat er iemand is. In veel gevallen zijn het de tijden dat het mogelijk is om een afspraak te kunnen maken.

Voordelen van geen afspraak maken om een tweedehands auto te bekijken

Het grote voordeel is natuurlijk dat je de auto tegenkomt zoals deze is. Dus de verkoper kan niet de auto even netjes maken, oppoetsen of iets anders ineens bijwerken. Ook kan de verkoper niet de motor warm laten draaien. Sommige kostbare defecten die eraan zitten te komen hoor je juist vooral bij een koude motor. Denk aan het ratelen van de distributieketting.

Nadelen

Er lijken wel iets meer nadelen aan te zitten. Ten eerste weet je nooit zeker of de auto er nog staat. Niets is vervelender dan ergens naartoe rijden en dat de auto al verkocht is. Ook is de kans aanwezig dat de garage in kwestie niet open is. Zeker als het gaat om kleinere handelaren. Die moeten ook inkopen, afleveren en de administratie doen. Het zou dan zuur zijn dat jij voor de duur staat terwijl de verkoper niet aanwezig is.

Audi's bij elkaar bij een autobedrijf  - afspraak maken voor tweedehands auto te bekijken
Als je wil proefrijden in die zwarte S6 links in de hoek, moet je even wachten voor de andere auto’s uit de weg zijn.

Maar mocht de verkoper aanwezig zijn en de auto nog beschikbaar, dan moet je maar hopen dat ie tactisch geparkeerd staat. Als de auto achterin in de hoek staat en er eerst tien auto’s aan de kant moeten ben jij niet blij en de verkoper ook niet.

Lees ook: Als je een van deze (subtiele) dingen ziet bij een tweedehandsauto, moet je meteen weglopen

Tenslotte: het is helemaal niet erg als een verkoper de auto rijklaar maakt. De banden goed oppompen en de remschijven ontdoen van vliegroest (door een paar keer te remmen) geeft juist een beter beeld van de auto zoals jij deze wil gaan rijden. Ook is het wel prettig als er een paar liter brandstof in zit.

Conclusie:

Dus wat moet je doen? Wel of geen afspraak maken om een tweedehands auto te bezichtigen? Wij zouden adviseren om lekker een afspraak te maken. Als je enorm slecht van vertrouwen bent, kun je beter in een hoger segment gaan shoppen met betere garantievoorwaarden. Vraag wel om of je de motor in koud mag horen starten. Er is geen enkel handelaar die dat niet begrijpt en als de auto goed is, zal de handelaar er ook niet moeilijk om doen.

9 reacties op “Waarom je nooit een afspraak moet maken als je een tweedehandsauto wilt bekijken (volgens sommige mensen)”

  1. Dit maakt eigenlijk wel sense. Ik ben slachtoffer geworden van een auto met een slechte koppakking waar er duidelijk een vetpil in is gegooid om het tijdelijk even te laten werken. Het verhaal met de koude motor is ook zeker een punt.

  2. Ik ben zelf een autoverkoper bij een dealer en voor mij maakt het niet veel uit, beide manieren zijn prima. Men moet echter wel begrijpen dat ik mijzelf niet in twee kan delen, en dat mijn gemaakte afspraken voor gaan. Dus als men binnenloopt en alla minuut geholpen wil worden dan kan dat nog wel eens rot uitpakken.

    Tevens wassen wij de auto voordat deze op proefrit gaat zodat de klant kan zien hoe de staat van de lak is. Bij een vieze auto, of met stavuil, gaat dat moeilijk.
    Bandenspanning is ook wel een dingetje.

  3. Ik geef ook de voorkeur aan de zoete inval… Als dan een auto waar je interesse in hebt meteen start en goed loopt voorkom je veel problemen. En een verkoper die er moeilijk over doet dan draai ik me om… Want elke auto kan zonder problemen stilstaan, zeg ik altijd.

    • En als de auto dan niet meteen voor een proefrit naar buiten gereden kan worden weet ik wel dat de auto meteen met een volledig koude start goed loopt. En moet ik dan terugkomen voor een proefrit geen enkel probleem.

  4. Ooit eens WEL afspraak bij handelaar in Zandvoort. Auto stond bijna “onbereikbaar” op rij 5. Halflege banden.Starte niet (accu). Bouwjaar bleek gelogen. En optimistische ik was met trein omdat ik mijn droomauto had gevonden. Wat een nachtmerrie. En die handelaar interesseerde het geen ruk!

  5. Op afspraak werkt naar mijn zeggen altijd beter, je krijgt als klant dan meer de juiste en over het algemeen volledige aandacht.
    Zonder afspraak zoals hier ook staat weet je niet zeker of je wel (goed) geholpen kan worden.

  6. Ik geloof in de zoete inval.Zoals geschreven kunnen ze hem niet warmdraaien of koude startproblemen verdoezelen.etc zo krijg je betere indruk hoe de wagen werkelijk is.

Geef een reactie

(verplicht)