Speelt het themanummer van The A-Team al meer dan een dag door je hoofd, samen met het idee om de airconditioning van je auto gebruiken om je huis te koelen? Door vlak bij het raam te parkeren en een slang van de luchtroosters naar binnen te leiden (of nog beter: je koppelt hem direct aan de airco-unit), zou je in theorie je huis kunnen koelen met de airco van je auto. Maar hoe zit dat echt?

Je kan niet loven hoe een plan together komt als er geen plan is, dus eerst alle feiten. Het koelvermogen van een airco wordt meestal uitgedrukt in BTU, wat staat voor British Thermal Unit. Volgens de Expert heb je 102 tot 136 BTU per kubieke meter nodig. Dus als jouw slaapkamer een ruimte van 5 bij 5 is van 3 meter hoog, dan zit je op 75 kubieke meter en dan heb je heel slordig gerekend zo’n 9.000 BTU nodig.

Wat doet een mobiele airco?

Loop naar de lokale bouwmarkt en je haalt voor 200 piek een mobiele airco met 7.000 BTU, wat dus nèt genoeg is voor een slaapkamer. Voor 500 piek moet je er eentje kunnen vinden met 18.000 BTU, wat dus redelijk geschikt moet zijn voor een grote slaapkamer of een woonkamer. Zou je deze kunnen vervangen door een slang aan de auto te koppelen en door het raam naar binnen te hangen?

Lees ook: Waarom is een auto langzamer op een warme dag?

Kun je de airco van je auto gebruiken om je huis te koelen?

Een auto bestaat uit veel glas en veel metaal – allemaal materialen waardoor de cabine flink kan opwarmen in de zomer. Een airco in een auto moet dus (per vierkante meter) harder werken dan een huis-airco, vandaar dat aircosystemen in auto’s best krachtig zijn.

Mercedes A-klasse op oprit huis

Automerken noemen maar zelden de BTU’s van de airco, maar we kwamen cijfers tegen van 12.000 voor een Honda Civic en 19.000 voor de Amerikaanse Acura MDX. De meeste moderne auto’s zullen ongeveer dezelfde waardes produceren. In theorie is de airco van de auto dus krachtig genoeg om via een slang jouw huis te koelen.

Maar moet je dat wel willen?

Sowieso moet je je afvragen of je je auto stationair wil laten draaien voor een langere tijd in de hitte. Bovendien vangt de auto geen rijwind, dus de airco zal minder efficiënt werken. Met een elektrische auto verstook je geen benzine, maar kostenefficiënt zal het ook niet zijn. En hoe langer het luchtkanaal van je auto naar je huis, hoe minder efficiënt het geknutselde zal worden. Bovendien moet het raam open om de slang naar binnen te hangen, wat weer zorgt voor warme buitenlucht.

Dus kan het? In theorie kun je de airco van je auto gebruiken om je huis te koelen. In de praktijk kun je beter gewoon de ramen en gordijnen van je huis dichtlaten en overwegen om te investeren in een echte airco-unit.

Goedkoopste benzine van Nederland

Is het een slecht idee om je auto vol te tanken op een warme dag?

Vergeet niet de knop én de lees verder klikbaar te maken

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)