Nee, dit is geen bericht over een actie die is bedoeld om jou een auto te laten kopen die je niet wilt. Na de robotarm die jou helpt bij het tanken, hebben we weer een mooi voorbeeld van Nederlands vernuft op autogebied: een airco die vrijwel geen energie verbruikt.

En dat is goed nieuws. Een normale airco heeft als groot nadeel dat deze het brandstofverbruik van je auto zomaar met 10 procent opjaagt. Daar komt nog bij dat een airco altijd wel een beetje koudemiddel lekt, en ook dat is niet prettig voor het milieu.

De airco die is ontwikkeld door ECN – Energieonderzoek Centrum Nederland – heeft die nadelen allemaal niet. Het apparaat maakt gebruik van de restwarmte van de motor om zonder extra energieverbruik te kunnen functioneren. De koeling vindt plaats door water te laten verdampen en weer vloeibaar te laten worden. Alleen op momenten dat de motor nog koud is, verbruikt het systeem een beetje energie. Klinkt ingewikkeld, en we weten ook niet zeker of we het snappen, maar laten we aannemen dat het werkt.

Fiat heeft er in elk geval vertrouwen in. De Italianen hebben een Punto en een Iveo Stralis ter beschikking gesteld om een prototype van het systeem te kunnen testen. Van ECN gaan we vast nog meer horen.

Reacties

Meer van TopGear