Een gepensioneerde verkeerspolitieagent – en dus iemand ‘die het wel kan weten’ – is in de Amerikaanse staat Alabama de politiek ingegaan en komt met een uitstekend wetsvoorstel: langzame rijders van de linkerrijstrook weren. En niet omdat hij nu zelf zoveel haast heeft. Volgens de ervaringsdeskundige zou het aanpakken van onnodig-linksrijders de nodige agressie in het verkeer voorkomen.

Hij noemt het, toepasselijk, de Anti-Road Rage Act. Of in het Nederlands: de Weg-Wegwoede-Wet, of het Anti-Asfalt-Agressie-Amendement. Zijn wet zou ongelukken voorkomen, de doorstroming verbeteren en zoals gezegd agressie tegenwerken. De enige uitzonderingen maakt hij voor situaties als wegwerkzaamheden of extreme weersomstandigheden.

Wanneer iemand meer dan anderhalve mijl (2,4 kilometer) op de linkerrijstrook rijdt zonder iemand in te halen, is deze onnodig-linksrijder strafbaar. De afstand is niet uit de lucht gegrepen: zoveel asfalt gebruikt een vrachtwagen gemiddeld om een andere vrachtwagen te passeren.

Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, mag de politie de eerste 60 dagen alleen waarschuwingen geven. Zo kunnen bestuurders wennen aan de nieuwe wet. Wanneer de twee maanden voorbij zijn, krijgen onnodig-linksrijders een boete voor hun gesukkel.

Reacties

  • Marco heeft op 26 maart 2019 geschreven:

    Gelijk invoeren in Nederland, het is werkelijk een plaag en het lijkt erop dat er werkelijk getracht wordt sneller verkeer opzettelijk te dwarsbomen door recalcitrante bestuurders.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear