Misschien ben je ‘m al een keer tegengekomen in de kroeg, een restaurant, bij een tankstation of een andere horecagelegenheid of wellicht heb je ‘m zelf al een keer gebruikt. We hebben het over de zogeheten wegwerpbare alcoholtester. Dit handige apparaatje is nog niet zo heel lang in Nederland, maar wel al razend populair bij automobilisten. Zo zijn er in korte tijd al meer dan 50.000 exemplaren van verkocht.
 
Waarom is de gadget zo populair? Wel, omdat automobilisten dankzij de alcoholtester in een paar tellen uit kunnen vinden of ze teveel gedronken hebben om nog achter het stuur te kruipen. Maar hoe komen ze daar dan achter?
 
Dat is simpel: door drie keer tien seconden in het testbuisje te blazen. Het buisje verkleurt vervolgens en de kleur die dan verschijnt geeft exact aan welk alcoholpromillage je in je bloed hebt. Welke kleur (geel tot lichtblauw) correspondeert met welk promillage kun je aflezen op het meegeleverde kleurenschema. Handig toch?
 
Zo wordt voorkomen dat automobilisten met teveel drank op achter het stuur stappen. Overigens, of de testers in de praktijk voldoende betrouwbaar zijn, is nog niet bewezen en daarom wijzen het KLPD, de Stichting Alcoholpreventie (STAP) en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) het apparaatje van de hand.
 
Wij twijfelen ook nog een beetje over de wegwerpbare alcoholtester, want we zijn van mening dat als je weet dat je nog naar huis moet rijden, je sowieso geen alcoholische dranken moet drinken. Maar wat is jullie mening? Is het zinvol en verantwoord om een dergelijk apparaat te verkopen?

Reacties