Hoewel de titel misschien klinkt als een moderne variant van een sprookje uit Duizend-en-één nacht, is dit toch echt nieuws. Alibaba is de Chinese versie van Amazon waar je terecht kunt voor al je goedkope en neppe shizzle.

Het bedrijf gaat nu hun eerste auto lanceren, de OS’Car RX5. De auto is in samenwerking gemaakt met SAIC Motor, samen hebben ze maar liefst 145 miljoen euro in dit project gestopt. Daar moet je een hoop telefoonhoesjes voor verkopen.

OS’Car RX5 draait op YunOS

De SUV heeft wel wat weg van de Mitsubishi Outlander PHEV, maar aan de binnenkant gaat het er heel anders aan toe. De auto ‘draait’ namelijk op YunOS, het besturingsysteem van Alibaba. Dit betekent dat de auto een soort smartphone idee krijgt, met Alipay kun je bijvoorbeeld je parkeerplek betalen of een tank benzine afrekenen. Dit alles is te bedienen via de drie LED-schermen die de auto bevat. Er is zelfs een mogelijkheid tot het monteren van vier 3D-camera’s op de auto.

Het doel van Alibaba Group is om de auto te verbinden met het principe van the internet of things, waarbij alle apparaten semi-verbonden zijn met één groot netwerk. Je kunt daarmee digitaal eigenlijk alles regelen met elk apparaat. Smartphones en tablets worden van ondergeschikt belang. Autonoom rijden ontbreekt overigens bij deze slechts OS’Car RX5. Mensen die in China wonen, kunnen nu de auto al pre-orderen. Hij krijgt een special price vanaf ongeveer 14.000 euro.

 

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)