Het is alsof je een paar Puma’s van Usain Bolt afpakt en ze aan een COPD-patiënt geeft met de boodschap maar eens lekker plezier te gaan hebben op de atletiekbaan. Want de Duitse partij Die Grünen willen de onbegrensde Autobahn afpakken van de mensen die hem willen en er iets mee kunnen, en geven aan de mensen die er in beperkte mate maar iets mee kunnen en het bovendien niet willen.

De Groenen willen een maximumsnelheid op de Duitse snelweg voor alles wat geen elektrische auto is. Elektrische auto’s zouden wel naar hartenlust hun bereik aan gort mogen rijden. Bovendien zijn de doorsnee-EV’s begrensd op snelheden onder de 150 km/u. Hoe heet een wassen neus in Duitsland? Benzine- en dieselauto’s zouden zich aan een snelheid van maximaal 130 km/u moeten houden op de Autobahn.

Dieter Janecek, de digitale expert van de Groenen, vertelt aan Augsburger Allgemeine dat een limiet vooral noodzakelijk is op drukke momenten om de veiligheid te verbeteren en de uitstoot te beperken. ‘Maar waarom zou u niet denken aan het verlenen van vrijstellingen voor klimaatvriendelijke vervoermiddelen, zoals e-auto’s die op hernieuwbare en overtollige elektriciteit rijden, bijvoorbeeld ‘s nachts met weinig verkeer?’

Foto: Rob Dammers

Reacties

 • TG heeft op 10 februari 2020 geschreven:

  Doorsnee EV’s zijn begrensd tot onder de 150km m.a.w. wie flink heeft betaald mag wel laagvliegen boven de Autobahn?
  Een “sport” EV stopt niet bij de 150km
  Tesla Model S, Fisker Karma? Porsche Taycan, Aspark Owl.

  Reageer
 • P. Kuiper heeft op 10 februari 2020 geschreven:

  Het blinde oog van de Groenen. Harder rijden met een een BEV betekent in Duitsland, sneller je, met bruinkool opgewekte, electronen erdoorheen jassen.

  • Kees Onman heeft op 11 februari 2020 geschreven:

   Nog altijd schoner dan benzine of diesel. Die aandrijftechniek is ons nu al lang genoeg in steeds nieuwe vaatjes aangeboden.

   Ik vind het eigenlijk wel een goede compromis van de Groenen. Voorheen wilden ze voor iedereen de snelheid omlaag.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear