De constatering dat diesels niet meer zo populair zijn als vroeger, zorgt altijd voor wat onenigheid onder onze lezers. Het geeft aan dat er toch nog wel een hoop mensen zijn die niets liever rijden dan diesel – en voor die mensen is er goed nieuws. Dit is de Alpina D4 S Gran Coupé – wederom een bloedsnelle langeafstandscruiser op diesel. Al is het wel een uitstervend ras.

Het merk beschrijft de auto als ‘de ideale metgezel voor chauffeurs die veel kilometers afleggen en die waarde hechten aan een laag brandstofverbruik, maar geen concessies willen doen aan prestaties en dynamiek’. Je moet er wel van genieten, want na deze generatie kan het best weleens klaar zijn voor diesels bij Alpina.

Voorin ligt de bekende 3,0-liter zes-in-lijn met twee turbo’s van de M440d, maar dan met een reeks koelverbeteringen: nieuwe intercoolers, verplaatste koelvloeistofkoelers, een nieuwe koelvloeistofpomp en zelfs nieuwe luchtkanalen aan de onderkant om de boel sneller af te koelen.

Specificaties Alpina D4 S Gran Coupé

Het vermogen stijgt met een fractie tot een gezonde 355 pk, terwijl het koppel 730 Nm bedraagt. Gecombineerd met xDrive-vierwielaandrijving, sprint de D4 S in 4,8 seconden naar 100 km/u en bereikt de Alpina D4 S Gran Coupé een topsnelheid van 270 km/u. Allemaal zeer respectabele prestatiecijfers voor een daily driver.

En omdat het een Alpina is, ging het merk aan de slag met een eigen veer- en demperafstelling. Voorin stelden ze een negatief camber van 1,25 graden in op de vooras, monteerden ze een nieuwe stabilisatorstang en programmeerden ze een betere differentiatie tussen de verschillende rijmodi.

Elders is het traditionele Alpina-gerecht. Heerlijke velgen geschoeid in Pirelli’s, grote remmen, een Alpina-bodykit, klassiek groen of blauw lakwerk en veel zacht leer. In Duitsland beginnen de prijzen bij 79.700 euro voor de Alpina D4 S Gran Coupé. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

Advertentie

Reacties

  • Bmwliefhebbr heeft op 26 juni 2022 geschreven:

    Mooi ….. Alleen dat stuur. Daar moeten ze bij Alpina eens wat aan doen

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie