Afgelopen zondag was na Bloody Sunday misschien wel één van de meest bewogen zondagen ooit. Gisteren was namelijk autoloze zondag in Amsterdam.
 
Moeder de vrouw staat op het punt om te bevallen, de piepers gaan aan de kook en het bad kan elk moment overstromen. Goede redenen om snel naar huis te willen gaan. Het mocht helaas niet baten. De almachtige verkeersregelaars waren onverbiddelijk: iedereen moest bij de afritten van de ring A10 z’n auto laten staan of omkeren. Laat dat nou net datgene zijn waar je als automobilist niet op zit te wachten, zeker als je van niks weet over een zogenaamde autoloze zondag. Kortom, niet vreemd dus dat de autovrije zondag leidde tot onvrede, blijkens de diverse aanhoudingen, vele bekeuringen en één gewonde verkeersregelaar.

Kortom, geen succes die autoloze zondag. Of vinden jullie van wel? Tja, hij viel samen met de Dam tot Damloop, dus een deel van de binnenstad was toch al afgezet. Dat was handig, maar verder was de melkkoeloze zondag weggegooid geld (kosten: vijf ton). Ja, de autovrije zondag werd door de gemeente georganiseerd om het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring te stimuleren en om het milieu een dagje te sparen. Dat eerste is vast en zeker gelukt (maar is ook op slimmere manieren te bewerkstelligen) en het tweede punt absoluut niet. Want doordat de toegangswegen waren afgesloten, ontstonden op de A10 extra files, dus wat in de binnenstad minder werd vervuild, werd op de ringweg gewoon gecompenseerd. Vreemd genoeg spreekt een woordvoerder van de gemeente toch over een succesvolle, in een goede sfeer verlopen dag. Dat er op sommige plekken incidenten waren, komt volgens hem omdat niet iedereen goed op de hoogte was van de autovrije dag.

Reacties