Er zit soms een zorgelijk dun lijntje tussen genialiteit en gekte, maar als je genialiteit, gekte en doelgerichtheid met elkaar mengt, kunnen er grootse dingen gebeuren. En dat is het geval met de Prodrive BRX Hunter T1+. Hij is gebouwd volgens de nieuwe Dakar-regels en is een vierwielaangedreven mammoet – 2,3 meter breed, met achtvoudig verankerde bypass-schokdempers die 350 millimeter kunnen in- en uitveren, 37-inch banden (waarvan er zes zijn) en een sequentiële versnellingsbak. Maar dit ding gaat niet zozeer over snelheid als over het tussen-neus-en-lippen-door-gemak waarmee hij over dingen heenrijdt. Over alles heen. Waar dan ook.

Hij is ook een beetje verontrustend. Als je dichter bij ’m komt, is ie echt megagroot; de enorme inham aan de achterkant is bijvoorbeeld gevuld met een setje reservewielen en een benzinetank van 500 liter. Ja, 500 liter. Daaruit drinkt een 400 pk sterke twin-turbo EcoBoost V6 van Ford, afkomstig uit de Raptor, en hier zo’n beetje onder de voorruit door half in de cabine gemonteerd.

De Prodrive BRX Hunter is heel veilig

Een deel van die terreinwaardigheids-arrogantie heeft te maken met het feit dat deze auto werd gebouwd om de allergruwelijkste vormen van automobiele mishandeling te kunnen doorstaan in de Dakar. De monocoque is van composietmateriaal, met een ingebakken zware rolkooi voor extra veiligheid, zoals veel voor die veiligheid meervoudig is uitgevoerd. Een van de turbo’s bevindt zich tegen je knie, slechts ervan gescheiden door een dun laagje composiet. Het wordt dan ook vrij warm binnenin, als in: zweten als een otter. De airco doet het niet.

De twee reservebanden steken uit z’n heupen – van een afstandje zien ze eruit als luchtinlaten – en die ophanging kan blijven doorwerken, zelfs als je vier sets dempers hebt opgeblazen. Gooi daarbij die benzinetank met een inhoud die je eerder in vliegtuigen of écht grote vrachtwagens tegenkomt, en je hebt een voertuig dat zichzelf overal door- en overheen kan bulldozeren. Waar parkeer je een BRX Hunter? Waar je maar wilt, natuurlijk. En daarom is het onze Apocalypsbestendige auto van het Jaar 2021.

Reacties

  • Maureen heeft op 28 december 2021 geschreven:

    I’m gonna park that BRX Hunter to the safest parking area in public, to my garage in my house

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear