Wie vanaf 1 juli gesnapt wordt tijdens het appen op de fiets, mag 95 euro lappen, exclusief administratiekosten uiteraard. Dat melden bronnen in Den Haag aan het AD. Op die datum wordt het woord ‘mobiele telefoon’ in het wetboek veranderd naar ‘mobiel elektronisch apparaat’  zodat het ook verboden wordt andere apparaten vast te houden. Lekker MONO, dus.

Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de Nederlanders op hun telefoon aan het pielen is tijdens het fietsen. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar is dat zelfs 75 procent. Het aantal ongelukken dat gebeurt door onoplettendheid is niet helemaal bekend. Tien jaar geleden was dit zo’n 3 à 4 procent, maar die cijfers kloppen natuurlijk al lang niet meer.

Andere fietsboetes

En zo kom je ook ineens achter allerlei andere boetes voor fietsers die je misschien niet kende. Je wist al dat je niet door rood mag fietsen (95 euro) of zonder licht in het donker mag fietsen (55 euro). Maar wist je dat je op de fiets niet rechts mag inhalen? Dat kost je ook 95 euro. Of fietsen onder invloed: 100 euro. Een stopteken van de politie negeren? Dat is dan 150 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)