Zojuist bereikt ons het trieste bericht dat Art Arfons is overleden. We kunnen ons voorstellen dat die naam niet direct allerlei bellen doet rinkelen, maar dat neemt niet weg dat de Amerikaan zeker in de jaren zestig een van de kleurrijkste figuren in de autosport was.

In 1964 en 1965 vocht Arfons namelijk een felle strijd uit met zijn landgenoot Craig Breedlove. Inzet: het wereldsnelheidsrecord op land. In twee jaar tijd stelden beide kemphanen het record zeven keer scherper. In november 1965 bereikte Arfons in zijn Green Monster – al zijn auto’s hadden die naam – een snelheid van ruim 927 km/u. Een paar dagen later deed Breedlove het nog net even beter door met 966 km/u over de zoutvlaktes van Lake Bonneville in Utah te razen.

Arfons zou bekend worden als de man die voor het eerst een soort spoiler toepaste om zijn auto bij die enorme snelheden aan de grond te houden. Ook de rolkooi en remparachute komen uit zijn koker. Desondanks raakte hij bij een poging om het record opnieuw te overtreffen zwaar gewond toen hij de controle over zijn auto verloor. Dat was voor Art Arfons het sein om het record aan Breedlove te laten en zich op dragracen en tractor pulling te richten.

Arfons is 81 jaar geworden. Dat is vast en zeker veel ouder dan de meeste mensen hadden verwacht.

Reacties