Een motorfiets van Aston Martin, dat had je waarschijnlijk niet verwacht. De maker van traditionele GT’s en binnenkort ook SUV’s, elektrische sedans en hypercars met middenmotor vindt zijn aanbod blijkbaar nog niet divers genoeg. De Aston Martin AMB 001  is het resultaat van een samenwerking met de 100 jaar oude motorfabrikant Brough Superior. Het oog voor detail van de twee bedrijven is belachelijk. Kijk bijvoorbeeld hoe de remklauw geïntegreerd is in de voorvork, die op zijn beurt weer voorzien is van een ophanging met dubbele wishbones.

Het design van de Aston Martin AMB 001 is een echo van de ontwerptaal voor nieuwe auto’s. De rondingen zijn overduidelijk Aston Martin, en ook het gebruik van Stirling Green voor de lak met limoengroene highlights draagt bij aan de illusie. ‘De Aston Martin AMB 001 is ontworpen om een niveau van elegantie te laten zien dat je normaal niet tegenkomt bij racemotoren’, zegt Aston. ‘Schoonheid en kracht zijn de kenmerken van deze circuitracer.’

De Aston Martin AMB 001 ziet er overal stoer uit

De motor misstaat niet in de foyer van een hipstercafé, maar ook niet in de pitstraat van een circuit. Dat is maar goed ook, aangezien je de motor niet mag gebruiken op het asfalt dat tussen die twee uitersten in ligt. Aston Martin AMB 001 is voorzien van een V-twin-turbomotor met ruim 180 pk, terwijl de motor zelf maar 180 kilo weegt. Dat is dezelfde verhouding van snelheid en gewicht als de Koenigsegg One:1. Aston Martin gaat maar 100 van deze motoren maken in de fabriek van Brough Superior in Frankrijk. Elke motor zal zo’n 108.000 euro kosten, zonder belastingen. Dat maakt het in ieder geval wel de goedkoopste Aston Martin die er te koop is.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)