Dit is de Design Prototype 100, voluit de Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo. Inderdaad: de nieuwste in een lijn met virtuele conceptcars van verschillende fabrikanten – zoals Mercedes, Volkswagen en Nissan – voor Gran Turismo 6 op de PlayStation. Misschien is het ook wel de beste.

Waar de andere concepten nogal 'over de top' gingen qua styling, is dit een strak en toegespitst ontwerp dat meteen als antwoord dient op iedereen die zegt dat Astons er altijd hetzelfde uitzien. Toch zit ie vol herkenningspunten, zoals de grille, en de achterlichten die doen denken aan de CC100 Speedster Concept van vorig jaar. Net als de gele markeerstift-accenten. Designbaas Marek Reichman brengt goed nieuws: 'Veel designelementen zouden kunnen doorsijpelen naar nieuwe productiemodellen in de offline-wereld. Je moet het belang van dit project niet onderschatten.'

In het spel wordt de auto voortbewogen door een twin-turbo V12 met 800 pk. In het echt zou dat zomaar het monsterblok uit de One-77 kunnen zijn met een stel enorme blazers erop; maar dat zal voorlopig wel een fantasie blijven.

Toch hebben de DP-100 afgelopen weekend van dichtbij gezien; op het Goodwood Festival of Speed. Bij de eerste aanblik dachten we eerlijk gezegd heel even dat we met een bijzondere, vergeten conceptcar van een jaar of twintig geleden te maken hadden. Dat is een compliment, en geheel te wijten aan z'n pure lijnen en no-nonsense design. Zien we hier de toekomst van Aston Martin vorm krijgen? Wie weet.

Reacties

Meer van TopGear