300 pk en van 0 naar 100 in 5,3 seconden zijn cijfers die voor een kleine familiesedan best aansprekend zijn. Wil je ‘m, of kun je beter wachten op de uitzinnige RS3 Limousine (die er natuurlijk ook gaat komen)?

Je kent ze wel, van die gezapige midden-dertigers met tien kilo te veel boven de broekriem, licht kalend op de kruin. Ze zien er vaak ietwat bleekjes uit, met aardige wallen onder de ogen, van het ’s nachts wakker wordende kroost. En ze hebben een vervelende baas die, als ze om zes uur ’s avonds naar huis gaan, vraagt of ze een middagje vrij hebben genomen. Herken je jezelf een beetje? Nou, dan is het enige hoogtepunt in je leven het uitzoeken van je nieuwe leaseauto, eens per vier jaar. Maar omdat je het best aardig doet op je werk mag je van je baas een auto uitkiezen in de categorie luxe middenklasser. Want de klant mag best zien dat je bij een succesvolle toko werkt.

Je wilt een beetje een gave bak, maar hij mag niet groter zijn dan de A6 van je baas. En je wilt iets snels om al je vriendjes die in hetzelfde schuitje zitten eens flink te laten schrikken. Je zou dan al snel met een aangeklede BMW 3-serie of een A5 Sportback op de proppen komen, maar 2014 is het jaar dat je voor jezelf moet gaan kiezen, want voor net geen 50 mille (en 40 in België) heb je een Audi S3 Limousine. Leasemannen van Nederland, we weten wie jullie zijn, we kennen velen van jullie, dus volg ons advies: kies een S3 Limo.

De S3 ziet er schitterend uit en bovendien rijdt ie als de beste. Weet je nog, vorig jaar op het suffe bedrijfsfeestje, dat je na je flirt met het meisje van Marketing en het lasergamen ging karten en je eerste werd? Dat gevoel, dat je de nieuwe Schumacher was, met scherp bochtjes insturen en dan vol op het gas, dat kun je dan elke dag op weg naar je werk terugkrijgen. De 2.0 TFSI-motor biedt je 300 pk en 360 Nm en dat brengt je samen met de vierwielaandrijving in 5,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Met een handbak welteverstaan. Neem je de S-tronic-versnellingsbak met dubbele koppeling, dan ga je zelfs onder die magische 5-secondengrens van 0 naar 100 – in 4,9 seconden, als je het heel precies wilt weten.

Eigenlijk hoef je alleen nog maar navigatie en park-assist als opties aan te vinken, want voor de rest heeft deze familiesedan alles. En dat is voor een Audi best uniek. Uiteraard de glimmende rvs-spiegelkappen: onderscheid van al die andere lease-Audi-meuk. De rest aan stiksels, glimmende wielen en verlagingssets geloof je wel. Ze zitten erop.

Wil je nog een Mercedes of BMW overwegen? Dat wordt dan een hatchback (A-klasse) of coupé (2-serie), en los van het feit dat beide duurder (en wat sneller) zijn, bieden ze niet wat jij wilt: een nette, zakelijke sedan met raketprestaties.

In het voorjaar staat de S3 Limousine bij de dealer. Standaard wordt ie leverbaar in de kleuren zwart, rood of grijs. Natuurlijk, je mag zelf kiezen, maar alle Audi’s zijn al grijs en je werkt vast niet bij de vrijwillige brandweer, dus kies een zwarte. Onze goedkeuring heb je.


Audi S3 Limousine15/20Motor

1.984 cc

viercilinder turbo

300 pk / 380 NmAandrijving

vierwiel

6v handbakPrestaties

0-100 in 5,3 s

top 250 km/uVerbruik/milieu

7,0 l/100 km

162 g/km CO2, D-labelAfmetingen

4.469 x 1.796 x 1.392 mm (L x B x H)

2.631 mm (wielbasis)

1.505 kg55 l (benzine)

390 l (bagage)Prijzen

NL € 48.650 (25%)

BE € 39.500Het vonnis

Waanzinnig snelle, fraai gebalanceerde en nette, zakelijke verschijning die zich met gemak onderscheidt van de grijze massa. En dat is precies wat jij ook wilt. Bij twijfel wacht je op de RS3 Limo die vast ook komt

Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie