Alsof Audi nog niet genoeg om handen heeft op de autoshow van Frankfurt (Sport Quattro Concept, A8, A3 Cabrio) gooien ze er gewoon nog even een conceptje tegenaan: de Nanuk Quattro. Compleet met V10 TDI-dieselbeul.

De Duitsers beginnen het persbericht met de mededeling dat de auto tot stand kwam in samenwerking met Italdesign Giugiaro, en dat roept bij ons meteen een vraag op. Namelijk: zou het heel misschien stiekem een verbouwde Giugiaro Parcour zijn? Aangezien ie er bijna precies hetzelfde uitziet, en ook het concept hetzelfde is: een supercar die offroad kan rijden.

In dat geval is opvallend dat de Parcour 1.550 kilo woog, en de Nanuk Quattro 1.900 kilo. Een groot deel van dat extra gewicht zal te wijten zijn aan de 5,0-liter V10 TDI, die nu eenmaal zwaarder is dan de 5,2-liter Lamborghini benzine-V10 waarvan de Parcour gebruik maakte. De diesel-middenmotor levert 544 pk en tikt de magische grens van 1.000 Nm aan. Via een S-tronic-transmissie gaat dit alles naar alle vier de 22-inch wielen, waarna een 0-tot-100-tijd van 3,8 seconden en een top van 305 km/u mogelijk zijn. Het gemiddeld verbruik? Een fijne 7,8 l/100 km.

De Nanuk beschikt onder andere over adaptieve luchtvering die in verbinding staat met het navigatiesysteem; zo wordt de rijhoogte automatisch vergroot wanneer de auto een onverharde weg op rijdt, en zakt hij juist omlaag op de Autobahn (ongeacht de snelheid). De auto heeft ook vierwielbesturing, een programmeerbaar dashboard en een inductielader voor je mobieltje. Keramische remmen zetten het geheel stil.

Bij de Parcour riepen we destijds dat het mooi zou zijn als er iets soortgelijks van één van de merken van de Volkswagen Groep in productie zou kunnen gaan. Zo ver zijn we nog niet, maar Audi zegt wel dat de Nanuk 'een nieuw hoofdstuk in de Audi-ontwerptaal' vormt. Met andere woorden: stylingelementen van deze conceptcar gaan we terugzien op productiemodellen. Misschien op een R8 crossover?

Reacties

Meer van TopGear