Audi gaat binnenkort plagerige stompjes uitdelen aan auto's als de Mini Paceman en Countryman, en wel met een nieuw model dat de naam Q1 zal dragen. Dit zag iedereen natuurlijk al lang en breed aankomen, mede dankzij de strakke Crosslane Coupé conceptcar die vorig jaar in Parijs stond. Nu heeft Audi het ook officieel bevestigd.

De Q1 zal op het inmiddels bekende en befaamde MQB Lego-onderstel komen te staan en wordt vanaf 2016 geproduceerd. Op motorisch vlak is er nog niets bekendgemaakt, maar ga uit van een selectie zoals je deze ook in de A3 tegenkomt, met tal van 1.4 TFSI's en 1.6 TDI's, plus mogelijk een driecilinder-uitstapje. Een hybride aandrijflijn, zoals in de conceptcar? We sluiten het niet uit.

We zouden het ook leuk vinden als Audi die beul van een 3.0 biturbo TDI in de kleine Q1 weet te lepelen – al was het maar om stoppies voor het verkeerslicht te kunnen doen – maar dat zal ons wel weer niet gegund worden. Wat er mogelijk wel aan zit te komen, is een extra snelle RS Q1, al zal daar waarschijnlijk geen vijfcilinder maar een 2.0 TFSI in komen te liggen.

Audi benadrukt dat de auto in Ingolstadt geproduceerd zal worden, wat weer goed is voor de werkgelegenheid aldaar en tevens het signaal afgeeft dat Audi haar afkomst temidden van de beoogde world domination niet vergeet. De Q1 is onderdeel van de doelstelling van het merk om in 2020 niet 49, zoals nu, maar meer dan 60 modellen aan te bieden, goed voor een totaal van 2 miljoen auto's per jaar. Exclusiviteit is niet zo heel boeiend meer in het premiumsegment, zo blijkt.

Reacties

Meer van TopGear