Heb jij er ooit van gehoord? Dit is de Audi Rosemeyer. Een project uit het jaar 2000 dat Audi op diverse autoshows liet zien. Maar nooit verder bouwde. En dat vinden wij nogal jammer. Want lees even mee, dit zijn de specificaties: een 16-cilinder (W16) van 8,0 liter met vijf kleppen per cilinder. Goed voor 700 pk. Die pk’s vliegen naar zowel de voor- als achterwielen en om ze daar naartoe te brengen mag je zelf schakelen. De Audi Rosemeyer schijnt een top van 350 km/u te kunnen halen.

De Audi Rosemeyer is vernoemd naar een Duitse coureur uit de jaren ’30

De naam Rosemeyer komt van de coureur Bernd Rosemeyer (1909-1938) die in zijn toptijd in de zogenaamde Silver Arrows rondscheurde. Dat waren voornamelijk door Adolf Hitler gesponsorde Auto Unions (een van de voorlopers van het merk Audi). Ook die auto’s hadden (vaak) een motor met 16 cilinders – dus zie daar de connectie.

Het leuke van terugkijken naar vroegere concepts is dat je zo duidelijk kunt zien dat ze er nooit alleen maar ‘voor de mooi’ zijn. Ze zijn vaak, al lijkt dat op dat moment vooral marketing-blabla, wel degelijk voorbodes van wat komen gaat. Neem de Rosemeyer: uiteraard zie je gelijkenissen met de Bugatti Veyron die later uitkwam, en ook de later uitgebrachte Audi R8 en TT zijn erin te herkennen. Ook lijkt ie op een Teutoonse ridder met z’n helm op, of een gepantserd nijlpaard dat even een dingetje voor zichzelf zit te doen. De styling is vooral art-deco en bultig – kenmerkend voor vooroorlogse Auto Union-racers. En die rechtopstaande grille komt zo uit de jaren dertig, van het Type 52 prototype van Auto Union, toen de mensheid de donkere spelonken van aerodynamica begon te verkennen.

Dat rauwe, gepolijste aluminium maakt ‘m helemaal tot een sinistere maar oh zo coole verschijning. Wij vinden ‘m een van de fraaiste concepts ooit. Wat jij?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)