De harde waarheid is: als mensen kwade zin hebben, lukt het ze toch wel om je auto te beschadigen. Gelukkig mag je tegenwoordig pas vanaf 18:00 uur vuurwerk afsteken (en houdt iedereen zich daar ook aan – ahem), wat de kans op schade al iets vermindert. Daarnaast is er een aantal dingen die je kunt doen om je auto te beschermen tegen vuurwerk.

Het goede nieuws is dat de schade tijdens de jaarwisseling de afgelopen jaren flink afnam. Toen 2007 veranderde in 2008 noteerden de verzekeraars in totaal 24 miljoen euro schade. Twee jaar geleden was dit nog 15 miljoen en vorig jaar werd er ‘slechts’ 12 miljoen euro geclaimd.

Gebruik een autohoes, of juist niet

Een autohoes klinkt als een goede manier om de lak van je auto te beschermen tegen rondvliegend vuurwerk. Maar aangezien prullenbakken en brievenbussen vaak dichtgemaakt of verwijderd zijn op Oudjaarsdag, moeten de vuurwerkvandalen ergens anders hun destructie-ei kwijt. Een autohoes kan dan net iets te verleidelijk zijn. En bovendien is een stoffen hoes een stuk brandbaarder dan de lak van je auto. Bezint eer ge begint.

Parkeer maar niet in Utrecht

Vorig jaar werden er zo’n 200 autobranden gemeld tijdens de jaarwisseling. Utrecht mocht daarvan 30 stuks voor zijn rekening nemen. Een fors aantal, dus. Statistisch gezien kun je dus maar beter niet in Utrecht parkeren. Of zal de bliksem niet twee keer op dezelfde plek inslaan?

Parkeer niet bij een open plek

Een voorbeeld: jij hebt een oprit en je buren parkeren op straat langs de weg. Voor jouw huis ontstaat dan een mooie open ruimte waar niemand z’n auto zet, omdat ze jouw oprit niet willen blokkeren. Die open ruimte op straat is de perfecte plek voor de gelegenheidspyromanen om hun vuurwerkpotten neer te zetten. Parkeer je auto liever niet op of naast een plek die geschikt is voor vuurwerk. Doe zoals de natuur het doet en kies voor de veiligheid van de kudde.

Paranoïde? Tover een oude telefoon om tot beveiligingscamera

Heb je liever de gehele tijd ogen op je auto gericht? Duik dan een oude telefoon op (Android of iOS), installeer een app als IP Camera en parkeer je auto in het zicht van de camera. Het beschermt je auto misschien niet tegen vuurwerk, maar áls het misgaat, heb je beeld van de dader. En mocht het dat snotjoch van twee huizen verderop zijn, dan kun je de schade mooi verhalen op z’n opvoedkundig zwaar tekortschietende pap en mam.

Parkeer in een garage

Een open deur, dat geven we direct toe. Vertrouw je het niet meer, dan is een garage de veiligste plek om je auto te parkeren. Heb je er zelf geen, dan kun je je auto beschermen tegen vuurwerk door ‘m in een openbare parkeergarage te zetten. Kost je wel een paar centjes, maar het zal allicht goedkoper zijn dan een reparatie of de kosten die een terugval in schadevrije jaren met zich meebrengt.

Parkeer bij een benzinepomp

De benzinepomp is waarschijnlijk de plek waar het minste vuurwerk wordt afgestoken en dus enorm veilig voor je auto. En als het verkeerd gaat, weet je tenminste zeker dat je auto meteen in z’n totaliteit is afgeschreven. Krijg je weer een nieuwe. Low risk, high reward zullen we maar zeggen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)