Progressie gaat om het elimineren van niet-werkbare oplossingen. Soms zijn uitvindingen te ver hun tijd vooruit, soms slaat het gewoon nergens op en soms zijn auto’s gewoon te lelijk om te slagen. Deze 10 auto-innovaties verdienen een schouderklopje voor de moeite en mogen daarna in een hoekje kruipen en niet meer tevoorschijn komen.

10. Ford Nucleon

Er zijn veel redenen waarom de Ford Nucleon nooit aansloeg. De voornaamste reden is ongetwijfeld dat de techniek om de auto te produceren gewoon niet bestaat. Iets met nucleaire aandrijving, een auto-innovatie die zelfs nu, 60 jaar later, niet echt gewenst is. En wie wil er nu een roulettetafel op zijn motorkap.

09. Mercedes Air Balance

De nieuweauto-geur is voor sommigen niet lekker genoeg. Daarom heeft Mercedes speciale autoparfum die je in het dashboardkastje zet. Citroën had ook eerder al zoiets. Ging je auto van naar Red Bull ruiken. Vrij smerig.

08. Sinclair C5

Was de Sinclair C5 z’n tijd vooruit of simpelweg vreselijk? In principe is het niets meer dan een fiets met assistentie van een kleine elektromotor, maar dan duur, langzaam, gevaarlijk en je rijdt compleet voor schut.

07. Ingebouwde platenspeler

Een platenspeler werkt pas goed als de plaat stil ligt. Een bewegende auto maakt dat wat lastig. De speciale platenspelers voor in auto’s drukte met de naald harder op de platen, zodat de naald niet oversloeg door trillingen. Het probleem was dat de platen na een paar dagen met diepe geulen verpest waren. Oeps.

06. De deuren van de BMW Z1

Jammer, stiekem hadden we deze deuren wat meer gezien. Voor zover bekend is de BMW Z1 het enige model met deuren die naar beneden in de dorpels verdwijnen.

05. De Espresso-machine van Fiat

Zonder vermogen, stijl of spannende wegligging moest Fiat de kopers van hun 500L op de een of andere manier toch wakker houden. Vandaar de Espresso-machine. Een feature die sinds dien op precies nul andere auto’s is teruggekomen.

04. Amfibische voertuigen

Over het algemeen is bewegen over water langzamer dan bewegen over land. Het is dan ook geen verrassing dat Nederland niet overspoeld (haha) is met amfibische voertuigen.

03. Honda WOW

Volgens Honda staat de naam voor ‘Wonderfully Open-hearted Wagon’. Dit studiemodel uit 2005 moet de meest hondvriendelijke auto ooit zijn. TopGear houdt van honden, maar zelfs dit gaat ons te ver. Bovendien: als je keihard optrekt, vliegt je tekkel bij je achterligger op z’n voorruit. Zal die tekkel leuk vinden.

02. Automatische gordels

Je ziet ze hier eigenlijk alleen op geïmporteerde auto’s uit Amerika. In de jaren ’70 tot ’90 waren automatische gordels verplicht in auto’s met bepaalde airbags. Handig? Nee.

01. Fiat Multipla

De Fiat Multipla is mega-praktisch en met z’n drie zitplaatsen voorin innovatief te noemen. Maar dat design… ‘Waar ging het mis?’, is een vraag die alleen een blinde zal stellen.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie