Ooit afgevraagd waarom mensen veel meer wit in de ogen hebben dan veel andere dieren? Dat is zodat we makkelijk van elkaar kunnen zien welke richting we op kijken – dat helpt dan weer bij de communicatie. Wetenschappers willen dit evolutionaire kenmerk inzetten om straks zelfstandig rijdende auto’s veiliger te maken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tokio zien sensoren op zelfstandig rijdende auto’s niet alles. Als een voetganger denkt dat hij of zij gezien wordt terwijl dat niet zo is, dan kan het fout aflopen. De autonome auto kijkt naar de verkeersdeelnemers, zodat mensen weten of ze gezien zijn. Kijkt de auto jou niet aan, dan ben je niet gezien.

Ogen op de auto zorgen dat mensen niet zomaar oversteken

Volgens het onderzoek kunnen ogen op de neus van een auto onveilig oversteken tot wel 64 procent laten afnemen. Daarbij moet gezegd worden dat het onderzoek slechts uit negen mensen bestond. Niet helemaal de aantallen waaruit je een conclusie kan trekken, maar er zit wel wat in. Het voelt in ieder geval wel als een natuurlijke (en creepy) manier om te communiceren.

Natuurlijk zijn er wat nadelen te bedenken. Want wat als er meerdere mensen tegelijk willen oversteken? En bovendien concluderen de wetenschappers dat de grote oogballen op een auto minder effect hebben op mannen. Bovendien oogt (haha) het niet echt mooi. Bij een aanrijding horen we dan wel graag de auto ‘oh my god m’n oogbal’ zeggen.

Mazda MX-5 NA met Googly Eyes

Vooralsnog zijn er gelukkig nog geen concrete plannen om alle auto’s in de toekomst uit te rusten met twee doppen. Al zijn er wel lolbroeken die voor de gein enorme googly eyes op AliExpress kopen en die op hun eigen auto met ronde koplampen monteren, bijvoorbeeld bij een MX-5 of de Golf I. Zo kunnen wel alvast wennen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)