Joe Biden moet er wel iets voor over hebben. In de acht jaar (plus zes maanden daarna) dat hij vice-president van Amerika was, mocht hij niet zelf autorijden. En dat terwijl hij een echte autoliefhebber is. Toen Trump in het Witte Huis zat, mocht Biden weer even achter het stuur kruipen van zijn eigen auto’s, maar dat is weer voorbij nu hij verkozen is tot president van Amerika. Zijn nieuwe auto is 1,5 miljoen dollar kostende ‘The Beast’. En nee, hij mag niet zelf rijden.

Waarom heet de auto van de president van Amerika ‘The Beast’?

Omdat het de veiligste auto ter wereld zou zijn, al zijn de exacte veiligheidsspecificaties topgeheim. The Beast werd speciaal ontwikkeld door General Motors. De auto van de president van Amerika draagt Cadillac-logo’s en lijkt op een CT6, of misschien ook wel een beetje op een Escalade. Het onderstel heeft meer weg van dat van een vrachtauto. De auto is stevig genoeg om een landmijn aan te kunnen, net als een hoop andere bommen en granaten. Daarnaast is de carrosserie luchtdicht om de president tegen gasaanvallen te beschermen. De banden zijn versterkt met kevlar.

De deuren zijn ruim 20 centimeter dik en de rest van het pantser meet minimaal 12 centimeter. Het gewicht zou rond de 8.000 kilo liggen. Dat The Beast een vermomde vrachtwagen is, blijkt ook uit de brandstof. Hoewel Amerika enorm benzinezuchtig is, rijdt de auto van de president van Amerika op diesel. Diesel is veiliger omdat het minder snel ontbrandt. Ook is The Beast bewapend met een rookgordijn, hij kan een oliespoor achter zich laten en de deurklinken kunnen onder stroom worden gezet. Ook ligt er een zakje bloed in de auto met de bloedgroep van Joe Biden. Voor het geval dat.

Trump was de eerste

De huidige generatie van The Beast werd in 2018 in bedrijf genomen om Donald Trump te vervoeren. Het is de negende Cadillac en de vorige auto van de president van Amerika was al tien jaar oud. Overigens had Trump geen keuze in het ontwerp of andere eigenschappen, want de ontwikkeling was al begonnen toen Obama president was. Afgeschreven presidentsauto’s worden tegenwoordig vernietigd zodat veiligheidsspecificaties niet lekken naar de boze buitenwereld. Oudere exemplaren zijn nog wel in musea te vinden.

Al sinds 1939 rijden de presidenten van Amerika in gemodificeerde auto’s. Het was Franklin D. Roosevelt die als eerste in een beveiligde auto werd gezet. Deze Lincoln kreeg de bijnaam Sunshine Special en werd voorzien van bepantsering. De directe aanleiding was de aanval op Pearl Harbor.

De auto van Joe Biden zelf

Joe Biden rijdt een Chevrolet Corvette uit 1967, met een handbak. Deze kreeg hij in 1967 gloednieuw cadeau van zijn vader toen hij trouwde, al moest hij er wel de auto van zijn aanstaande vrouw voor inleveren. Als er nog twijfel over was: inderdaad, de beste man is aan de bejaarde kant. Wel is hij nog jong van geest, zoals hij liet zien toen hij te gast was in Jay Leno’s Garage: hij deed een burn-out in de klassieke Corvette.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)