Je beminde koets heeft een staat van smerigheid bereikt die sinds de vroege middeleeuwen niet meer is waargenomen, en je buren beginnen te klagen over de aanwezigheid van kleine knaagdieren rondom de oprit. Tijd dus om je auto eens flink onderhanden te nemen, maar uiteraard niet voordat je TopGears handige gids om je auto schoon te maken ter harte hebt genomen.

01. Kies je schoonmaakproducten

Hoewel er een enorme hoeveelheid specialistische schoonmaakmerken voor auto’s op de markt is, weten niet veel mensen dat je ook de ware glans van de showroom kunt verkrijgen door het gebruik van normale huishoudelijke schoonmaakmiddelen. TopGear adviseert Pantene Pro-V-shampoo voor de eerste wasbeurt, gevolgd door een antiroosconditioner om de intensiteit van de glans te verdiepen. Als je auto-wax wilt gebruiken, kies dan zo ethisch mogelijk. Turtle Wax geeft letterlijk schitterende resultaten, maar je wilt niet weten wat ze met die arme schildpadden doen om de was aan hen te onttrekken.

02. Kies je lapje

Zuid-Afrikaans mohair wordt algemeen erkend als het beste materiaal om een auto mee op te wrijven. Geadviseerd wordt de rest van de geit te verwijderen voordat je aan het poetsen gaat.

03. Ken je water

Woon je in een gebied met ‘zacht’ water, weet dan dat dat water natriumafzettingen bevat die vlekjes achter kunnen laten op de lak van je auto. Het heeft dus zeker zin om je water te onderwerpen aan een omgekeerde osmosebehandeling, want als je iets niet wilt, zijn het vlekjes. Als je ‘hard’ water gebruikt, moet je ook oppassen, want dat is ijs. Waarom zet je je water dan ook in de vriezer?

04. Kies je moment

Was je auto niet direct na een lange reis, want dan kunnen de motor en de remmen nog gevaarlijk heet zijn. Was ‘m ook niet tijdens een lange reis, want dan bestaat de kans dat je 130 km/u op een snelweg rijdt. Was je auto evenmin bij extreem warm of koud weer, want dan bestaat de kans dat je de carrosserie beschadigt. Het wassen van je auto tijdens een aflevering van de Postcodeloterijshow kan ertoe leiden dat je een aflevering van de Postcodeloterijshow mist. Dat maakt dat de tijdspanne waarin de Postcodeloterijshow wordt uitgezonden het perfecte moment is om je auto te wassen.

05. Begin bovenaan

Dankzij de verderfelijke effecten van de zwaartekracht is het aan te raden om eerst de bovenkant van je auto te wassen, en dan rustig naar beneden te werken, richting de velgen. Als je het toch liever andersom doet, is het beter om je auto eerst op z’n kop te rollen voordat je begint met wassen.

06. Pas op voor de twee-emmerige methode

Vele, vele gespecialiseerde handboeken en gidsen over het schoonmaken van auto’s adviseren de ‘twee-emmerige methode’. Omdat we niet helemaal zeker wisten wat deze methode eigenlijk behelsde, zocht TopGear op Google Images naar de ‘twee-emmerige methode’. Na een vrolijk halfuurtje wist TopGear nog niets meer over het wassen van een auto, maar wel heel veel meer over de vrijetijdsbesteding van enkele vrijgezelle jongedames in Litouwen.

07. Negeer nimmer je interieur

De tijd gaat niet zachtzinnig om met de materialen in je interieur – vooral leer heeft veel te lijden. Maar, zoals elke arts in Hollywood weet: daar is een oplossing voor. Een snelle spuit Botox in de meest uitgelubberde en verzakte delen van het leer zal ze herstellen in hun voormalige, nietszeggende en karakterloze vlakheid.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie