In de winter kun je stookkosten besparen door iets warms aan te trekken, in de zomer kun je met dezelfde dikke kleding alleen besparen op saunakosten. Bij elektrische auto’s kun je zowel in de winter als de zomer blijkbaar besparen door je auto een dikke trui aan te trekken. De Jiaotong-universiteit van Shanghai bedacht een autohoes die de actieradius verhoogt in alle seizoenen.

De autohoes bestaat uit twee lagen. De buitenste laag reflecteert zonlicht en de isolerende laag houdt de warmte vast. Hierdoor blijft de elektrische auto koeler in de zomer en wordt hij volgens de wetenschappers minder koud in de winter. Tijdens testen bleef de auto 8 graden koeler in de zomer en 6,8 graden warmer in de winter.

Waarom verhoogt de autohoes je actieradius?

Omdat de accu in de winter minder koud wordt, verliest de elektrische auto minder actieradius. En de laadpaal hoeft de auto voor vertrek minder op te warmen, wat energie scheelt. In de zomer hoeft de airco minder hard te werken om de cabine koel te krijgen, wat ook energie scheelt. De onderzoekers zien ook toepassingen buiten de autobranche.

Door zomaar een dekbed uit de kast te trekken thuis, bereik je niet hetzelfde. De mantel maakt gebruik van een effect dat ‘fotonenrecycling’ heet. Volgens EurekaAlert betekent dit dat de energie die onder de mantel gevangen zit, tussen de auto en de autohoes blijft stuiteren en niet ontsnapt. Er zit silica in de hoes als reflectief materiaal, dus het is net even wat anders dan een katoenen hoes.

Auto warmer zonder energie

De onderzoekers zijn positief verrast door de resultaten: ‘Dit is de eerste keer dat we tijdens winternachten bijna 7 graden boven de omgevingstemperatuur konden opwarmen. Dit is ook een beetje verrassend voor ons: er is geen energietoevoer of zonneschijn en we kunnen nog steeds opwarmen.’

Je kunt de autohoes nu nog niet bestellen. Het team van onderzoekers heeft bij de ontwikkeling wel al goed nagedacht over de productie en het maken van grotere exemplaren (bijvoorbeeld voor gebouwen). De materialen (aluminium, silica en boornitride) zijn relatief goedkoop te krijgen en maken de hoes slijtvast en brandvertragend. Ook niet geheel onbelangrijk.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie