Wij Nederlanders zijn altijd opgevoed met ‘sparen en dan pas kopen’. Dat heeft zo z’n nadelen, zeker als je een duur object als een auto moet aanschaffen. In andere delen van de wereld is het lenen van geld voor een auto juist de normaalste zaak van de wereld. Met name in de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk om een lease- of financieringsconstructie te hebben voor een auto. En tja, als je dan toch al gaat lenen, waarom dan niet meteen veel lenen en een hele dikke auto kopen?

We hebben eerder al de autoverkopen van het eerste kwartaal besproken, maar dit keer krijgen we ook inzicht in hoe die auto’s daadwerkelijk betaald worden, dankzij data van het Amerikaanse Edmunds. Het gaat dus niet om hoe Nederlanders hun auto bekostigen, maar om cijfers uit de VS. Dat lijkt misschien minder relevant, maar wij schrokken behoorlijk van de getallen dat we ze je niet wilden onthouden.

Hoeveel mensen maken gebruik van autoleningen voor lange tijd?

Het meest opvallend is dat maar liefst 19,8 procent van de Amerikanen een lening heeft afgesloten voor 84 maanden. Dat is dus zeven jaar. Eén op de vijf Amerikanen die in het afgelopen kwartaal een nieuwe auto ‘kocht’, moet daar tot 2032 in blijven rijden. Zes jaar geleden lag dat percentage nog op 13,4 procent. Er zijn huwelijken die minder lang standhouden dan zo’n afbetalingsplan voor een auto. Opvallend is ook dat het aantal financieringen met een korte looptijd eveneens is toegenomen.

De traditionele looptijd van vier tot vijf jaar raakt uit de gratie. En hoeveel leent men dan gemiddeld? Als je geen nieuwe auto kunt betalen, moet je misschien niet al te veel willen lenen. Maar daar gaat het mis, want de gemiddelde prijs van een gefinancierde auto bedraagt omgerekend 37.883 euro. Edmunds verwacht dat dit bedrag voor autoleningen nog flink zal stijgen, nu auto’s duurder worden door onder andere de invoerheffingen.

Leasen en lenen mensen alleen omdat ze geen geld hebben?

Uiteraard moeten we hier een beetje TopGear-nuance bij aanbrengen. Ten eerste lease je in de VS werkelijk alles. Ten tweede is het gewoon een manier van omgaan met bezit: je gebruikt het product, je hoeft het niet per se te bezitten. Zeker in het hogere segment is leasen geen kwestie van géén geld hebben, maar eerder van geld slimmer willen inzetten – bijvoorbeeld voor investeringen. En het biedt natuurlijk gemak: een vast maandbedrag, geen verrassingen, en duidelijkheid over je kosten.

Lees ook: Zelfs als ze het geld contant hebben, financieren veel rijken hun supercars. Zo doe jij dat ook

Meer dan 17 procent van de Amerikanen betaalt meer dan 1.000 dollar (ongeveer 913 euro) per maand voor autoleningen. Dat is een fors bedrag. Voor de context: een Tesla Model Y kost je zo’n 450 dollar per maand, een Ford Explorer ongeveer 650 dollar. Voor 900 dollar per maand kun je in de VS een BMW X5 rijden. We kunnen het natuurlijk niet een-op-een vergelijken met Nederland, maar het lijkt erop dat wij niet alleen in bescheidener auto’s rijden, maar ook minder ver willen gaan om er eentje te kunnen rijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *