Het tweejaarlijkse Nederlandse autofestijn in Amsterdam, de AutoRAI, gaat woensdag 13 april weer van start. Met uitzondering van een paar Japanse merken vind je de meeste in de Benelux leverbare auto’s bij elkaar in één gebouw, klaar om door jou bekeken en bewonderd te worden. Een kort overzichtje van wat je zoal kunt verwachten.

Een bijtellingsfeestje

Nederland is een belangrijke markt voor zuinige auto’s, aangezien onze belastingmaatregelen op dit vlak tot de meest genereuze van Europa behoren. Plus, we zijn natuurlijk een gierig volkje. Hierom maken veel merken dankbaar van de AutoRAI gebruik om hun spaarmodellen met 14 of 20 procent bijtelling te showen. Zo kom je onder andere de volgende milieukarretjes tegen:

– Ford pakt uit met een nieuwe Fiesta, C-Max en Focus Econetic (14 procent bijtelling)
– Opel presenteert een Insignia 2.0 CDTI met 20 procent bijtelling en 160 pk, en je kunt de veelbesproken Ampera (14 procent bijtelling) van dichtbij bekijken
– Renault komt met een Laguna dCi 110 pk, goed voor 20 procent bijtelling
– Lexus heeft de CT200h uitgestald (14 procent bijtelling)
– Mercedes toont de gefacelifte C-klasse, ook als C220 CDI sedan met 163 pk en 20 procent bijtelling
– Lancia heeft de nieuwe Ypsilon bij zich, goed voor 14 procent bijtelling
– Burton heeft een elektrische roadster (ja, echt!)

Supercars en allerhande heet spul

Natuurlijk zijn er ook genoeg supercars om je aan te verlekkeren. Ferrari brengt de FF en de 458 Challenge mee, Aston Martin toont de V8 Vantage S, Donkervoort komt met special editions van de D8 en D8 GT, Mercedes laat de SLS AMG E-Cell zien, bij Lexus kun je de LFA bewonderen, en de firma Hessing heeft gewoon een hoop lekkers bij zich (Lamborghini’s, Bentley’s, en zelfs een Bugatti Veyron Sang Noir). Lotus zet zomaar haar F1-auto op de stand, en Wiesmann neemt de bizarre Spyder mee.

Ook in de toch-niet-echt-een-supercar-categorie valt er genoeg moois te zien. Wat te denken van de Audi RS3, de BMW 1M Coupé, de BMW M3 Track Edition, de Chevrolet Camaro Convertible en de Porsche Cayman R?

Ander nieuws

Niet alles draait om bijtelling of pk’s; er zijn ook genoeg auto’s die van zichzelf al interessant zijn. Zoals de Hyundai Veloster, de hippe lage tweedeurs die voor het eerst in Nederland zijn opwachting maakt. Het Koreaanse merk brengt ook de nieuwe i40 CW stationwagon mee, eveneens een nationale primeur. Citroën toont haar DS4, Jaguar komt met een paar speciale Designer Editions van de XF en XJ, Audi brengt de A8 Hybrid mee en Volkswagen knalt de lente in met de nieuwe Golf Cabrio. Verder is er nog het Klassieker Paviljoen, met de mooiste auto’s uit grootmoeders tijd; de Supercar Paddock, met allerlei jong, oud, maar bovenal heel snel spul; het Hobbyplein, met de coolste zelfbouwcreaties die je je kunt voorstellen; en de GoMotor-afdeling met een enorme dosis tweewielers.

Genoeg te zien dus, daar op de AutoRAI. En als je het apegapen zat bent, kun je altijd nog naar buiten, waar je bijvoorbeeld een proefles op een motor kunt nemen, een elektrische auto kunt proberen of schuin kunt gaan hangen met een 4×4.

Zorg dus dat je erbij bent op de AutoRAI 2011: kijk hier voor meer informatie!

Reacties