In principe zal elke auto de 500.000 kilometer wel halen als bereid bent een Schip van Theseus-scenario te ondergaan waarbij je vrijwel elk onderdeel een keertje vervangt. De vraag is dan natuurlijk: is het nog wel je originele auto? Om te veel gekraak van de hersenpan te voorkomen, kijken we in dit lijstje naar auto’s die gemakkelijk 500.000 kilometer halen. Auto’s die er bekend om staan. Uiteraard is het wel een vereiste dat je netjes de beurtjes pleegt en met enige mechanische sympathie met je spullen omgaat.

Toyota Land Cruiser

Als je het hebt over machines die hun schouders ophalen voor 500.000 kilometer of meer, dan kun je de Toyota Land Cruiser niet overslaan. Je komt ze overal ter wereld tegen – en waarschijnlijk zijn ze er nog zelfstandig heengereden ook.

Toyota Hilux

Je kunt geen lijstje met onverwoestbare auto’s maken zonder de Toyota Hilux te noemen. Het schijnt dat er ooit eentje op een flatgebouw stond dat werd opgeblazen. Het ding overleefde het ook nog. Wie doet er nou zoiets? Op de foto zie je een nieuwere generatie, maar vooral de oudere staan bekend om hun hekel aan kapotgaan.

Mazda MX-5

De Mazda MX-5 is ontstaan uit de gedachte ‘wat als er een Britse sportauto was die het gewoon deed?’. Mazda wilde eigenlijk een betrouwbare Lotus Elan maken, en dat is precies wat ze deden. Van de eerste generatie rijden er zelfs MX-5’jes rond met meer dan 1 miljoen kilometer op de teller. Het enige waar je voor moet waken, is roest. En hou de vloeistoffen een beetje in de gaten.

Lexus LS 400

Sorry, je ontkomt niet aan Toyota’s in deze lijst. Hoewel iedereen het altijd heeft over de 2JZ-motor van Toyota, mag je de 1UZ niet vergeten. De 4,0-liter V8 zorgt in de Lexus voor een bescheiden 250 pk, maar wel tot het einde der tijden. Verder heb je vier deuren, comfort en zat ruimte. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Ford Crown Victoria

De mechanische hoeksteen van de Amerikaanse samenleving. De Ford Crown Victoria reeg miljarden kilometers aan elkaar als taxi en politieauto. Als Lincoln Town Car (wat bijna dezelfde auto is) vervoerde hij feestgangers naar hun bestemmingen. Welk beroep de Crown Vic ook uitoefende, hij had een zwaar leven. Daar trok de sedan zich niets van aan en hij tufte gewoon door. De trouwe Ford is inmiddels tien jaar uit productie en wordt helaas beetje bij beetje vervangen door nieuwere, zuinigere auto’s.

Subaru Outback

Aan rally’s meedoen is een serieuze bezigheid, want alle ervaring van de slopende koersen kun je als fabrikant toepassen op je straatauto’s. In hun minder veeleisende omgeving gaan die auto’s vervolgens flink wat kilometers mee. In het geval van de Outback moet je wel eventjes rekening houden met de koppakkingen (ja, hij heeft er twee, omdat boxermotor), maar verder zeil je zo naar de 500.000 kilometer.

Mercedes W123

De W123-serie van Mercedes staat erom bekend hoe sterk ze werden doorontwikkeld. Het was een constante bron van schaamte voor andere automerken die zich probeerden te meten met de Mercedes. In de jaren negentig kochten veel backpackers in Afrika een W123 om er een paar weken mee door het continent te toeren. Na de vakantie vonden ze met gemak een koper en omdat de auto toch niet stuk ging, konden ze hem voor hetzelfde geld verkopen. Beter dan een huurauto, niet?

Toyota Corolla

Ook geen enorme verrassing, toch? We moeten toegeven dat de nieuwe generatie die je hierboven ziet zich nog moet bewijzen, maar als we kijken naar zijn genetische materiaal, moet dat geen probleem zijn.

Peugeot 504

Peugeot en Alfa zijn vaak het slachtoffer van flauwe grappen over betrouwbaarheid. Als één auto bewijst dat deze grapjes niet altijd gegrond zijn, is het wel deze 504. Hij wist samen met de Peugeot 404 decennialang in Afrika te overleven. En niet alleen dat: hij overleefde het als taxi in Afrika. Dat zou een M1 Abrams-tank niet eens lukken.

Honda Accord

Het is jammer dat je ze niet heel vaak ziet in Nederland, want de Accord is best een ingetogen pleziertje, als je er een hebt met de goede motor. De 2.4 VTEC bijvoorbeeld. Of zoek meteen even verder naar een Accord Type R. Gaaf, hoor.

Reacties

 • Hans heeft op 25 mei 2021 geschreven:

  Kia magentis v6,
  240.000 Km en nog gaan als de brandweer, geen olieverbruik en geen onderdruk in de motor. Gaat gewoon verder als een jong wulps hondje. Topauto

  Reageer
 • Jan Jacobs heeft op 25 mei 2021 geschreven:

  Wat met Smart Roadster?

  Reageer
 • Ralf heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Mijn Mercedes w211 diesel e320 uit 2002 al ruim over de helft, en wil de miljoen halen. Motorblok is niet kapot te krijgen. En gewoon normaal onderhouden en vloeistoffen op tijd vervangen.

  Reageer
 • Sned heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Peugeot 206 allen versnellingsbak is versleten na 350k

  • Dit meen je niet? heeft op 25 mei 2021 geschreven:

   Heeft bepaald geen goede reputatie. Eigen ervaring: voor 100k km moesten er 2x zoveel onderdelen vervangen worden als bij alle andere auto’s die ik gehad voor 200k km. Waardeloos barrel.

   Reageer
  Reageer
 • Martin heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Mijn ford mondeo 1.8 bj 2003 zit in iedergeval al op de helfd

  • Ted heeft op 23 mei 2021 geschreven:

   Die van mij van 2001 op 365.000!

   Reageer
  Reageer
 • Roeland heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Volvo V70 2.4lpg uit 2002 met 593k op de teller hier. Net nog door de apk gehaald. En nog veel originele onderdelen. Zonder corona zat ik al dik over de 6 ton. Onverwoestbare tank.

  Reageer
 • Faried heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Alle toyota’s die ik gehad heb, gaven het bij nog 200.000 km al op. Ik begrijp niet vanwaar toyota dan hoog aanstaat op de lijst! Andere merken doen het vele malen beter waaronder Honda!

  • Ralf heeft op 23 mei 2021 geschreven:

   Vreemd had voor mijn huidige mercedes altijd toyota gereden. Toyota Corolla 94 en die had meer dan 650.000 km op zijn teller voordat iemand total loss had gereden.

   Reageer
  • Ik willem heeft op 23 mei 2021 geschreven:

   Dan weet ik niet wat jij allemaal hebt gedaan met die auto’s ahahah

   Reageer
  Reageer
 • Frank heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Collega rijd fiat panda 169,bijna 300.000 op de teller

  Reageer
 • nathan heeft op 23 mei 2021 geschreven:

  Jammer dat de volvo 200 serie er niet tussen staat. Deze tanks halen ook met gemak 500000km.

  • Lorenzo heeft op 25 mei 2021 geschreven:

   Er zijn ook sat Saab 9-5 met 300-400 duizend km. Als ze als taxi hadden gediend hadden ze al lang over 500000 km gehaald. En in Roemenië stikt van de merk Dacia met 500000 km als taxi en ik denk ook over de miljoen. In principe kan ieder auto dat nu halen! Gewoon onderhouden en rijden. Maar we zijn te snobistisch onderlegd om dat te doen!

   Reageer
  Reageer
 • Floris heeft op 22 mei 2021 geschreven:

  Vergeet de oude Yaris niet… Mijn Yaris komt er behoorlijk in de buurt al, met een kleine 450.000km. 🙂

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear