In feite is dit het grote dilemma van de echte autoliefhebber: wanneer je een auto koopt, ga je dan voor glanzend en nieuw of wil je waar voor je geld? TG leeft ervoor om je door zulke problemen heen te loodsen. At your service. Hier is TopGears eigen gids: auto’s kopen voor dummies.
PS: Vrees niet – dat je je op dit moment erg alleen en uiterst verward voelt, is volslagen normaal. Hier volgen de voors en tegens van de mogelijke startpunten voor de aanschaf van een auto.
Een auto kopen bij de dealer
+ Het is de merkdealer; die weet meestal wel waar hij over praat.
+ Veel modellen om uit te kiezen, en de verkoper kan je vaak een versie laten zien die (ongeveer lijkt op wat) je uiteindelijk zult kopen.
+ Testritten. Maak er altijd een. Sta erop. Bedenk van tevoren wat je met een auto zult gaan doen en test ’m op dat soort wegen. Als de stoelen oncomfortabel zijn, worden ze heus niet op magische wijze beter als je eenmaal hebt afgerekend.
+ Vaak valt er te praten over het inruilen van je oude auto.
– Over het algemeen wel wat duurder.
Je kunt een auto kopen op een website
+ Je kunt auto’s van alle merken en uit alle windstreken vergelijken, precies bepalen wat je wilt en configurators gebruiken om exact te zien wat je kunt betalen. Bij merkonafhankelijke ‘online dealers’ zoals auto.nl en autozaak.nl is het aanbod sterk verdund maar kun je wel kiezen uit nieuw, gebruikt of private lease en zijn de prijzen en optiepakketten vaak interessant.
– Afhankelijk van wat en waar je koopt, heb je niet altijd de garantie en veiligheid van een merkdealer.
– Het grootste struikelblok bij een aanschaf als deze: je kunt geen testrit doen en je hebt geen fysiek contact met het voertuig.
Of je koopt je auto van een particulier
+ Kan veel goedkoper zijn en met particulieren valt vrijwel altijd te praten over de prijs.
– Er zijn geen garanties. Koop je een kat in de zak, dan is het lastig verhaal halen. En wat gebeurt er als er iets misgaat tijdens de testrit?
– Kan soms erg intimiderend zijn, en er zijn altijd mensen die niet het beste met je voor hebben. Ga je langs bij een particulier, zorg dan dat je van de hoed en de rand weet of neem iemand mee die verstand van zaken heeft.
+ Zeiden we al dat je goedkoop uit zou kunnen zijn? Koopjes bestaan echt, soms althans.
Autoveilingen zijn ook een optie
+ Er zijn koopjes.
– De kans bestaat dat je een miskoop doet.
Tips voor het kopen op een veiling:
01. Bezoek er verschillende zonder de bedoeling om iets te kopen. Leer hoe het werkt. Heb geen haast.
02. Lees de catalogus, weet wat voor auto je wilt en wat je wilt betalen.
03. Raak niet opgewonden en overbied niet in het heetst van de strijd.
04. Inspecteer de auto’s die je interesseren, maar verwacht niet je ‘perfecte’ auto te vinden.
05. Luister naar de veilingmeester – die geeft vaak details over de staat van het voertuig.
06. Vergeet de bijkomende kosten niet; van het veilinghuis, belastingen en vervoer naar je huis.Hopelijk heb je iets aan onze gids ‘Auto’s kopen voor dummies’. Mocht je overwegen om een auto bij onze oosterburen te kopen en te importeren? Lees dan hier waar je op moet letten.
Reacties