
Nog maar eventjes en dan barst de IAMS in Amsterdam weer los. Bezoekers kunnen niet alleen de nieuwste voertuigen bewonderen op de car-catwalk, maar ook deelnemen aan interactieve testdrives. De vijf centrale kernwaarden voor de 2025 editie van IAMS zijn: performance, innovation, design, connectivity en experience. Er is dus veel meer te beleven dan toffe hypercars – maar ook die staan er zeker. Van 17 tot en met 21 april is het zover in de RAI Amsterdam.
Het evenement richt zich niet alleen op de nieuwste auto’s, maar op de mobiliteit van morgen in de breedste zin van het woord. Duurzaamheidsinitiatieven, innovatieve technologieën en baanbrekend design staan centraal. IAMS laat zien hoe de auto-industrie transformeert en verduurzaamt. Daarnaast kun je simracen en zijn er experts die iets komen te vertellen. Kijk jij vooral uit naar het glimmende blik? Dan zie je hieronder alvast tien toffe auto’s die op de beursvloer staan.
Pagani Huayra R

‘De Huayra R is, net als de Zonda R, de losbandigste, extreemste en meest prestatiegerichte Pagani aller tijden’, aldus Horacio Pagani. Als hij het zegt, weet je dat het tijd is om even op te letten. Achter de bestuurder ligt uiteraard de dikke vette V12 die het nog altijd puur op eigen kracht doet. Dus geen turbo’s, superchargers of hybridesystemen. De 6.0 van de Pagani Huayra R serveert 850 pk, 750 Nm en een bereik van 9.000 toeren per minuut.
Horacio putte inspiratie uit de Ferrari P4, Ford GT40 en andere Le Mans-auto’s van weleer. De Porsche 917 benoemt hij als zijn favoriete raceauto omdat hij ‘prachtig, elegant en tijdloos’ is. Pagani wil 30 exemplaren bouwen van de Huayra R. Ze kosten 2,6 miljoen euro per stuk, zonder eventuele belastingen. BPM is niet van toepassing, want de auto mag niet de openbare weg op.
Bugatti Chiron Super Sport

Dankzij grotere turbo’s en aanpassingen aan de oliepompen en cilinderkoppen haalt de Bugatti Chiron Super Sport nu 1.600 pk uit zijn 8,0-liter W16. De rode lijn staat 300 tpm hoger op de toerenteller, bij 7.100 tpm, en het koppel wordt breder uitgesmeerd. De zevende versnelling is 3,6 procent langer. Ook is de auto 23 kilo lichter.
Van 0 naar 200 km/u gaat de Bugatti Chiron Super Sport in 5,8 seconden; 0 naar 300 duurt 12,1 seconden. Het merk geeft niet op hoe snel de auto van 0 naar 400 gaat, maar zegt wel dat hij dat ‘7 procent sneller’ doet dan een gewone Chiron. De topsnelheid? ‘Tot 440 km/u’, ook hetzelfde als de productie-300+. Als je je afvraagt of de banden dat aankunnen: met gemak. De Michelin Pilot Sport Cup 2’s werden speciaal ontwikkeld voor snelheden tot 500 km/u.
Praga Bohema

Dit is een auto die bijna helemaal bestaat uit koolstofvezel én hij heeft de 3,8-liter twin-turbo V6 uit de Nissan GT-R. De zescilinder brengt (met wat hulp van tuner Litchfield) met 700 pk een kleine 982 kilo in beweging. Daarnaast produceert de V6 een fijne 725 Nm aan koppel. De 0-100-tijd is hierdoor ónder de 2,3 seconden en de topsnelheid ligt boven de 300 km/u. De wilde koets met al zijn vleugels zorgt voor 900 kilo downforce bij 250 km/u. De auto zou dus bijna op zijn kop kunnen rijden, theoretisch.
Alle downforce komt van statische aerodynamica. Wel krijgt de Praga Bohema gewoon airconditioning en een touchscreen. Er zijn twee stoelen in de krappe cockpit en omdat het cool is, zitten er knopjes in het plafond. De prijs van de Praga Bohema is 1,28 miljoen euro, zonder Nederlandse of Belgische belastingen. Ze bouwen in Tsjechië slechts 88 exemplaren van de Bohema. Of ga je liever voor de Rimac Nevera? Nog zo’n supercar uit een onverwachts land.
Tesla Cybertruck

Deze auto heeft geen introductie nodig. Het is de bekendste – en inmiddels beruchtste – auto op deze lijst. Het opvallende is dat deze auto helemaal niet in Nederland hoort te zijn. De enorme pick-up voldoet aan bijna geen enkele veiligheidseis. Je kon als Europeaan wel je interesse in een Cybertruck tonen en voor 100 piek een plekje in de wachtrij claimen. Deze optie verscheen op 12 mei 2022 maar verdween twee dagen later weer. Toch kun je de auto bewonderen op de IAMS.
HWA EVO II

Laten we duidelijk zijn: waar je hierboven naar kijkt, is geen restomod. Het werk gaat veel verder dan dat. Het is een nieuwe uitvinding van de oude 190E en een grootschalige herontwikkeling van de Evo II voor een modern publiek. Oprichter van HWA, Hans Werner Aufrecht, is de ‘A’ in AMG. Toen hij de Mercedes-tak leidde, was hij niet direct betrokken bij de Evo II. Nu is hij dat wel bij de HWA Evo.
De HWA Evo kost 714.000 euro. Zo, dan is dat er alvast uit. Het is een belachelijk geldbedrag voor welke restomod dan ook, laat staan voor een vierdeurs sedan met minder dan 500 pk. Maar zoals we al eerder zeiden; dit is geen restomod. Er worden geen originele Evo II’s opgeofferd voor de bouw van de honderd stuks die HWA wil ontwikkelen. Alles wat je nodig hebt, is een originele 190E. Deze auto wordt gestript zodat er niets anders dan het chassis over is. En dat wordt dan ook in stukjes gehakt.
LaFerrari

De LaFerrari heeft 963 pk en alleen op de achterwielen. Dat zorgt ervoor dat ie in een ademloze 2,9 seconden van 0 naar 100 gaat, en hij tikt in 15 seconden 290 km/u aan. De top van de Ferrari LaFerrari ligt ergens boven de 350 km/u. In essentie heeft Ferrari de expertise van het F1-team op het gebied van Hy-Kers genomen en die genetisch gemanipuleerd naar het DNA van een straatauto zonder dat die laatste direct natuurkundige wetten moet gaan tarten.
Aston Martin Valkyrie

We mogen je er misschien even aan herinneren: dit is geen normale auto. Zelfs hem een auto noemen gaat al wat ver. Hij is het geesteskind van Adrian Newey, die geen moer geeft om jouw comfort, je trommelvliezen of mogelijkheden om te fileparkeren en naar je favoriete podcast te luisteren. Zijn enige doel met de Valkyrie was het bouwen van iets dat in staat was tot bijna-F1-snelheden, en er dan een kentekenplaat op schroeven.
De Aston Martin kun je gerust zien als een F1-auto met APK-plicht. De Valkyrie produceert 1.155 pk bij 10.500 tpm en 900 Nm bij 6.000 tpm. De oorzaak van dit geweld was al bekend: een elektromotor. Oh, een goddelijke 6,5-liter V12 van Cosworth die tot 11.100 toeren per minuut kan draaien. Volgens het kenteken produceert hij 98 decibel.
Apollo Intensa Emozione

De Intensa Emozione kost je 2,3 miljoen euro. Van BPM is geen sprake, want de Apollo is enkel en alleen voor het circuit. Roland Gumpert heeft niets meer met de auto te maken. Norman Choi, een zakenman uit Hong Kong, is de geestelijk vader van het gekke ding en ziet het als een nostalgische GT1-racer voor de 21ste eeuw. Je kijkt trouwens niet naar een computertekening; dit zijn foto’s van een bestaande Apollo Intensa Emozione.
Waar Gumpert een buizenframe bekleedde met koolstofvezel, bestaat deze Apollo volledig uit koolstofvezel. Het merk koos voor dezelfde leverancier als degene die Pagani gebruikt voor zijn schepsels. Het totale gewicht is hierdoor slechts 1.250 kilo. De Apollo Intensa Emozione haalt zijn vermogen uit een natuurlijk ademende 6,3-liter V12. Het vermogen van 780 pk gaat naar de achterwielen via dog-ring versnellingsbak met zes versnellingen. Iets vergelijkbaars vind je in de knotsgekke Abarth 695 Biposto.
De V12 gaat tot de 9.000 tpm en zorgt voor een 0-100-km/u-tijd van 2,7 seconden. De topsnelheid is een gezonde 330 km/u. Niets bijzonders, maar dat is ook het doel niet van de Apollo. De uitlaat met drie pijpen komt uit de 3D-laserprinter en kost meer dan een BMW M4. De motorruimte is bedekt met bladgoud.
Eleanor, De Ford Mustang GT500
De (remake van) Gone in 60 Seconds maakte Eleanor onsterfelijk. De Mustang was de laatste van de 48 voertuigen die binnen enkele dagen weggeboeft moest worden. Het publiek viel direct voor de aangepakte Mustang Fastback. En leuk:
Ferrari SF90 XX Spider

Ferrari zegt dat de SF90 XX Stradale de meest aerodynamisch efficiënte straatauto is die het merk ooit heeft gebouwd. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de achtervleugel. Voor het eerst sinds de F50 uit 1995 is er een straat-Ferrari met een vaste achtervleugel. Bij een snelheid van 250 km/u produceert de spoiler 530 kilo neerwaartse druk. Het is ook het eerste XX-model voor op de openbare weg. Er worden 799 stuks gebouwd.
Ferrari kietelt de 4,0-liter hybride V8-motor met 30 pk extra. Daarmee heeft de Stradale een vermogen van 1.030 pk en 804 Nm koppel. Een sprintje van 0 naar 100 km/u moet in 2,3 seconden te doen zijn en door trekken naar 200 km/u duurt 6,5 seconden in totaal. De Spider doet net zo kort over het sprintje naar 100 km/u, maar door naar 200 km/u duurt 0,2 seconden langer. De topsnelheid ligt in beide uitvoeringen op 320 km/u.