De Rimac Nevera is sneller dan de onverwachte, stormachtige wind waar hij naar vernoemd is. En dat niet alleen: de Kroatische auto is sneller dan welke elektrische auto ooit. Met een bevestigde snelheid van 412 km/u, breekt de Nevera het snelheidsrecord voor een elektrische productieauto. Op naar de Nürburgring dan maar?

Het nieuwe snelheidsrecord voor elektrische productieauto’s brak de auto op de testbaan Papenburg in Duitsland: een circuit met een paar rechte stukken van vier kilometer. De 1.914 pk sterke Rimac heeft per wiel een elektromotor waarmee een sprint van 0 naar 100 km/u in 1,97 seconden geklaard is. Om ruim 400 km/u te halen, stond de Nevera in de ‘topsnelheid’-stand, omdat hij, uh, de topsnelheid moest halen.

Speciale topsnelheid-stand

Deze speciale modus zorgt voor ‘een aerodynamisch profiel dat balans brengt tussen luchtweerstand en neerwaartse druk om de auto stabiel te houden bij hoge snelheid’. Wel zo handig wanneer je 2.360 Nm koppel wilt omzetten in een voorwaartse beweging. Onder het toeziend oog van een Michelin-specialist werd het record gezet op Cup 2R-banden.

De coureur en Mate Rimac over hun prestatie

Coureur Miro Zrnčević vertelt over de record-run: ‘Wanneer je 412 km/u rijdt, rijd je op een derde van de snelheid van geluid. Om alleen dat al te bereiken in een straatauto is ongelofelijk ingewikkeld. Met de Nevera hebben we een auto gebouwd die lange afstanden kan rijden op één lading, plus smalle en bochtige circuits trotseert én kan driften.’

Grote baas Mate Rimac is apetrots op het vestigen van dit record: ‘Het was pas nadat Miro van het gas ging, de Nevera veilig terugbracht naar normale snelheden dat het nieuws over de radio kwam. 412 km/u, precies zoals in de simulaties vele jaren geleden.’

Ben je van plan om een Nevera te kopen, dan hebben we minder goed nieuws. De auto’s voor klanten krijgen een topsnelheid van 352 km/u. Da’s weer een tegenvaller. Het volle vermogen krijg je alleen bij ‘speciale klantevenementen met hulp van het Rimac-team en onder gecontroleerde omstandigheden’. Klinkt heel verstandig.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie