Autobeurzen hebben het zwaar. Sinds de pandemie zijn de shows in Parijs, Detroit, New York en Los Angeles flink gekrompen. Autofabrikanten kiezen vaak liever zelf wanneer ze een auto onthullen, zonder dat ze daarbij de spotlight moeten delen met andere merken. Bijvoorbeeld online, of bij een eigen evenement.. De Autosalon van Genève bestaat gelukkig nog wel, maar wel in een andere vorm..

De bekende Zwitserse beurs begint deze week weer, maar niet in Genève. Van 5 tot 14 oktober kun je vliege naar… Qatar. Hè? Een autobeurs in Qatarese hoofdstad Doha is zo’n gek nog niet, maar waarom houdt de beurs dan de naam Autosalon van Genève? Het antwoord: de show in Qatar is niet de officiële beurs van Genève. Naast de show in Qatar blijft de beurs in de stad Genève bestaan.

De Autosalon van Genève van 2023 in Qatar

Voor meer uitleg moeten we terug naar de zomer van 2020. De Autosalon van Genève was de eerste grote autobeurs die sneuvelde door de pandemie. Het ministerie van toerisme van Qatar is hierna gaan bellen met de organisatie achter de autosalon. In Qatar wilden ze wel een speciale versie van de Autosalon van Genève organiseren en een jaar later bereikten de twee partijen een akkoord.

Qatar mag vijf shows verdeeld over tien jaar organiseren. De eerste editie van de Geneva International Motor Show Qatar had plaats moeten vinden in november 2022. Omdat we het toen nog steeds lastig hadden met het virus kon die editie niet doorgaan. Na nog een jaar wachten mag Qatar deze week zijn eigen Autosalon van Genève organiseren.

Autosalon van Genève 2023 in Qatar

De oorspronkelijke Autosalon van Genève keert na vier jaar terug in de lente van 2024. Om niet in elkaars vaarwater te komen, is de show in Zwitserland een klassieke beurs zoals je die kent met debuterende modellen. In Qatar moet de beurs meer doen lijken op een festival met de laatste technische innovaties. Potentiële klanten kunnen in Qatar tests doen op het F1-circuit van Doha of in de woestijn offroaden. Dat wordt inderdaad lastig in Genève. Eens zien of de IAA volgend jaar in Djedda is.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)