De Europese cijfers van de autoverkopen zijn binnen – en die geven weinig reden voor een feestje. De autoverkopen in juni 2025 daalden met vijf procent, aldus de ACEA (European Automobile Manufacturers Association) tegen Reuters. De merken die we al langere tijd kennen doen het bijna allemaal niet heel goed. Om het nog erger te maken voor de Europese merken: de autofabrikanten uit China winnen juist terrein.

De vier grootste autofabrikanten in Europa deden het slechter dan in dezelfde periode vorig jaar. Volkswagen, Hyundai, Stellantis en Renault gingen er alle vier op achteruit. Dat is helaas geen verrassing. Veel fabrikanten en concerns hadden al winstwaarschuwingen afgegeven – dit betekent dat ze waarschuwen voor tegenvallende resultaten. Sterker nog: een concern als Stellantis kijkt aan tegen een miljardenverlies.

Autoverkopen Europa juni 2025: wat is de score?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er werden in juni 1,24 miljoen auto’s verkocht. Dat is een daling van 5,1 procent. Bij Stellantis – het concern achter merken als Peugeot, Opel en Fiat – daalden de verkopen met 12,3 procent. Ook Hyundai kreeg een flinke tik: -8,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor Renault (-0,7 procent) valt het verlies nog enigszins mee.

Het is voor Europese merken bijzonder lastig op dit moment, en deze slechte verkoopcijfers kunnen ze er eigenlijk niet bij gebruiken. Zo wordt exporteren naar de VS met de invoering van importheffingen steeds moeilijker. In China verkopen Europese merken minder goed, omdat de lokale merken daar inmiddels dominant zijn. Dit was ooit de belangrijkste markt voor veel Duitse merken. Vooral de luxemerken.

Hoe gaan de Chinese merken in Europa?

De Chinese markt kiest dus voor auto’s uit eigen land. Doen we dat in Europa dan ook? Voor het grootste deel wel, maar de Chinese merken beginnen nu ook voet aan de grond te krijgen in Europa. Het marktaandeel van Chinese auto’s in Europa verdubbelde in juni 2025: 4,5 procent van alle verkochte auto’s is Chinees. Dat is nu nog weinig, maar een verdubbeling is een groei die je niet mag onderschatten. Als het volgend jaar weer verdubbelt, dan zit je al op 9 procent.

Toekomst niet rooskleurig

De toekomst ziet er voor veel fabrikanten niet rooskleurig uit. Naast de Amerikaanse importheffingen en de opkomst van Chinese merken is er ook nog de Europese Unie. Om auto’s hier te mogen verkopen, moeten fabrikanten voldoen aan bijzonder strenge eisen op het gebied van veiligheid en uitstoot. Daarbovenop komen in landen als Nederland nog lokale belastingen. Daardoor kosten zelfs kleine A-segmentauto’s, zoals de Hyundai i10 en Toyota Aygo X, inmiddels meer dan 20.000 euro.

Lees ook: Dat niemand een elektrische auto wil, lijkt niet te kloppen: verkopen in de lift

Aan de andere kant verdwijnen op veel plekken juist de subsidies voor elektrisch rijden. Het meest wrange is dat in de VS de regelgeving omtrent elektrische auto’s is teruggedraaid. Een fabrikant als Toyota – dat lange tijd bekritiseerd werd om zijn terughoudende houding richting elektrificatie – profiteert nu juist van die behoudende strategie. Overigens namen de verkopen van elektrische auto’s in Europa wel iets toe. Opmerkelijk genoeg daalde het marktaandeel van Tesla opnieuw.

Geef een reactie

(verplicht)