[tg_video]https://www.youtube.com/embed/WNIDcT0Zdj4?rel=0&showinfo=0[/tg_video]

Great Scott! De toekomst is hier, in de vorm van deze geheel zelf-donut-draaiende DeLorean!

Vandaag is – het zal je vast niet ontgaan zijn – de dag waarop Marty McFly terechtkomt wanneer hij in de tijdmachine van Doc Brown naar de toekomst reist in Back to the Future II. Het is daarom ook een dag waarop je het extra jammer zult vinden dat er nog geen vliegende auto's of zwevende skateboards in het straatbeeld te vinden zijn (hoewel Lexus een aardige poging deed). Gelukkig hebben we hier iets om je op te vrolijken.

Maak kennis met MARTY, of Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control voor vrienden. Deze licht aangepaste, geheel zelfrijdende DeLorean is het resultaat van de inspanningen van een aantal studenten van Stanford University in Californië. In tegenstelling tot andere createurs van autonome auto's waren ze er niet per se op uit om hem stopborden te laten herkennen of foutloos parkeergarages in te laten rijden. Nee, hij moest één ding kunnen: donuts draaien.

Dat lijkt een originele en vermakelijke manier om de onderzoeksbudgetten van de universiteit te verkwisten, maar in werkelijkheid heeft het alles te maken met balans in de auto en het coördineren van ingrepen om bijvoorbeeld het uitvoeren van uitwijkmanoeuvres en noodstops veiliger te maken. 'Soms moet je stabiliteit opofferen om ongelukken te kunnen vermijden', zegt Stanfords professor van mechanical engineering Chris Gerdes. 'De beste rallycoureurs doen dit constant: ze brengen de auto bewust uit balans om al z'n capaciteiten te benutten bij het nemen van krappe bochten en het ontwijken van obstakels.'

Omdat 'veiligheid' nu eenmaal geen cool woord is, hebben Gerdes en zijn studenten de technologie verpakt in een driftende DeLorean, die ze op een treffende dag aan de wereld presenteren. Op dit moment kan MARTY enkel nog donuts draaien, maar de bedoeling is dat hij uiteindelijk zonder bestuurder een volledig parcours kan driften in een wedstrijdje tegen een professionele coureur.

'We hebben heus niet voor ogen dat elke auto zich in de toekomst met witte rookwolken in z'n kielzog door het verkeer begeeft, maar we willen wel bereiken dat autonome voertuigen dezelfde subtiele ingrepen kunnen uitvoeren als de beste bestuurders en bovendien kunnen voorzien wat de gevolgen hiervan zijn bij het plannen van hun bewegingen. Driften is een goede manier om deze moeilijke vraagstukken in stijl te onderzoeken', aldus Gerdes.

Eens!

Reacties