Wie nog bewust heeft meegemaakt dat mensen elkaar om hun ‘ping’ vroegen, kan zich vast de angst voor een luie batterij nog wel herinneren. Het idee was dat de levensduur van je mobieltje afnam als je hem ging opladen voordat de batterij leeg was. Wie zuinig was op zijn Motorola of Nokia, maakte de batterij eerst leeg met het lampje van de camera. Nu maalt niemand daar meer om, hebben we het idee, maar dit kan zomaar veranderen bij elektrische auto’s in de toekomst.

Waar veel EV’s nu een lithium-ion batterij hebben, kunnen fabrikanten in de toekomst wellicht overstappen op lithium-metaal batterijen. Deze batterij hebben een ander materiaal voor de anode en volgens de wetenschappers kan de actieradius van EV’s verdubbelen met deze techniek. Alleen het probleem is dat deze accu erg snel lui wordt, en daar hebben onderzoekers aan de universiteit van Stanford iets op bedacht. Een trucje dat millennials en boomers nog wel kennen van vroeger.

De universiteit ontdekte dat als je een luie lithium-metaal batterij helemaal leeg maakt, hij zijn verloren capaciteit weer terugkrijgt. Door de accu een uur zonder enkele spanning te laten zitten, kwam hij weer (deels) tot leven. ‘Eerder dachten we dat dit energieverlies onomkeerbaar was,’ zegt een wetenschapper, ‘maar uit ons onderzoek blijkt dat we de verloren capaciteit kunnen herstellen door simpelweg de ontladen batterij te laten rusten.’

Moet je in de toekomst de accu helemaal leeg rijden?

Precies uitkienen dat je met 1 kilometer actieradius thuiskomt en dan op de parkeerplaats met je lampen aan gaan zitten wachten, dat is geen porem. Mochten lithium-metaal batterijen gemeengoed worden, dan kun je wellicht je huis van stroom voorzien tot de auto leeg is. Of het ontladen wordt onderdeel van het beurtje. Hoe dan ook: interessant dat een vergeten methode weer zijn comeback kan maken in de toekomst.

6 reacties op “Waarom je straks wellicht de batterij van je EV helemaal leeg moet rijden”

  1. Op een van de Grootste Advocaten-kantoor,was ik logistiek medewerker en technische problemen oplossen.Mijn ervaring is: dat vele Advocaten zelfs een auto-wiel niet konden omwisselen,uitzondering daar gelaten.En dat paste ook niet in hun cultuur,met een net kostuum/wit overhemd/gouden manget-knopen/goed getropte stropdas/gepoetse schoenen.Kon ik als Techneut het wel oplossen.Op wetgeving zal het wel goed zitten.maar als ik het had over wetgeving inzake Technische aspecten,dan kwam ik uit een andere wereld. oa de Wet van Ohm/de wet van Archimedes/de wet van Mechanica/Communiserende Vaten etc.. Dat behoorde niet tot hun gedachtengoed. En nu wilt die Mr Nelissuh mij vertelllen dat verhaal over het opladen van de Lithium-Batterijen.En zulke informatie weten de Technosche Monteurs van de ANWB niet?.

  2. Dit hoef je natuurlijk helemaal niet te merken als je met slim accu management werkt.
    Bijvoorbeeld de het accupakket in 3 delen in te delen, en om de beurt eerst deel 1, dan deel 2 en dan deel 3 als eerste helemaal leeg te rijden. Dan heb je bij een accu die 66% vol is 33% van de cellen die geheel leeg zijn, en kunnen herstellen.

    • Geachte hr. Mr. Nelissuh: uw verhaal komt niet geloofwaardig over.Omdat heel veel ambulante gebruikers van de Elektroauto’s/werk-bussen. niet vaak bij hun woonlocatie,hun werkzaamheden moeten uitvoeren.We hebben het niet over kantoor-medewerkers.De reaktie’s die ik vaak ten-gehore krijg,is vooral het verplicht rijden via een E-Auto van de werkgever.Werknemers die om 5/6 uur in de ochtend naar werklokatie’s moeten rijden,waar nog géén wegdek aanwezig is,maar de opbouw van de nieuwe wooncomplexen.Het is voor mij als voormalig Technicus,weer zo’n verhaal wat een verkeerde diffirentiatie kan weergeven.Daarnaast bij zeer koude buiten-temperaturen,verplaatsen de negatieve elektronen zeer langzaam door de lithium-batterijen,en bij hogere buiten-temperaturen,kan de inwendige koeling van de duizenden lithium-batterijen te warm worden.Voor het wegrijden is het raadzaam eerst je lithium-batterijen op te verwarmen,en dat kan in je eigen verwarmde garage.Ziet via:(bronvermelding) waterstofmagazine.nl de opkomst met alle wat met waterstof-aandrijvingen te maken heeft.Vooral de ontwikkelingen inzake het waterstof-gebruik.En dan heb ik niet weer,over de gevolgen van Blackout(stroomnetuitval.Wat al regelmatig gebeurt in div locatie’s in Nederland.Vooral als de zuivere sinus van 50 hz wisselstroom zal veranderen.En dat weet elke goed onderlegde Technicus,die heel veel weten van elektro/elektronica en besturings-technieken.Hr. Mr. Nelissuh via : youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in den Blackout en Plötzlich Dunkel en Blackout-wie gut sind wir auf Hessen ohne strom vorbereitet?Laten ze eerst maar de dunnen stroomnetleidingen vervangen door dikkere en de transformatoren in de 110KV middelspanning.Belangrijk voor het bedrijfsleven etc.Je zult maar ver van huis zijn,met je Lithium en de nieuwste ontwikkelingen.Die nu nog niet gelden.

    • Beste Hans,

      Je reactie is totaal niet gerelateerd aan de reactie waarop je reageert. Los daarvan ontbreekt deze ook in samenhang en een duidelijk doel of boodschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear