Lignine, dat klinkt als een lekkere pastasoort. Maar het blijkt een stofje te zijn dat in de celwanden van planten zit. Bomen bestaan voor 20 tot 30 procent uit het spul – en kennelijk kun je er ook onderdelen voor EV-batterijen mee maken. Het bedrijf Northvolt wil nu het spul uit de bomen gebruiken om de anode in accu’s voor EV’s te produceren.

De anode van een batterij is het onderdeel waar de stroom binnenkomt. Het tegenovergestelde is de kathode, waar de stroom de accu verlaat. Dat hoef je verder niet te onthouden, alleen dat het een stuk duurzamer is om het onderdeel van een hernieuwbare bron te maken. Hout dus, in dit geval. Bovendien moet het gebruik van bomen uiteindelijk ook de kosten drukken.

Northvolt bestaat pas sinds 2016, maar haalde al meer dan 55 miljard dollar op van bedrijven als BMW, Volkswagen en Volvo om groenere batterijen te maken. Voor de bomenbatterij gaan ze dan weer een samenwerking aan met Stora Enso, een bedrijf dat een van de grootste privébossen ter wereld bezit. Daar kunnen ze dus heel wat kappen en herplanten.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie