Op een blauwe maandag vonden we in de inbox van onze TopGear Facebook de vraag of we BeamNG konden spelen. Een snelle zoekopdracht toont een spel met graphics uit vervlogen tijden. Maar net als bij het immens populaire MineCraft maakt dat geen ene donder uit. Bij dat blokjesspel gaat het erom dat je zo mooi mogelijk dingen bouwt. Bij BeamNG gaat het erom dat je zo mooi mogelijk dingen sloopt. Dat is tenminste iets wat we wel kunnen.

Eigenlijk is BeamNG een natuurkundespel, maar dan met auto’s. Niemand is geïnteresseerd in hoe snel je een ronde rijdt, alleen in hoe snel je de auto om een steen vouwt en hoe de natuurkundige krachten hun werk doen. Alle auto’s zijn opgebouwd uit onderdelen, zoals in het echt. Rijd je dus met je rechtervoorscherm tegen een boom aan, dan verkreukelt het voorscherm zoals hij dat in het echt ook zou doen. Je rammelkast met vier wielen naar de eeuwige snelwegen sturen is precies zo vermakelijk als je zou verwachten. Werkelijk elk onderdeeltje kun je aan bonkers rijden. BeamNG is zelfs zo realistisch dat je motor ermee ophoudt wanneer je op je dak belandt en gas geeft. Dit omdat de oliepomp dan droog draait en de boel vastloopt. Net echt!

Het is niet alleen maar de bedoeling dat je je eigen auto naar de gallemiezen helpt. Soms moet je ook die van een ander kapot rijden. Doen we niet moeilijk over. Bijvoorbeeld in een achtervolging, waar je zelf niet mag crashen en je enige doel is om de antagonist zijn schepper te laten ontmoeten. Bijzonder leuk om te doen, maar het is ook direct waar het zwakke punt van het spel naar voren komt. De auto’s reageren sloom en hebben haast allemaal de wegligging van een oude dweil. Een slip is uitermate lastig om te corrigeren. BeamNG biedt ook nog een aantal races, waarbij het ouderwets de bedoeling is dat je zo snel mogelijk naar de finishlijn rijdt. Zodra je het plezier van verwoesting weghaalt, blijft er echter een matig racespel over. Laat dat maar hangen dus. Gewoon zo hard mogelijk het blik aan diggelen rijden tegen obstakels is het devies.

Wel leuk is de community. Iedereen kan add-ons maken en uploaden naar het forum. Zo kun je nieuwe scenario’s, auto’s en omgevingen downloaden. Om teleurstelling te voorkomen: nee, tot dusver heeft niemand een Fiat Multipla gemaakt.

Reacties

  • tyko heeft op 31 mei 2019 geschreven:

    er komt over een paar maanden/jaren een bmw 9

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)