Een Mercedes G-Wagon die over een Ferrari F40 springt, Herbie die Niki Lauda achterna zit; het zijn beelden die je normaliter in koortsdromen tegenkomt. Alleen droom je nu niet. Deze foto’s zijn in de echte wereld genomen door de Belgische hobbyfotograaf Nico Ongena. Is hij dan echt zo gek om over een Ferrari te springen? Nee, kijk maar even goed. Inderdaad, het zijn schaalmodellen.

Aan TopGear Nederland vertelt de creatieveling zijn verhaal. Zo is hij drie jaar geleden begonnen met het maken en bewerken van foto’s van schaalmodellen: ‘In de beginperiode ging ik de straat op met kleine modelletjes (schaal 1:64) en mijn smartphone. Ook de nabewerking gebeurde met de hulp van enkele apps.’ Inmiddels is zijn hobby behoorlijk uit de hand gelopen.

Eigen decorstukken maken

De hobbyfotograaf kocht een spiegelreflexcamera voor beter beeldmateriaal en hij leerde nabewerken in Lightroom en Photoshop. Op YouTube onderzocht hij hoe je decorstukken bouwt. Zijn doel is om foto’s te maken die niet van echt te onderscheiden zijn. De diorama’s van gebouwen en muren maakt hij van schuimplaten, terwijl de ondergronden van isolatiemateriaal zijn.

Voor special effects gebruikt de fotograaf onder meer vuurwerk en luchtdruk. Bijvoorbeeld voor het opspattende zand achter de Subaru Impreza van Colin McRae. Op zijn Instagram deelt Ongena niet alleen het eindresultaat, maar ook een blik achter de schermen. Zo’n behind the scences zie je hier ook bij de Land Rover Defender, crashende Ford Focus in rallyspec en Volvo 245

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)