Over euroknallers gesproken. Voor één hele euro koop je in Venezuela 3.022.601 liter benzine. Dat is dan wel het lokale slootwater. Ze hebben ook benzine met octaangetal 95, dan krijg je 503.766 liter voor je euro. Het scheelt wel bijna nergens op aarde zo veel olie in de grond zit als in Venezuela – alleen Saoedi-Arabië schijnt nog net iets meer te hebben.

Aan de pomp kost één litertje benzine met octaangetal 91 (wat haast slootwater is) 1 Venezolaanse bolivar. Benzine met octaangetal 95 (wat we hier ook tappen) kost 6 bolivar. Iemand een tankwagen te leen?

Als je 6 bolivar door de gemiddelde wisselkoers-calculator gooit, komt er simpelweg 0,0 euro uit. De munt daalde zo hard in waarde dat je nu 3,5 miljoen bolivar krijgt voor 1 dollar. Een kopje koffie kost in Venezuela meer dan één miljoen. Meedoen aan Weekend Millionairs loont voor geen meter.

Hoe komt de benzineprijs in Venezuela zo laag?

Inflatie. Of zeg maar gerust hyperinflatie. Het is zelfs zo erg dat de regering van Venezolaanse president Nicolás Maduro besloten heeft simpelweg nullen te schrappen. Een busritje van 40.000 bolivar wordt nu gewoon opgeschreven als 0,4 bolivar. Lekker creatief boekhouden zo. Waar stonden we met die tankwagen?

Reacties

 • Joris heeft op 19 augustus 2018 geschreven:

  Zet dan even in het artikel dat de overheid de prijs op hetzelfde niveau houdt, zodat de inflatie niet de benzine prijs opdrijft.

  Reageer
 • A. heeft op 19 augustus 2018 geschreven:

  Er is dan ook veel grensverkeer om de zwaar gesubsidieerde benzine te kopen. Recent heeft de regering een maartregel aangekondigd waarbij alleen mensen met een Carnet de Patria (bewijs dat je de socialistische regering een warm hart toedraagt) in aanmerking komen voor de goedkope verstrekking.
  Het klinkt fout? Klopt, het is Venezuela.
  Overigens is de koers per 19 augustus 6,75mln/€

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)