Kunnen we in ons hoekje van Europa nog spreken over seizoenen? In midden juli kan het een graadje of 16 zijn met flinke hoosbuien terwijl we Sinterklaas gerust buiten onder het afdak kunnen vieren. Ja, onze aardbol krijgt het steeds warmer; en de almaar stijgende temperaturen zijn ook niet gunstig voor het betalende klant aan de pomp. Schijnbaar stijgen de benzineprijzen wanneer het warm is.
Tom Kloza werkt als energieanalist bij OPIS, een bedrijf dat energieprijzen in de gaten houdt. Hij legt aan NBC News uit hoe het komt dat de benzineprijzen hoger zijn wanneer het warm is. ‘Je hebt veel raffinaderijen die piepen en kraken. Ze kunnen eigenlijk niet tien tot vijftien dagen met 100 graden Fahrenheit [37,8 graden Celsius] achter elkaar werken’, zegt Kloza.
Hogere benzineprijzen liggen niet alleen maar aan het weer
Wanneer het te warm wordt om door te blijven pompen, komt de productie stil te liggen. Er is daardoor minder aanbod, maar de vraag blijft hetzelfde. Je snapt dat dit zorgt voor hogere prijzen aan de pomp. Als het alleen aan het weer zou liggen, zouden de prijzen in de herfst pas weer dalen. En het weer heeft potentieel nog meer invloed op de benzineprijzen: als het orkaanseizoen tegenzit, kunnen raffinaderijen nog minder produceren en stijgen de prijzen nog meer.
Helaas is warmer of kouder weer niet de enige factor die invloed heeft op de benzineprijzen. In het Midden-Oosten wordt al enige tijd bezuinigd op de olieproductie. De verwachting is dat Saoedi-Arabië hier in ieder geval tot september mee doorgaat. Daar komt het conflict in Oekraïne en Rusland nog bij. In de tussentijd wordt gekeken naar mogelijkheden om onafhankelijk te worden van de Russische olie.
sta stil heeft op 8 augustus 2023 geschreven:
Bedank je goed dat wanneer je weer aan de pomp staat met je olie auto. Dat die olie die je gaat verbranden tot uitlaatgassen die je op straat dumpt via de verchroomde schoorsteen aan de achterkant om vervolgens opgesnoven te worden door de persoon die achter je rijdt, enkele maanden geleden nog in de grond zat en dus al miljoenen jaren geen onderdeel meer was van de atmosfeer.
En dat deze nieuwe CO2 nu honderden jaren zal bijdragen aan de opwarming van de aarde.
Meer opwarming = meer opgesloten zonnewarmte = meer natuurgeweld.
Maar de juiste keuze, boeit het je zelf niets omdat je natuurgeweld niet erg vind, denk dan aan de jonge kinderen om je heen. Die erven alle ellende en hebben dit niet veroorzaakt.