Als alle auto’s zich netjes aan tabellen voor gemiddelde afschrijving zouden houden, dan zou er een gigantisch aanbod zijn van fantastisch spul. Helaas zijn het precies de leuke auto’s die koppig hun waarde vasthouden – leuk voor de eigenaar, maar minder leuk voor benzinebozen die gewoon voor een mooi bedrag iets leuks onder hun bips willen schuiven.

Maar geen zorgen: er zijn nog wel wat toffe auto’s waarvan je niet verwacht dat ze zo betaalbaar zijn. Het zijn dan geen volbloed BMW M3’s of opgepepte Lancer Evo’s met 1.000 pk, maar wel auto’s die wij in ieder geval qua occasionprijs hoger hadden ingeschat. Zoals altijd zegt de prijs niets over de hoogte van de onderhoudsrekening (of misschien wel, maar niet in positieve zin). Hou dat in je achterhoofd.

Peugeot RCZ – 5.000 euro

Peugeot RCZ R (2014)

Voor 5.000 euro heb je er al eentje. Perfect als eerste auto of als weekendkarretje, toch? Eigenlijk is het ook niet veel meer dan een Peugeot 308 die en yoga-pose doet. Zou ie achterwielaandrijving hebben gehad, dan was ie ongetwijfeld een instant klassieker geweest; nu is de RCZ een mooi koopje. Doe overigens wel even goed je onderzoek naar de betrouwbaarheid.

BMW 1-serie Cabrio – 6.000 euro

BMW 1-serie Cabrio

We waren in eerste instantie eigenlijk benieuwd wat je tegenwoordig betaalt voor een 1-serie Coupé met een zes-in-lijn, want dat zijn de belangrijkere kwesties in het leven. En zo zagen we dat de BMW 1-serie Cabrio verrassend betaalbaar is geworden. Voor 6.000 euro heb je al een instappertje met ruim 200.000 kilometer. Voor 10.000 euro heb je een leuk exemplaar met een M-pakket en voor rond de 14.000 euro moet je kunnen slagen voor een versie met een zes-in-lijn.

Renault Twingo RS – 4.000 euro

Renault Twingo RS (Zwart)

Je wilt een Megane RS of een Clio RS. Ook al weet je dat zelf niet. Maar die kosten minimaal het dubbele van deze Twingo RS. Je krijgt ook maar een bescheiden 133 pk, maar je kunt het een MX-5 van de eerste generatie aan het stoplicht nog wel lastig maken. En in de bochten zit het bij dit hete hatchbackje van Renault ook wel snor.

Volvo V90 – 20.000 euro

Volvo V90 Cross Country T6 AWD Pro

Oké, deze valt een beetje uit de toon in dit lijstje, maar het viel ons vooral op dat ie nu al zo betaalbaar is. Voor nog geen 20.000 euro rij je al een Volvo V90 van de huidige generatie. In die prijsklasse heb je de keuze uit een diesel met minder dan 200.000 kilometer op de teller of een benzine die die grens al voorbij is. Nu willen we niet beweren dat het een spotprijs is, maar de kleinere V60 kost ongeveer hetzelfde, en dan heb je met zo’n V90 toch een stuk meer auto. Je rijdt hoe dan ook een serieus fijne machine en je houdt geld over voor een van de andere auto’s in dit lijstje.

Opel GT – 14.000 euro

We houden hoop dat we ooit een keer onze browser openen en ontdekken dat de Opel Speedster (wat min of meer een Lotus Elise is) ineens spotgoedkoop is. Helaas, die dag is nog niet gekomen, maar we durven wel te zeggen dat de Opel GT redelijk vriendelijk geprijsd is. Voor zo’n 14.000 euro haal je de sportauto van Opel, die je best mag zien als een soort kleinere, Europese (en daarom mildere) Corvette.

Alfa Romeo Giulia – 13.000 euro

Alfa Romeo Giulia 2.0 200 pk Super

De Giulia is ook maar ‘gewoon een sedan’. Dus dat je een diesel met net geen twee ton op de teller van zeven jaar oud koopt voor 13.000 euro, is eigenlijk niet zo bijzonder. Maar op de een of andere manier voelt de Giulia aan als een speciale auto. Voor net geen 22.000 euro heb je trouwens de goedkoopste benzineversie. Een Quadrifoglio met twin-turbo V6 moet trouwens tweedehands nog minimaal 55.000 euro kosten.

Land Rover Evoque – 10.000 euro

Range ROver Evoque

De kans bestaat dat jij niet eens wist dat er een ‘nieuwe’ en een ‘oude’ Evoque bestaat, zo erg lijken ze op elkaar. En dat is gunstig, want eentje van meer dan tien jaar oud kost momenteel nog geen 10.000 euro. Iedereen zal denken dat je een dure Range Rover rijdt, dus als je daar gevoelig voor bent: sla toe. Voor 2.500 euro meer heb je zelfs al een benzineversie en voor zo’n 15.000 euro haal je de luxere Autobiography-uitvoering.

Advertentie

Reacties

 • Dave heeft op 9 augustus 2023 geschreven:

  Kijk ook dan ook eens naar een Nissan 350Z: 3,5 liter V6, in uitvoeringen van 280 tot 310 pk, achterwielaandrijving.
  Nu nog goed te betalen.
  En al helemaal als je een exemplaar met het stuur rechts neemt.
  Ook bijzonder leuk als Roadster, dan wel wat zwaarder.
  .
  (Disclaimer: het kan zijn dat ik bevooroordeeld ben… 😆)

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie