Je moet heel zeker zijn van je vaardigheden als je met een portie wielspin vertrekt van een automeeting. Je bent zeker van een lading gretige autospotter-lenzen die niets liever zien dan een crash. Niet alleen riskeer je schade aan je auto en schade aan je ego – je crash staat voor eeuwig op het internet, waar ook je verzekeraar hem kan zien. Als een autocrash zo overduidelijk je eigen schuld is en er is videobewijs, moet je verzekeraar dan uitkeren?

Adrian Flux is een verzekeraar van het exotische spul, en hij zegt tegen ThisIsMoney over de Huracán-crash: ‘Veel ongelukken op onze wegen zijn het resultaat van roekeloos rijden – en elke verzekeringsclaim wordt los geëvalueerd. In dit specifieke geval, is het onwaarschijnlijk dat er iets in de polis staat dat voorkomt dat de claim uitgekeerd wordt. De meeste, dan wel niet alle, verzekeraars betalen dit uit. Zelfs met het videobewijs dat uitvoerig online gedeeld is.’

Calum McPhail, hoofd van aansprakelijkheidsvorderingen bij Zurich Insurance zegt dat het lastig is om te bewijzen – zelfs met de video – dat de bestuurder niet voldeed aan de gebruikersvoorwaarden: ‘Als er bewijs is van straatracen kan het impact hebben. Als de polis geen specifieke clausule heeft tegen straatracen, valt het waarschijnlijk onder ‘niet met redelijke zorg omgaan met je auto’. Dit is heel subjectief en lastig te bewijzen’, zegt hij.

Op zo’n moment kan de verzekeraar ervoor kiezen de schade aan de auto niet (volledig) te vergoeden. De kosten voor derden (auto’s van omstanders, bijvoorbeeld) worden in alle gevallen wel vergoed. Een van de grootste verzekeraars van het VK zegt dat ze elke claim los beoordelen en als er videobewijs is, wordt dat bekeken. Je kunt dus niet met zekerheid zeggen of een verzekeraar altijd betaalt als er sprake is van patsergedrag en als er videobewijs is – maar de kans is groot.

Nog een keer de crash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear