‘Gewoon negeren, dan gaat het vanzelf weg’, is een advies dat in veel gevallen technisch klopt, maar niet altijd aan te raden is. Bij een zwangerschap, bijvoorbeeld. Of bij verkeersboetes. Want als je te lang wacht, kan de boete verdrievoudigen in hoogte. Maar als je volhardend bent, is het schijnbaar zo dat ze nog weleens willen verdwijnen. En daar gaat het CJIB nu iets aan doen.
Het CJIB stuurt per jaar zo’n 300.000 boetes uit waarvan 80 procent binnen twee jaar betaald wordt. Betaalt iemand de boete niet na twee jaar, dan ging deze voorheen naar het Openbaar Ministerie. Volgens een brief aan de Tweede Kamer van minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind wordt een ‘substantieel deel’ van deze boetes vervolgens geseponeerd.
Boetes van 340 euro of minder blijven langer bij CJIB
Het dagvaarden van deze laatbetalers zou volgens Weerwind ‘weinig oppertuun’ worden geacht. Om ervoor te zorgen dat er minder boetes door het OM worden geseponeerd, gaat het CJIB nu langer achter boetes aan. Het incassobureau van de staat gaat nu vier jaar lang achter boetes van 340 euro of minder aan. Het gaat hier om allerlei soorten boetes, en dus niet alleen verkeersovertredingen.
Wie niet op tijd de verkeersboete betaalt, krijgt eerst een aanmaning van 50 procent. Bij een verkeersboete van 50 euro wordt de boete dus 75 euro. Bij de tweede aanmaning is het maar liefst 150 euro geworden. Voorheen loonde het nog weleens om twee jaar te wachten, maar dat is nu dus niet meer het geval.
‘Als gevolg van de nieuwe werkwijze worden jaarlijks naar verwachting circa 30.000 strafbeschikkingen minder door het CJIB overgedragen aan het OM en vervolgens door het OM geseponeerd’, staat er in de brief. Het OM, de politie en de Rechtspraak zouden het minder druk moeten krijgen door de nieuwe werkwijze die inmiddels is ingegaan.
Sandro heeft op 4 oktober 2023 geschreven:
Dus weer de mensen die het niet kunnen betalen lastig vallen. De rijke maakt het niet uit 360 of 1500 euro boette en die worden dus nog wel geseponeerd. Dus harder rijden en meer idioot en je boette word geseponeerd als arme zijnde. Waarom niet financieel technisch die berekening maken of de persoon het kan betalen of niet
@sandro heeft op 4 oktober 2023 geschreven:
Wat een onzin. Je kan je toch gewoon aan de regels houden? Dan heb je ook geen boetes.
Jos, de Jos heeft op 4 oktober 2023 geschreven:
en geen woning. en geen baan. en geen auto. en geen zorg die je misschien nodig hebt. ,,Aan de regels houden,, is een bietje lastig als deze de houdbaarheidsdatum van een pak verse melk hebben. Tegenwoordig is er geen ethiek meer of moraal, alles is politiek. Nee in Nederland je gewoon aan de regels houden, dan kom je nergens. Regels zijn er om te breken. Richtlijnen. Als de geest van de wet niet meer geldt, flikker op met je regel van de wet.
@jos heeft op 4 oktober 2023 geschreven:
Dus je komt nergens als je gewoon 80 of 84 rijdt waar je 80 mag? Of als je niet door rood rijdt? Goh, dat heb ik nooit geweten. Wat een visionair is die Jos…
Snellejelle heeft op 3 oktober 2023 geschreven:
🤣 had tijdje terug een boete die door een fliterser kwam. Helaas 4 flitsers op die lange weg. Zowel heen als terug. Had dus totaal 8 losse boetes gekregen. Er viel toen nog te onderhandelen als je ze aanvecht.
Uiteindelijk de 2 hoogste afgetikt en de andere 6 kwijt gescholden. 1 op de heen en 1 op de terugweg betaald .weet niet of dit nog steeds zo makkelijk gaat . Moet er wel bij zeggen .het ging om 4 of. 5 kmph te hard na aftrek correcie dus reed net geen 60waar je 50 mocht.
ian macrostie heeft op 3 oktober 2023 geschreven:
Een ding waar je mee rekening moet houden is grenscontrole incl vliegveld. Ik werd een keer staande gehouden vanwege vermeende uitstaande boetes tw van 2000 euro. Het bleek in een huurauto te zijn. In die tijd woonde ik in de US en ze hadden geen adequate info bij de marechaussee. Ik vroeg hn of ze me gingen opsluiten als ik niet betaalde; NEE. Dus ik heb laten varen en zij ook. Maar dat is gewoon een goede waarschuwing.