Nederlanders grappen graag over hoe slecht de wegen bij de zuiderburen zijn. Maar als er een voordeeltje te halen is in België, nemen we hobbelweg ineens voor lief. Denk maar eens aan de periode rond de jaarwisseling. Ook voor benzine trekken de kaaskoppen naar België. Pas wel even op als je over de grens benzine gaat halen, want je riskeert boete door in België te tanken.

Door het grote prijsverschil draaien de Vlaamse tankstations overuren. Op piekmomenten is de wachtrij voor de pomp zo lang dat auto’s op de weg of op fietspaden stilstaan. En in België mag dat niet. Wie de weg blokkeert, riskeert een boete van 116 euro. Je moet bijzonder veel tanken wil je die boete terugverdienen met de goedkope peut.

Een nog hogere boete in Nederland

Overigens kun je in Nederland ook op de bon gaan als je op een verkeerde plek staat te wachten. Als je het verkeer hindert of een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kun je een boete krijgen van 160 euro. Staat de file zover dat je een kruispunt blokkeert? Dan kun je een boete krijgen van 280 euro. Als de nood niet zo hoog is, kun je beter op een later moment terugkomen om te tanken.

Een woordvoerder van de politie in het Belgische Lommel vertelt over de drukte bij HLN: ‘Het levert te vaak gevaarlijke situaties op. We krijgen er ook veel klachten over binnen.’ Ook pomphouders zijn er klaar mee. Een handelaar plaatste borden die automobilisten erop wijzen dat ze een boete riskeren. Het schijnt nog niet erg te helpen. Voornamelijk Nederlandse auto’s blijven op de weg en het fietspad staan.

De oplossing: benzine duurder maken

Een andere pomphouder komt met de oplossing en verhoogt de literprijs met 5 cent om minder klanten te trekken. De peutverkoper zou geen problemen meer hebben met de doorstroming. We zijn benieuwd of de extra marge compenseert voor minder klanten.

Reacties

 • Henry heeft op 17 november 2023 geschreven:

  Inderdaad weer zo’n verhaaltje waarmee ze proberen om ons bang te maken en toch vooral niet in België te gaan tanken.
  En even over die alinea over het blokkeren van vluchtstrook o.i.d. in Nederland, dan ga in de avond/nacht maar eens kijken op bv. de A67…… Daar kun je een jaarsalaris verdienen als je ziet wat daar aan (Oostblok)chauffeurs op de vluchtstrook geparkeerd staat……

  Reageer
 • Tommy heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

  Eerstcen vooral geven de politie in België nooit boetes aan bestuurders die het fietspad gebruiken als parking. Het interesseert hun niet en de politiek ook niet fietsers zijn loslopend wild in België. Bovendien zijn ze te lui om uit te stappen.

  Reageer
 • Joshua heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

  Wat een tendentieus verhaaltje over de nadelen van over de grens tanken. Gesponsord door de Nederlandse Benzine Bond?

  Onderweg naar Baarle Nassau op de Nederlandse snelweg €2,25, in een dorp €1,99, volgend jaar €2,20, in Baarle Hertog nu €1,80 en dat blijft zo. Verschil zo’n €0,40.

  Je wordt gewoon de grens over gejaagd door een Nederlandse overheid die koste wat kost meer dan een euro accijns wil hebben, 50% van de kostprijs!

  Reageer
 • Rolf heeft op 30 september 2023 geschreven:

  Zag het vorig jaar ook. Het eerste tankstation over de grens stond een file Nederlanders. Twee kilometer verderop stond niemand. Je kunt ook gewoon even doorrijden, waarschijnlijk nog sneller ook.

  • Annelies heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

   Ik rijd sowieso altijd verder door naar Ravels, Tankstation De Kinderen scheelt meestal nog eens zo’n 8 a 10 cent met de grens!

   • Dimitri heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

    Ik heb zojuist getankt bij onze zuiderburen in Putte en het verhaaltje laten zien aan de medewerker van het tankstation en die begon te lachen.
    Het levert ons Belgen geld op, wij gaan onze ramen niet ingooien door bekeuringen uit te schrijven aan onze Nederlandse vrinden.
    Klinkklare onzin volgens de medewerker!

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear