Auto’s vallen over het algemeen niet meer na drie weken van ellende uit elkaar. Ook staat er niet meer in de handleiding hoe je zelf de roest kunt repareren. Toch is er nog wel een verschil wat betreft betrouwbaarheid tussen de verschillende merken. Tijd om te kijken wat de betrouwbaarste automerken zijn.

Om te achterhalen wat de betrouwbaarste automerken zijn, kijkt het Amerikaanse J.D. Power voor de 2022-uitgave van dit onderzoek naar de ervaringen van auto’s van minimaal drie maanden oud tot maximaal drie jaar oud. Het gaat dus om relatief nieuwe modellen.

Niet alle merken komen aan bod

Omdat het een Amerikaans onderzoek is, komen er een hoop automerken en automodellen naar voren die we hier niet kennen. Die laten we ook buiten beschouwing, al deden Dodge, Cadillac en Chevrolet het heel aardig. J.D. Power stelt een lijst samen met het aantal problemen per 100 voertuigen.

Volgens het onderzoek zijn er per 100 voertuigen gemiddeld 192 problemen te melden. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met de motor, maar ook met de elektrische stoelen, de lak en zelfs de rij-assistenten. Vooral het infotainmentsysteem zorgt voor veel problemen bij mensen; dat is goed voor 51 van de 192 problemen.

De betrouwbaarste automerken in het onderzoek van 2022

Kia (145), Hyundai (148) en Toyota (158) bezetten de top drie van de betrouwbaarste automerken (die we ook in Nederland hebben). Lexus (159), Porsche (162) en Mini (173) volgen daarna. Het volledige lijstje staat onder aan deze pagina.

Het eerste merk onder het gemiddelde is Mercedes (195), gevold door Jeep (201), Nissan (205) en daarna Volkswagen (217). Nu wil je uiteraard heel graag weten wie er onder aan de lijst van de betrouwbaarste automerken staan.

Land Rover staat helemaal onderaan met 284 mankementen per 100 auto’s. Volvo (256) is het op één na minst betrouwbare merk en daarna komt Alfa Romeo (245). JD Power heeft nog niet genoeg info over Tesla om een oordeel te vellen.

De betrouwbaarste auto’s

Wat denk jij dat de betrouwbaarste automodel uit het 2022-onderzoek is? Voor het tweede jaar op rij komt de Porsche 911 als betrouwbaarste auto uit de bus. Het onderzoek geeft hier geen verklaring voor, maar behalve dat de auto’s ongetwijfeld goed in elkaar steken, denken we dat eigenaren van een 911 ook niet beknibbelen op onderhoud.

Auto’s die goed uit de test komen (en die wie hier ook hebben), zijn de Toyota Corolla, BMW 4-serie, Mazda MX-5, Ford Mustang, Lexus NX, Hyundai Santa Fe, Lexus UX, Kia Sorento en Porsche Cayenne. Oh, en mocht je via grijze import nog een mooie pick-up willen scoren, dan zou je moeten kijken naar de Chevrolet Silverado of de Toyota Tundra.

De betrouwbaarste en onbetrouwbaarste automerken in 2022

Foto: © JD Powers

Advertentie

Reacties

 • Chris says at 23 februari 2022:

  Betrouwbaarste merk is Suzuki. Na 20 jaar ervaring ook met Hyundai Toyota en Mazda kan ik dit met 100% zekerheid zeggen aangezien ik die rotzooi in de garantie zelf heb mogen oplossen. Maar dit merk staat niet in de lijst. Al is Subaru en Lexus met Mitsubishi een gedeelde 2e plek. Duidelijk weer een bureau kwiebus statistiek

  Reply
 • peter says at 22 februari 2022:

  Heel apart dat Tesla hier niet in voorkomt terwijl er naar verluidt veel problemen zijn…

  Reply
 • Blabla says at 18 februari 2022:

  “Tesla not included due to small sample size” of “Tesla not included due to large payment from Elon Musk not to disclose appalling lack of reliablility”? De gebruikservaringen overal doen het laatste vermoeden.

  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie